Betekenis SEO-term javascript

Javascript

Javascript is een programmeertaal die in de webbrowser van de bezoeker draait. Tegenwoordig gebruiken bijna alle webpagina’s Javascript. Door het gebruik van Javascript aan HTML-pagina’s toe te voegen is het mogelijk om pagina’s meer interactie te geven die anders in HTML niet mogelijk zijn. Het voegt dus met andere woorden extra functionaliteit toe aan de pagina’s voor specifieke doeleinden.
Je hoeft dit niet te installeren of te activeren, het is al onderdeel van de hedendaagse browsers.

Javascript en belang voor SEO

Tot 2015 was de zoekmachine Google niet in staat dynamische gegenereerde content via javascript te crawlen en indexeren. Sinds heeft de zoekmachine reus wel grote stappen voorwaarts om websites met javascripting beter te begrijpen. 

Voor een optimale rendering van Angular websites adviseert het Angular Universal toe te passen.  Dit is software die websites met Javascript content vooraf eerst renderen (= pre-rendering) zodat Google bot, als deze langs komt om de pagina’s te crawlen en te indexeren, correct kan interpreteren. Deze tak wordt binnen search engine optimization ook wel Javascript SEO genoemd.

Zeker de laatste jaren is Javascript SEO een hot topic geworden omdat meer en meer websites gebruik maken van Javascript frameworks zoals onder meer React, Polymer en Angular. Het is echter voor veel SEOers nog vrij onbekend terrein. Zonder een correcte SEO Javascripting benadering zijn dergelijke sites gedoemd om zeer slecht te ranken in de SERPs.

5 Oorzaken waarom jouw Javascript voor SEO niet werkt

  1. Omdat je niet controleert of Google je pagina’s kan renderen.
  2. Je hebt niet nagegaan of je content kan geïndexeerd worden.
  3. Er worden onbewust Javascript bestanden geblokkeerd.
  4. Google kan je interne site links niet zien.
  5. Niet al je content wordt door de search bots opgepikt.

Onderstaande video van Onely licht deze problematiek verder toe.


Ontdek meer SEO-termen!

SEO quiz

Hoe sterk is jouw SEO-kennis?

Blog

Volg de online marketing trends op de voet.

Gratis SEO scan

Vraag een gratis SEO scan van je website aan.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.