
E-E-A-T
De SEO term E-E-A-T staat voor Experience, Expertise, Autoriteit en Trustworthiness. Het begrip is vooral bekend geworden in 2018 na de zogenaamde Google Medic Update, maar toen ging het enkel om de drie laatste begrippen. In het najaar van 2022 werd experience als vierde term toegevoegd, met de nieuwe Search Quality Rater Guidelines (QRG).
Simpel uitgelegd betekent Google E-E-A-T het volgende: De zoekmachine wil steeds de beste zoekresultaten tonen aan haar gebruikers en wil dus absoluut vermijden dat websites met onvolledige of zelfs valse content rond een bepaald onderwerp bovenaan in de rankings zouden komen. Daarom onderzoekt Google of de bron, namelijk de website en zijn schrijver, voldoende adelbrieven kan voorleggen (lees: voldoende ervaring, expertise, autoriteit en geloofwaardigheid bezit) voor het onderwerp waarover de online pagina spreekt. Op deze manier wil Google zijn gebruikers relevante en betrouwenswaardige content aanbieden en de irrelevante inhoud eruit filteren. Iemand die een specifiek zoekwoord zoekt, wilt direct een antwoord op zijn vraag, en dat is wat Google E-E-A-T doet. Op deze manier is het voor iedereen wat eerlijker.

Ervaring
Om betrouwbaar te zijn, moet je als websitebeheerder of auteur noodzakelijke kennis en first hand ervaring voorleggen over het onderwerp van je site. Doorgaans gaat het om het delen van persoonlijke ervaringen, bijvoorbeeld door het reviewen van een product dat je daadwerkelijk gebruikt hebt of door een casestudy te voorzien van de diensten die je aanlevert. Google leest graag voorbeelden van wat je al hebt ondernomen in verhouding tot het onderwerp.
Expertise
Om nog meer het vertrouwen van Google te winnen, dien je de benodigde kennis en/of vaardigheden betreffende het onderwerp van je website te hebben. Hierbij gaat het om objectieve en toetsbare kennis en/of vaardigheden van de auteur, zoals diploma’s of behaalde certificaten. Je kan deze expertise delen met de content die je op je website plaatst. Het is belangrijk dat je een goede inhoud hebt op een webpagina, Google kijkt namelijk of de content aansluit bij de zoekintentie van een gebruiker. Zorg er daarom voor dat je regelmatig nieuwe content post op je website. Op deze manier weet Google dat je expertise hebt over een bepaalde onderwerp, waardoor je hoger zal scoren in Google. Probeer zoveel mogelijk kwalitatieve content te schrijven, vermijd overbodige webpagina’s. Doe ook een zoekwoorden onderzoek, op deze manier kom je te weten wie jouw doelgroep is, wat ze er al over weten, wat ze willen weten etc.
Autoriteit
Iedereen kan zich een expert noemen, maar zodra je door andere experten wordt gezien als de bron van kennis voor relevante onderwerpen, dan word je een autoriteit. Hierbij helpt het om relevante backlinks met hoog domain authority te hebben. Ook reviews van externe organisaties en klanten helpen je om beter te scoren bij Google.
Trust
Trust of vertrouwen is een indicator van hoe accuraat, eerlijk, veilig en betrouwbaar je webpagina of -site is. Een website die vertrouwd wordt, zal ook beter scoren in Google. Sinds december 2022 wordt Trust niet meer gezien als een pijler op hetzelfde niveau van de voorgaande begrippen. Om een betrouwenswaardige site te zijn, moet je namelijk ervaring kunnen voorleggen, de nodige expertise kunnen aantonen en moet je een bepaald niveau van autoriteit bevatten. Met andere woorden, Trust is het centrale doel dat je door middel van E-E-A wil bereiken.
Dit vertrouwen wordt gevoed door wat de website- of contentmaker over zichzelf vertelt, door wat anderen over de site of de auteurs zeggen en door wat zichtbaar is opde pagina. Er zijn tal van manieren om je website zo betrouwbaar mogelijk te maken, bijvoorbeeld:
- Positieve feedback van tevreden klanten op Google Mijn Bedrijf, TrustPilot, Facebook, Kiyoh, eKomi, enzoverder. Indien een website over een fysieke locatie beschikt, is het zeker aangeraden om deze te vermelden. Op deze manier weten mensen dan dat je een fysieke winkel hebt en is er meer kans dat ze een bezoek doen aan jouw winkel. Ook zal het vertrouwen groeien in je organisatie, van zowel gebruikers als van Google.
- Een SSL certificaat, ook gekend als https, zorgt ervoor dat het dataverkeer van je website veilig is. Als website moet je dit zeker hebben om je gebruikers gerust te stellen dat de website veilig is. Ook helpt het je om een betere SEO ranking te hebben.
- Zorg voor een privacy policy pagina op je website. Een webdomein die dit niet bevat, wordt gezien als onbetrouwbaar.
- Zorg voor een plaats waar je de contactgegevens vermeldt. Klanten kunnen dan gemakkelijk contact opnemen met je.
- Controleer ook zeker eens de bestaande content op je website. Zet een 301 redirect op oude pagina’s. Doordat je dit uitvoert, zal Google het crawlbudget van je website optimaal benutten.
Indien je alle bovenstaande aspecten toepast, zal er meer vertrouwen zijn van zowel Google als van zijn gebruikers.
Ontdek meer SEO-termen!