Betekenis van de SEO-term alt tag

Alt tag

Heel wat webpagina’s gebruiken afbeeldingen om de inhoud sterker te maken. Maar Google kan enkel de tekst op de pagina weten. Zoekmachines begrijpen tot nu toe nog niet wat er op deze afbeeldingen staan. Een goede oplossing hiervoor is de alt tag. Een alt tag, ook wel een alt tekst genoemd, is een tag die je gebruikt om je afbeelding te omschrijven voor de zoekmachines. Hiermee toon je ook aan welke functie de afbeelding heeft op de pagina. Dankzij deze tag begrijpen zoekmachines de inhoud van je afbeelding. De tag wordt gebruikt als een soort label van je afbeelding, je vertelt hiermee aan de zoekmachines wat er exact op deze afbeelding te zien is. Zo kan iedereen te weten komen wat er op de afbeelding staat.

Belang alt tag

Maar waarom is een alt tag net zo belangrijk? Een alt tag is een stukje tekst dat je gebruikt om Google duidelijk te maken waarover de afbeelding gaat. Als je dit goed doet, dan kan je hoger scoren in de organische zoekresultaten van Google. Ze vormen een aspect van SEO. Deze tag wordt toegevoegd voor de volgende 3 redenen:

  • Met de alt tag zorg je ervoor dat Google kan inschatten hoe relevant je afbeelding is voor de pagina waarop ze staat. Het is altijd mogelijk dat de tag van je afbeelding ervoor zorgt dat je hoger scoort.
  • Met de alt tag zorg je ervoor dat je afbeelding scoort in het segment Google Afbeeldingen. Het is altijd goed om onder de aandacht te komen, dit beïnvloedt je content marketing. Door een zoekwoord in te typen in de zoekbalk van Google kan je relevante afbeeldingen te zien krijgen.
  • Met de tag zorg je ervoor dat mensen met een visuele beperking ook de mogelijkheid krijgen om de alt tag op hun manier te zien. Zij maken gebruik van een speciale software. Deze software leest de pagina voor, inclusief de alt tags van de afbeelding.

Alt tag in WordPress

Wanneer je een afbeelding toevoegt aan de mediabibliotheek van WordPress dan kan je verschillende zaken ingeven waaronder een alt tekst. Yoast SEO laat je weten wanneer je geen afbeelding op je pagina hebt of geen alt tag hebt ingevoegd. Heb je al een afbeelding geüpload? Dan kan je de tag nog aanpassen. Klik hiervoor links in het WordPress-dashboard op “Media”. Hier zie je een overzicht met alle mediabestanden die je al geüpload hebt. Kies de afbeelding waarvan je de alt tag wilt aanpassen en pas de alt tekst aan.

Maar ook via de HTML-code kan je erachter komen of de afbeelding al beschikt over deze tag. Wanneer je op de afbeelding met je rechtermuisknop klikt en kiest voor ‘inspecteren’, krijg je rechts de HTML-code te zien.

HTML code alt tag

Voor bovenstaande afbeelding zie je dat de alt tekst al is ingevuld. De alt tekst is ‘mascotte aap James’.

Alt tag en SEO

Wat is het verband tussen de alt tag en SEO? Wel, dit hebben we al kort toegelicht bij het belang van deze tags. Zoekmachines en andere soorten robots kunnen geen afbeeldingen begrijpen. Maar afbeeldingen spelen wel een cruciale rol in de manier waarop mensen een webpagina lezen en interpreteren. Een alt tag kan dit probleem oplossen. Ze leveren de tekst aan die door de zoekmachines gelezen wordt en waardoor zoekmachines te weten kunnen komen wat er op de afbeelding staat. Wanneer de Google bot of een andere zoekmachine een pagina inspecteert en de afbeelding heeft aan tag dan worden de webpagina’s beter geïndexeerd en scoren ze beter in de zoekresultaten.

Alt tag op sociale media platformen

Instagram

Je kan nu ook alt tags gebruiken op Instagram om je online vindbaarheid te verhogen. Hoewel Instagram automatisch beschrijvende teksten genereert om afbeeldingen toegankelijker te maken, is deze vaak onduidelijk en mist hij context. Gelukkig kan je via de geadvanceerde instellingen handmatig je alt tekst wijzigen voor elke foto die je post. Helaas kan je in België geen alternatieve tekst toevoegen aan video’s.

Facebook

Een alt tag aan je afbeeldingen toevoegen is ook mogelijk op Facebook. Let wel, video’s kunnen geen alt tekst krijgen. Bij het invullen van een alt tag kan je kiezen tussen een automatisch gegeneerde tekst of om de tekst handmatig toe te voegen. Op mobiel moet je rechts op de drie puntjes drukken voor de optie “Alternatieve tekst bewerken”. Hiermee kan je op mobiel gemakkelijk een alt tag toevoegen.

Pinterest

Het toevoegen van alt-tekst op Pinterest is een eenvoudig proces, dat hetzelfde is voor mobiele en desktopapparaten. Zodra je een pin hebt toegevoegd, krijg je een optie om “Alt-tekst toe te voegen” te zien. Deze alt-tekst mag maximaal 500 karakters bevatten.

Tips alt tag

Tot slot geven we je nog 5 tips om een goede alt tag te schrijven voor je afbeeldingen.

  • Probeer je afbeelding zo goed en precies mogelijk te omschrijven. Hoe duidelijker en nauwkeuriger de omschrijving, hoe relevanter je afbeelding wordt voor Google.
  • Maak gebruik van de zoekwoorden uit je eigen zoekwoorden onderzoek. Deze zoekwoorden zijn het belangrijkst voor je bedrijf en hierop wordt je momenteel dus al het best gevonden. Maak dus zeker gebruik van het zoekwoord waarmee je wilt scoren. Plaats dit woord ook best vooraan.
  • Houd de lengte van je tag beperkt. Je kan best kiezen voor een korte maar krachtige tekst. Probeer je alt tag te beperken tot ongeveer 15 woorden, de rest van de informatie kan je nog kwijt in het onderschrift, de titel of uitleg rond je afbeelding.
  • Prop je alt tags niet vol met heel veel verschillende zoekwoorden, als je te veel zoekwoorden gebruikt zal Google je afstraffen met een slechtere positie in de ranking. Probeer er slecht één of maximum twee per afbeelding te gebruiken, indien ze echt relevant zijn.
  • Als je bijvoorbeeld een afbeelding gebruikt waar mensen op kunnen doorklikken, maak dan ook gebruik van de alt tag om dit te vermelden. Zo beschrijf je niet alleen de afbeelding maar ook de functie ervan. En je scoort er extra goed mee bij je SEO.

Voorbeeld goede alt tag

Als je de 5 tips hebt gevolgd kan je een mooie alt tag maken. Een voorbeeld van een goede alt tag op een website:

<img src="stenen.jpg" alt="Gestapelde stenen op het strand"/>

Gestapelde stenen op het strand
Ontdek meer SEO termen!

SEO quiz

Hoe sterk is jouw SEO-kennis?

Blog

Volg de online marketing trends op de voet.

Gratis SEO scan

Vraag een gratis SEO scan van je website aan.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.