Google trends

Google trends

Betekenis

Google Trends is een gratis dienst van Google die via grafieken en data inzicht geeft wanneer en hoe vaak op een gegeven woord is gezocht met Google. Je kan gemakkelijk een land selecteren, vergelijken met andere zoekwoorden en zelf de periode kiezen waarover je informatie wil (van het afgelopen uur tot 2004-heden).

Verder krijg je ook een samenvatting met de interesses per regio en subregio, evenals gerelateerde zoekopdrachten.
Bovendien is te zien welke gebeurtenissen (zoekopdrachten) hebben gezorgd voor een sterke stijging van het gebruik van een bepaalde zoekterm. Bijvoorbeeld na een aanslag, zullen mensen meer zoeken op het woord “aanslag”.

Belang voor SEO

Met Google Trends krijg je op een snelle en eenvoudige manier meer inzicht rond een bepaalde zoekterm: is het seizoensgebonden, of de zoekinteresses in de loop van de tijd is gewijzigd, welke de aanverwante zoekwoord ideeën zijn en of er verschillen zijn per regio. Zeker voor journalisten en copywriters een handige tool om een eerste idee beeld te vormen rond een bepaald onderwerp.

Ook best handig: Google Trends laat geen exacte zoekcijfers zien, maar wel relatieve, op een schaal van 0 tot 100. Ze geven dus de trend van de zoekinteresse weer, waarbij het topmoment van populariteit wordt weergegeven op de grafiek met de waarde 100. Indien een zoekwoord geen zoekverkeer heeft, krijgt die waarde 0 op de grafiek.

Meer SEO termen

Andere interessante onderwerpen

SEO Quiz

Hoe sterk is jouw SEO kennis?

Blog

Volg Online Marketing op de voet

Gratis SEO Scan

Hoe sterk is de SEO op jouw website?

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte over SEO & SEA