Betekenis SEO-term javascript

Javascript is een programmeertaal die in de webbrowser van de bezoeker draait. Tegenwoordig gebruiken bijna alle webpagina’s Javascript. Door het gebruik van Javascript aan HTML-pagina’s toe te veogen is het mogelijk om pagina’s meer interactie te geven die anders in HTML niet mogelijk zijn. Het voegt dus met andere woorden extra functionaliteit toe aan de pagina’s voor specifieke doeleinden. Je hoeft dit niet te installeren of te activeren, het is al onderdeel van de hedendaagse browsers.

Werking Javascript met Google

Hoe werkt Javascript precies? Voor iemand die hier weinig expertise in heeft is het een ingewikkeld proces. Voor echte computer kenners die vaak werken met HTML, is het een proces die bestaat uit drie grote stappen: crawlen,renderen en indexeren.

Crawlen

Eerst crawlt Googlebot de URL’s in zijn wachtrij, pagina per pagina. De crawler doet een GET-verzoek aan de server, meestal met behulp van een mobile user, en vervolgens stuurt de server het HTML-document door.

Renderen

Google beslist daarna welke bronnen nodig zijn om de hoofdinhoud van de pagina te renderen. Meestal betekent dit dat alleen de static HTML wordt gecrawld, en niet de gekoppelde CSS of JS bestanden. Waarom is dat? Googlebot heeft ongeveer 130 biljoen webpagina’s ontdekt. Het renderen van Javascript op schaal kan kostbaar zijn. Alleen al de rekenkracht die nodig is om Javascript in bulk te downloaden, te ontleden en uit te voeren is enorm.Daarom kan Google het renderen van Javascript uitstellen tot later. Alle niet-uitgevoerde bronnen worden in een wachtrij geplaatst om te worden verwerkt door Google Web Rendering Services, zodra er computerbronnen beschikbaar zijn.

Indexeren

Nadat Google de URL heeft gecrawld en de rendering heeft plaatsgevonden, is er nog één stap die Google moet uitvoeren en dat is indexeren. Google indexeert alle gerenderde HTML’s nadat Javascript is uitgevoerd.

Javascript en belang voor SEO

Tot 2015 was de zoekmachine Google niet in staat dynamische gegenereerde content via Javascript te crawlen en indexeren. Sinds heeft de zoekmachine reus wel grote stappen voorwaarts gezet om websites met Javascripting beter te begrijpen. Voor een optimale rendering van Angular websites adviseren wij het Angular Universal toe te passen  Dit is software die websites met Javascript content vooraf eerst renderen (= pre-rendering) zodat Google bot, als deze langs komt om de pagina’s te crawlen en te indexeren, correct kan interpreteren. Deze tak wordt binnen search engine optiization ook wel Javascripts SEO genoemd. Zeker de laatste jaren is Javascript SEO een hot topic geworden omdat meer en meer websites gebruik maken van Javascript frameworks zoals onder meer React, Polymer en Angular. Het is echter voor veel SEOers nog vrij onbekend terrein. Zonder een correcte SEO Javascripting benadering zijn dergelijke sites gedoemd om zeer slecht te ranken in de SERPs

5 Oorzaken waarom jouw Javascript voor SEO niet werkt

  1. Omdat je niet controleert of Google je pagina’s kan renderen
  2. Je hebt nagegegaan of je content kan geïndexeerd worden
  3. Er worden onbewust Javascript bestanden geblokkeerd
  4. Google kan je interne site links niet zien
  5. Niet al je content wordt door de search bots opgepikt
Onderstaande video van Onely licht deze problematiek verder toe.

Ontdek meer SEO-termen!

SEO quiz

Hoe sterk is jouw SEO-kennis?

Blog

Volg de online marketing trends op de voet.

Gratis SEO scan

Vraag een gratis SEO scan van je website aan.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.