Google Sibyl

Binnenkort geen AdWords specialisten meer nodig ?

Google Sibyl

Google Sibyl is een “Machine learning prediction engine” , of wel een “Zelf-lerende voorspellingsmotor”, die in de nabije toekomst best wel eens een grote invloed kan hebben op de werkzaamheden van Online Marketing bureau’s.

Machine learning: Google Sibyl

Google Sibyl is al enkele jaren geleden al ontwikkeld, met als doel correcte YouTube-aanbevelingen te kunnen doen. Door het succes ervan werd Sibyl door de jaren heen ook op andere domeinen ingezet, zoals voorspellingen klikfrequenties, om spam te detecteren of slechte content op te sporen.

Machine learning is een algoritme dat onderzoekt hoe het menselijk brein werkt. Dit algorithme is opgebouwd om op dezelfde manier te leren denken als wij mensen doen. Het algoritme, dat Artificial Neural Network heet, kent geen theoretische beperkingen: hoe meer informatie het krijgt, hoe beter het wordt. Het is een technologie die machines toelaat commando’s te begrijpen zonder dat ze daarvoor geprogrammeerd zijn.

DeepMind

De bovenstaande video omschrijft hoe een “Machine learning prediction engine” werkt. Hiervoor is het computerspel ARKANOID van Atari gebruikt:

  • De machine begint met een oefenronde, waarbij nog vele fouten fouten gemaakt
  • Na 120 minuten training heeft de machine het spelletje onder de knie en maakt zij quasi geen fouten meer
  • Opmerkelijk is dat de machine, na 240 minuten training, doorheeft dat, wanneer de bal aan de bovenzijde van de blokjes loopt, dit een veel effectievere manier is van spelen

Kortom, de computer heeft in een relatief korte tijd zichzelf een computerspel aangeleerd. Dit principe past Google Sibyl nu toe op ons menselijk brein door constant data te verzamelen en deze te vergelijken, om zo te voorspellen hoe wij denken. Sibyl werkt samen met Google’s Mapreduce. Dit is de software die Google gebruikt voor onder andere Google Analytics. Deze software kan razendsnel data analyseren. Door middel van het opdelen van de grote taak in diverse deeltaken, verdeeld over verschillende computeres. Deze voeren gelijktijdig de berekeningen uit en analyseren de data doormiddel van de “map and fold” functies uit de traditionele programmeertaal.

Google-computer klopt beste Baduk speler

Een ander voorbeeld van artificiële intelligentie (AI) is de Baduk-wedstrijd tussen AlphaGo, een computerprogramma ontwikkeld door DeepMind dat sinds 2014 van Google-Alphabet is, en Lee Sedol, de beste Baduk speler van de laatste 10 jaar. Baduk (ook Go genoemd) is een 2500 jaar oud bordspel dat vooral in het Verre Oosten wordt gespeeld. Voor elke zet heeft de speler zo’n 200 mogelijkheden, waardoor er een quasi oneindig aantal speelposities mogelijk zijn. Bij deze mega aantallen schoten algoritmes te kort. Tot 8 maart 2016, toen AlphaGo de Koreaan Sedol wist te verslaan. Ook hier zit het geheim van AI in de leercurve van de computer: hoe meer Baduk spelletjes het algoritme speelt, hoe meer winnende spelverlopen het aanleert, waardoor het steeds slimmer wordt. Bovendien wordt AI nooit moe en laat het zich niet beïnvloeden door emoties & invloeden van buitenaf.

Oorsprong van de naam Google Sibyl

De zelflerende machine is vernoemd naar de Sibyls, Griekse vrouwen uit de oudheid die geloofden in orakels, personen die over profetische gaven beschikten. Het is echter geen nieuwe uitvinding. In 1956 ontwierp Arthur Samuel al het eerste “zelf woord lerende programma” en leerde het te dammen. Dit leerde het systeem doordat Samuel eerst duizenden keren tegen zichzelf had gespeeld. In 1963 versloeg het systeem de damkampioen van Connecticut.

Huidige toepassingen

voorspelling zoekopdracht

Het voorspellen van zoekopdrachten bij het typen van 1 woord in de zoekmachine, aanbevolen YouTube video’s, Remarketing advertising, Google Maps (na 2 letters weet Maps vaak al welke stad ik bedoel) enz. Dit zijn allemaal al toepassingen van zelflerende machines. Ze zijn gebaseerd op zoekopdrachten uit het verleden, op het kijkgedrag van mensen naar bepaalde video’s of op browse-geschiedenis. Google heeft dus het verband gelegd tussen bijvoorbeeld een websitebezoek en de mogelijke interesse van deze bezoeker om die daarna in te zetten met remarketing.

Toekomstige toepassingen

De toepassingen van zelflerende machines zijn eindeloos. Denk maar aan de zelfrijdende auto van Google: die herkent al het verschil tussen een hond en een andere auto. De toekomst hiervan kan zijn dat een auto zelf terugrijdt wanneer hij iemand heeft afgezet of dat een auto een roulatievoorwerp wordt waardoor je dus geen parkeergelegenheden meer nodig hebt, kortom allemaal toepassingen van zelf-lerende machines.

De search engine van Google kan doormiddel van Sibyl nog veel revolutionairder worden. Zij kan voorspellingen doen voor Adwords toepassingen, leren van zoekopdrachten, weersvoorspellingen doen en op basis daarvan weers- of seizoensgerelateerde producten promoten. Het zou ons niet verwonderen indien in de nabije toekomst AdWords campagnes volledig automatisch door Google zelf zullen worden opgezet en onderhouden, zonder dat er nog een online marketing bedrijf eraan te pas komt.

Ook de concurrentie roert zich

Sociale media maken trouwens ook al volop gebruik van AI. Bij Twitter en Facebook beslist Artificiële Intelligentie-software in welke volgorde u tweets en posts te zien krijgt. Zo maakt Mark Zuckerberg zich sterk dat Facebook met artificiële intelligentie er steeds beter in zal slagen om de berichten die ons het meest interesseren te laten zien. Daarnaast hebben we uiteraard ook al Siri van Apple ( in augustus 2016 nam de technologiereus de Amerikaanse firma Turi over voor zo’n 200 miljoen dollar om haar AI-positie te versterken en om klanten betere aanbevelingen te kunnen doen in de Apple Store), Cortana van Microsoft of Amazon’s Alexa, programma’s die ons nu al helpen met onze mobiele telefoons.
Google Home

Internet of things

Sundar Pichai, 1 voor Google’s topmannen, is ervan overtuigd dat niet de smartphone, maar wel AI in de nabije toekomst bepalend zal zijn. Ook Eric Schmidt, voorzitter van de Google holding Alphabet, ziet AI als de belangrijkste toekomstige game-changer. Artificiële intelligentie in de vorm van een pratende assistent zal het vinden van informatie in de zoekmachines nog veel gemakkelijker maken.

De digitale assistenten van de smart phones zoals Google Now, Siri van Apple en Cortana van Microsoft kenden we al. Maar de nieuwe Google Assistent gaat een stap verder. Het zal geïntegreerd worden in Google Home, een soort luidspreker & een pratende cilinder die je in woonkamer zet.

  • Je kan er min of meer op een vlotte manier mee praten
  • het kan via een stemcommando het licht & temperatuur & electronica besturen
  • zoekopdrachten uitvoeren
  • bestellingen plaatsen
  • je agenda beheren, ect.

Het wordt alzo een persoonlijke assistent en het centrale punt in huis. Beschouw het gerust als je privé digitale butler. Vroeger spraak men dan van domotica, nu van internet of things.

Onderstaande must-see video is dan ook alles behalve verre toekomst. Sinds november 2016 is Google Home te koop (in de VSA) voor $ 129. De start van de verkoop in België is momenteel nog onbekend.

Toekomstvisie Google

Tijdens Google’s I/O van mei 2017 conferentie in Californië bevestigde CEO Sundar Pichai dat het bedrijf heel duidelijk gelooft in een nieuwe trendswitch van smartphone naar artificiële intelligentie. Binnen afzienbare tijd zal er probleemoplossende software beschikbaar zijn, die het dagelijks leven nog gemakkelijker zal maken. Dat AI niet meer zo ver af is, toonde hij aan met enkele cijfers. Het foutenpercentage van spraakherkenning is ondertussen gezakt van 8 naar minder dan 5%. Ook in het begrijpen van afbeeldingen & foto’s zijn pc’s ondertussen geschikter zijn mensen. Bedoeling is dat Google Assistent, nu vooral gekend als de luidspreker in Google Home, in zoveel mogelijk apparaten gaat komen. Denk hierbij aan frigo’s, thermostaten, televisies en auto’s, alleen uiteraard aangestuurd met de gemakkelijkste vorm van communicatie: spraak.

Samenvattend

Met Zelflerende machines als Google Sibyl is Google bezig met het elimineren van menselijke handelingen die beter en efficiënter door machines kunnen uitgevoerd worden. Deze machines zullen in de toekomst (medische) diagnoses stellen, gerechtelijke procedures uitzoeken en autorijden. Elke keer dat AI weer wat meer zeggenschap krijgt in ons leven,gaat dat gepaard met wat gemopper omdat een stukje controle verdwijnt. Maar dat gezeur verdwijnt meestal zeer snel zodra het gebruiksgemak en tijdswinst duidelijk wordt. Uiteindelijk is en blijft Artificiële Intelligentie gewoon een stukje technologie die het leven voortdurend gemakkelijker maakt. De enige beperking wat een machine heeft ten opzichte van de mens is emotie, tot nu toe…

Benieuwd hoe goed je website het doet qua SEO? Binnen 24u geven we je antwoord.

4 gedachten over “Google Sibyl”

  1. Interessant maar ook spannend onderwerp. Hebben wij in de toekomst geen job meer? Wat zal google Sibyl gaan betekenen in de praktijk?

    Beantwoorden
    • Hi Joël, ik heb voor het eerst gehoord van Google-Sibyl op een presentatie rond ‘Search Automation: making search smarter and faster’ van Google’s Amelie Nivart + Stijn De Roover tijdens het Friends of Search congres van 11/02/16 in Amsterdam. Sibyl & AI zal ongetwijfeld een steeds grotere rol gaan spelen, ook voor Online marketingbureaus. Ik verwacht dat ze op de eerste plaats heel wat tijdrovende activiteiten rond SEO en SEA zullen vergemakkelijken. Ik verwacht niet dat internetbureaus op korte termijn overbodig gaan worden 🙂

      Beantwoorden

Plaats een reactie