Betekenis van de SEO-term cache

Cache

De term cache is een Engels woord dat letterlijk voorraad of opslagplaats betekent. Het verwijst naar de ruimte op je computer waar bepaalde bestanden tijdelijk worden opgeslagen. Webdesigners en webdevelopers zullen die cache al regelmatig tegengekomen zijn.

Op de cache worden immers afbeeldingen, stylesheets en webpagina’s tijdelijk als internet-bestand opgeslagen op het systeem van de gebruiker zelf telkens wanneer je voor de eerste keer een website bezoekt. Zo moeten de gegevens van websites die je al bezocht hebt niet telkens opnieuw opgevraagd worden.

Voordelen cache

Als je een website bezoekt moet je browser bij het laden van de webpagina telkens een aantal bestanden downloaden. Die bestanden kunnen variëren van tekst tot styling. Eén webpagina kan zo wel uit meer dan 100 kleine bestandjes bestaan. Wanneer je regelmatig dezelfde website bezoekt zou het voor je browser veel gemakkelijker zijn als hij niet telkens opnieuw diezelfde bestanden moest downloaden. Daarvoor dient de cache. De bestanden worden slechts één keer gedownload en opgeslagen zodat de browser bij het volgende bezoek de website sneller kan laden. Dat kost ook meteen minder bandbreedte.
Door gegevens van een website tijdelijk op te slaan laadt een webpagina dus veel sneller. De gegevens moeten namelijk niet elke keer weer opnieuw gedownload worden omdat ze al op je computer staan.

Als de websites die je bezoekt regelmatig van content veranderen kan het slim zijn om nu en dan je cache te legen. Zo zorg je ervoor dat je browser de eerstvolgende keer opnieuw alle informatie van de website downloadt. Vermoed je dat je een oudere versie van de website te zien krijgt? Dan kan je best zelf de cache legen. Hierdoor worden alle tijdelijke bestanden verwijderd. Dit kan helemaal geen kwaad en zou er enkel voor kunnen zorgen dat de laadsnelheid iets trager is omdat de bestanden opnieuw gedownload moeten worden.

Verandert de website die je bezoekt niet vaak van inhoud? Dan hoef je de cache eigenlijk nooit te legen aangezien de opgeslagen bestanden niet veranderen. Zo blijft jouw websitebezoek altijd even snel.

Cache legen: hoe doe je dat?

Als je je cache wil legen zijn daar verschillende methodes voor. Enerzijds kan dit door een gemakkelijke toetsencombinatie in te geven.
Op Mac: Shift + Cmd + R
Op Windows: Shift + Ctrl + R

Als beide toetsencombinaties geen effect hebben dan leggen we hieronder de verschillende methodes uit die je kan toepassen voor elk type browser.

Google Chrome

Gebruikers van Google Chrome kunnen bovenaan op de drie bolletjes klikken om het menu te openen. Daar kunnen ze onder ‘meer hulpprogramma’s’ kiezen voor ‘browsergegevens wissen’. Hierna verschijnen er een aantal opties welk soort gegevens je net wil wissen. Het is belangrijk om ‘gecachte afbeeldingen en bestanden’ te selecteren. Daarnaast kan je ook kiezen hoe ver in het verleden de cachebestanden mogen worden verwijderd. Als je de selectie gemaakt hebt klik je op ‘gegevens wissen’.

Mozilla Firefox

Gebruikers van Mozilla Firefox kunnen op het symbooltje in de vorm van vier boeken klikken, getiteld ‘bibliotheek’. Eens geopend kan je hieronder de optie ‘geschiedenis’ selecteren. Daarna klik je op ‘recente geschiedenis wissen’. Hier kan je opnieuw kiezen vanaf wanneer je de geschieden van Firefox wilt verwijderen en welk soort bestanden. Duid de nodige zaken aan om de cache te legen en klik daarna op ‘nu wissen’.

Safari

Onder het tabblad ‘geschiedenis’ kan je kiezen voor ‘wis geschiedenis. Daarna kan je kiezen vanaf welke periode de geschiedenis uit de cache moet worden gewist. Klik daarna op ‘wis geschiedenis’.

Internet Explorer

De gebruikers van Internet Explorer klikken op het tandwieltje en kiezen hierna onder ‘beveiliging’ voor ‘browsergeschiedenis verwijderen’. Daar vink je aan dat je alle ‘tijdelijke internetbestanden en website-bestanden’ wilt verwijderen. Klik hierna op ‘verwijderen’.

Microsoft Edge

Rechtsboven onder de drie puntjes klik je op ‘instellingen’. Daar selecteer je de knop ‘browsergegevens wissen’. Als laatste stap vink je de instelling ‘gegevens en bestanden in de cache’ aan en klik je op wissen.

Cache & SEO

Welke invloed heeft de cache op de SEO van je website? Doordat je webpagina sneller laad, vergroot de tevredenheid bij je zoeker en dit zorgt ervoor dat de bezoeker sneller zal terugkeren. Daarnaast laat je zoekmachines hiermee weten dat je op een hoog niveau bezig bent met het verbeteren van je website. Google en andere zoekmachines zullen je hiervoor belonen. Ook een caching plugin kan veel bijdragen aan je SEO. Dus overweeg het ook eens om deze te gaan gebruiken op je WordPress website.

Ontdek meer SEO-termen!

SEO quiz

Hoe sterk is jouw SEO-kennis?

Blog

Volg de online marketing trends op de voet.

Gratis SEO scan

Vraag een gratis SEO scan van je website aan.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.