Betekenis SEO-term html

HTML

HTML is de afkorting van Hyper Text Markup Language en wordt gebruikt om de basisstructuur en inhoud van een webpagina document te maken. Het is de meest fundamentele bouwsteen van het web. Het beschrijft en definieert de inhoud van een webpagina. HTML is dus geen programmeertaal, maar een opmaaktaal. Het is de taal die gebruikt wordt om een webpagina te kunnen inlezen in een webbrowser zodat de gebruiker een leesbare content ziet.

HTML bestaat uit een aantal elementen die je kan gebruiken om de verschillende onderdelen van jouw inhoud te verpakken zodat die er op een bepaalde manier gaan uitzien. De tags die de tekst insluiten kunnen van een woord of een afbeelding een hyperlink maken. Ook woorden kunnen een ander lettertype krijgen, ze kunnen vergroten of verkleinen of kunnen cursief of vetgedrukt zijn.

HTML codes

De meest bekende html codes zijn:

• H1 -tag: dit is de hoofdtitel van een webpagina;
• <strong></strong> : om een letter, woord of paragraaf in het vet te zetten;
• <a href””>ankertekst</a>: om een hyperlink te kunnen plaatsen onder een ankertekst;
• <p></p>: staat gewoonlijk aan het begin en aan het einde van een paragraaf;
• Li u : om te onderlijnen
• html: duiden begin en eind van het HTML-document aan.
• head: duiden de header van het document aan, die metadata zoals de pagina-titel bevat.
• body: bevat de concrete inhoud van het document.
• div: bakent een logische sectie (Engels: ‘division’) af van de webpagina.
• img: voor de weergave van een afbeelding (Engels: ‘image’).
• a: voor het invoegen van een (hyper)link (Engels: ‘anchor’).

Ben je na het lezen van deze codes nog niet veel wijzer geworden over hoe je de perfecte html kan typen? Gelukkig bestaan er ook tools om de perfecte html code te genereren. Er bestaan hier gratis sites voor zoals bijvoorbeeld: HTML-online.comMaar er bestaan ook professionele programma’s om deze voor u te genereren en ontwerpen. Een van deze programma’s is bijvoorbeeld Adobe Dreamweaver die je zal terugvinden in de Adobe creative cloud.

HTML versies

De originele HTML-code is Berners-Lee beginnen ontwikkelen in het jaar 1989, hij beschreef in een memo een hypertekst systeem die zou kunnen gebruikt worden op internet. In het jaar 1991 is er een document gepubliceerd met de naam ‘HTML Tags’ hierin werden 18 elementen vermeld die gebruikt kunnen worden voor het schrijven van HTML-code.

De gebruiksklare Html bestaat oorspronkelijk sinds 1993 en is voor een groot deel afgeleid van SGML (Standard Generalized Markup Language). De afgelopen jaren zijn er verschillende updates geweest. Html 2 verscheen in 1995, versie 3 in 1997, versie 4 in 1999 en ondertussen zitten we sinds 2014 tot heden aan HTML5.

Belang voor SEO?

Geoptimaliseerde html-tag zoals page titelsh1 header tagsmeta descriptions en alt-tags hebben nog steeds een waarde voor de SEO van uw site. Maar webpagina’s geschreven in ‘propere’ html’ zonder veel overbodige codes, scoren in het algemeen ook beter in de zoekmachine resultaten doordat google deze vlotter kan scannen en onmiddellijk weet waarover de pagina gaat en wat het onderwerp zal zijn.

Ontdek meer SEO-termen!

SEO quiz

Hoe sterk is jouw SEO-kennis?

Blog

Volg de online marketing trends op de voet.

Gratis SEO scan

Vraag een gratis SEO scan van je website aan.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.