Betekenis van de SEO-term CDN

CDN

CDN staat voor Content Delivery Network. Het is een netwerk van verschillende servers die verspreid zijn over tal van datacenters over de hele wereld. Een CDN geeft je de mogelijkheid om je website of applicatie wereldwijd aan te bieden en te ontwikkelen.

Je website is immers niet meteen wereldwijd beschikbaar. Elke website behoort tot een fysiek datacenter. In het geval van Online Marketing Monkey is dat bijvoorbeeld Europa. Dit betekent dat de website zich fysiek op een ‘host server’ bevindt in Europa. Bezoekers van buiten Europa kunnen je website dan niet bezoeken.

Een CDN maakt dat wel mogelijk. Het geeft je de mogelijkheid je content te verspreiden buiten je eigen fysieke datacenter. Dit doet het aan de hand van een netwerk van servers die over de hele wereld verspreid zitten. Maak je gebruik van een CDN dan kan je er bijvoorbeeld voor zorgen dat ook gebruikers van Amerika of Azië je website kunnen bezoeken.

CDN werking

Wanneer je op een CDN bent aangesloten zorgt je webserver er automatisch voor dat je met een aantal andere servers verbonden bent. Dankzij een distributiesysteem wordt de statische content van één server overgebracht naar een andere server die de content zal verwerken. Dit wordt ook wel een replicaserver genoemd.

Wanneer buitenlandse gebruikers bepaalde gegevens van je website opvragen, dan zal er een bepaalde request gestuurd worden. Hierna wordt er bepaald welke server in het CDN het meest geschikt is voor de gegevensoverdracht. Het aantal servers en de verdeling ervan is afhankelijk van de CDN-provider. Bij het bezoeken van een webpagina worden er op de achtergrond diverse routes afgelegd om de data van een website te laden. Een korte route zorgt ervoor dat je een snellere laadsnelheid hebt. Dit is dan ook het doel van CDN. Ze zijn dus ontworpen voor het hosten en serveren van kopieën van je website. Denk hierbij aan afbeeldingen, CSS, JavaScript, video’s en tekst.

Latency & CDN

Kijken we bijvoorbeeld even terug naar de website van Online Marketing Monkey. Die bevindt zich fysiek op een host server binnen Europa. Wanneer bezoekers van US Central op de website terechtkomen zal het langer duren voordat onze website geladen is dan bij bezoekers van Azië. Dat komt omdat de gegevens een langere weg moeten afleggen tussen de servers. Deze vertraging wordt ook wel latency genoemd. Het zijn de tijd en vertraging die betrokken zijn bij het verzenden van je gegevens via het netwerk. Hoe groter de afstand, hoe groter de latency.

Om te verzekeren dat deze latency zo klein mogelijk is zal een CDN aan netwerk hopping doen. Dit betekent dat de website altijd zal lopen via servers die het dichts bij de gebruiker staan. Het kan bijvoorbeeld wel zijn dat je gebruiker zich in het fysieke datacenter van Azië bevindt, maar dat betekent niet dat elke server in Azië voor hem of haar geschikt is. Een specifieke server in bijvoorbeeld China, Japan of Korea zal dan het beste werken voor die gebruiker, gebaseerd op zijn of haar locatie. De CDN zal je website dan leiden naar de fysieke server die het dichtst bij de gebruiker in de buurt is. Die CDN servers worden ook wel eens POP’s, oftewel Points of Presence, genoemd.

CDN tips

Website-eigenaars zijn soms terughoudend in het gebruiken van een CDN omdat het gebruik erg moeilijk lijkt. Daarom leggen we in een aantal stappen uit hoe ze best geïmplementeerd kunnen worden.

Stap 1: kies een CDN-provider

De eerste stap is om een geschikte CDN-provider te kiezen en te abonneren op hun service. Dit abonnement wordt meestal maandelijks gefactureerd of gebaseerd op de verbruikte data. De meeste providers gebruiken een calculator om de kosten te berekenen.

Stap 2: kies een plug-in

Zodra je je provider gekozen hebt is het slim om een van de gratis plug-ins zoals CDN Enabler of WP Rocket te installeren. Zij helpen je de CDN te integreren. Deze plug-ins versturen automatisch jouw assets naar de CDN. Zo moet jij helemaal geen werk verrichten om je content op de CDN te plaatsen. Dat maakt het inzetten van een CDN enkel maar gemakkelijker.

Stap 3: locatie detecteren

Wanneer buitenlandse gebruikers op je website terechtkomen wordt inhoud aan hen getoond via verschillende CDN’s over de hele wereld. Voor de Amerikaanse bezoekers die jouw website bezoeken vanuit bijvoorbeeld Iowa wordt de inhoud geladen via een Amerikaanse server. Aan de hand van IP Anycast en geolocatie routing kan de CDN de locatie van de gebruiker achterhalen. Zo kan jouw CDN automatisch detecteren waar de bezoekers vandaan komen en de aanvraag doorsturen naar de dichtstbijzijnde POP. Een CDN werkt op dat moment bijna automatisch en neemt je zo heel wat werk uit handen.

Ondanks het gemak dat werken met een CDN biedt blijft het wel belangrijk om een strategische serverlocatie voor je website hosting te kiezen. Een CDN helpt om de media en inhoud te verspreiden maar de keuze voor een goede hosting provider blijft een niet te verwaarlozen onderdeel van het hosten van je website.

Ontdek meer SEO-termen!

SEO quiz

Hoe sterk is jouw SEO-kennis?

Blog

Volg de online marketing trends op de voet.

Gratis SEO scan

Vraag een gratis SEO scan van je website aan.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.