Betekenis SEO-term header tags

Header tags

Een header tag is een titel van een webpagina. Dit soort tags wordt vaak verwart met head-tags, die in de HTML-code van je website staan. Hierin vind je zaken zoals de title tag en meta description terug. Een header tag is een HTML-tag waarmee je een kop of sub-kop binnen een tekst aanduidt. Dit is enorm handig voor zoekmachines zoals Google. Met header tags geef je kort en krachtig aan waarover de webpagina gaat. Daarnaast geven ze de tekst een hiërarchische structuur zoals een boek.

Een header tag wordt als volgt aangegeven in de broncode van een webpagina:

Wat is een heading tag?

Tussentitel

Header tags tonen dus aan wat de hoofdtitel (h1) en tussentitels (h2, h3, h4, etc.) op een webpagina aan. Ze zijn niet enkel belangrijk voor de zoekmachines maar ook voor de gebruiksvriendelijkheid van de website. Zo worden teksten die gebruik maken van een titel en tussentitels vlotter leesbaar. Dankzij de on page html tag kunnen zoekmachines en bezoekers gemakkelijker zien waarover de pagina gaat. Ze  zorgen dus voor duidelijkheid, structuur en hiërarchie op een website.

H1 tot h6

Het is belangrijk dat je bezoekers duidelijk maakt wat de koppen en subkoppen zijn. Zoekmachines weten dit natuurlijk ook alleen wanneer jij dit hen vertelt. Dit doe je dankzij de header tags. Er zijn in totaal 6 verschillende header tags van h1 tot en met h6. Elke pagina heeft maar één duidelijke hoofdtitel, de h1. Dit is de grootste kop binnen je tekst. Maar er kunnen wel meerdere hoofdstukken in je tekst zijn. De h2 is net iets kleiner en wordt gebruikt voor tussenkopjes. Elk tussenkopje kan verder worden verdeeld in subtitels (h3).

Hoe hoger het getal in de tag, hoe kleiner het lettertype van de titel op de webpagina. De h1 is de belangrijkste tag aangezien dit ook de titel is van de content op een webpagina. Het is mogelijk om meerdere h2-tags te gebruiken op één pagina, je kan ook tot h6 gaan maar dit raden we niet aan.

Google hecht meer waarde aan een h1-tag dan aan de anderen. Het is dus enorm belangrijk om een goed onderzoek te doen en na te denken over een header tag.

Header tags en SEO

Zijn header tags belangrijk voor de Search Engine Optimization (SEO) van je website? Ja, maar ze zijn doorheen de jaren steeds minder belangrijk geworden. De waarde van de header tags zit voornamelijk om online content aangenamer te maken que leesbaarheid. Slimme SEO-ers verwerken de meest relevante zoektermen ook in hun heading tags. Door gebruik te maken van de header tags kan je de SEO van je website verbeteren. Google leest namelijk de tags om erachter te komen waarover de webpagina gaat.

Header tags vertellen aan de zoekmachines en bezoekers waarover de webpagina’s gaan. Enerzijds hebben ze een positief effect voor de vindbaarheid van je website in de zoekresultaten. Anderzijds verhogen ze ook het conversiepercentage. Het zijn niet alleen de woorden en het gebruik van je zoekwoorden die belangrijk zijn in je tekst. Maar ook de structuur van je tekst is net zo belangrijk.

Door sterke koppen en subkoppen te gebruiken in je lange tekst zorg je ervoor dat je tekst enorm leesbaar is voor je bezoekers. Zorg voor duidelijke koppen zoals ‘wat is SEO’ of ‘voordelen SEO’ en gebruik zoekwoorden in je titels. Hierdoor vinden bezoekers sneller de informatie die ze nodig hebben en blijven ze langer op je website rondkijken.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat een groot deel van de bezoekers een tekst niet leest maar scant. Ze zijn op zoek naar bepaalde stukjes tekst en bepaalde zoekwoorden. Vinden ze deze niet? Dan klikken ze weer weg en ben jij bezoekers kwijt. Weinig bezoekers zorgt ervoor dat je niet hoog scoort. Juist daarom is het belangrijk om ook zeker je zoekwoorden in de header tags te vermelden.

Adviezen voor goede header tags

Om het iets overzichtelijker te maken voor jou lijsten we nog even enkele belangrijke adviezen voor goede header tags op.

  • Per pagina/ URL mag je maar één h1-tag gebruiken. Dit is de titel van je pagina.
  • Gebruik zoekwoorden in de header tags.
  • Zorg voor structuur op je webpagina door gebruik te maken van 2 of meerdere h2-tags & eventueel enkele h3-tags.
  • Maak aantrekkelijke titels die aansluiten bij de content van je webpagina.

Ontdek meer SEO-termen!

SEO quiz

Hoe sterk is jouw SEO-kennis?

Blog

Volg de online marketing trends op de voet.

Gratis SEO scan

Vraag een gratis SEO scan van je website aan.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.