HTML

HTML

HTML is de afkorting van Hyper Text Markup Language en wordt gebruikt om de basisstructuur en inhoud van een webpagina te maken. Het is de meest fundamentele bouwsteen van het web. Het beschrijft en definieert de inhoud van een webpagina. HTML is dus geen programmeertaal, maar een opmaaktaal. Het is de taal die gebruikt wordt om een webpagina te kunnen inlezen in een webbrowser zodat de gebruiker een leesbare content ziet.

HTML bestaat uit een aantal elementen die je kan gebruiken om de verschillende onderdelen van jouw inhoud te verpakken zodat die er op een bepaalde manier gaan uitzien. De tags die de tekst insluiten kunnen van een woord of een afbeelding een hyperlink maken. Ook woorden kunnen een ander lettertype krijgen, ze kunnen vergroten of verkleinen of kunnen cursief of vetgedrukt zijn.

HTML codes

De meest bekende html codes zijn:

  • <h1>-tag: dit is de hoofdtitel van een webpagina;
  • <strong>: om een letter, woord of paragraaf in het vet te zetten;
  • <a>: om een hyperlink te kunnen plaatsen onder een ankertekst;
  • <p>: staat gewoonlijk het aan begin van een paragraaf;
  • <u>: om te onderlijnen

HTML versies

Html bestaat al sinds 1993. De afgelopen jaren zijn er verschillende updates geweest. Html 2 verscheen in 1995, versie 4 in 1999 en ondertussen zitten we sinds 2014 aan HTML5.

Belang voor SEO?

Geoptimaliseerde html-tag zoals page titels, h1 header tags, meta descriptions, alt-tags hebben nog steeds een waarde voor SEO. Maar webpagina’s geschreven in ‘propere’ html’ zonder veel overbodige codes, scoren in het algemeen ook beter in de zoekmachine resultaten.

Meer SEO termen

Andere interessante onderwerpen

SEO Quiz

Hoe sterk is jouw SEO kennis?

Blog

Volg Online Marketing op de voet

Gratis SEO Scan

Hoe sterk is de SEO op jouw website?

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte over SEO & SEA