Hoe toegankelijk is jouw site voor Googlebot ?

website toegankelijkheid
Een aspect dat gemakkelijk over het hoofd wordt gezien door SEO specialisten: de toegankelijkheid van een website. Voordat de gebruiker een site überhaupt kan opmerken (en aanklikken) in de zoekresultaten, dient deze eerst opgemerkt worden door de zoekmachines opdat die de site kunnen indexeren. Met andere woorden, hoe gemakkelijker je het maakt voor de crawlers van een search engine om een website te analyseren, hoe sneller ook nadien de gebruikers hem kunnen oppikken in de rankings.

In dit artikel 4 tools die controleren hoe toegankelijk een website is voor de bots van onder meer Google, Bing en Yahoo.

Server connectie via Google Analytics

google analytics

Hoe snel communiceert jouw internetsite met de server ? Hoe rap worden pagina’s geladen ? Kijk daarvoor binnen het Google Analytics van de site. Via Gedrag / Sitesnelheid / Paginatiming + selecteer ‘Technisch’ leer je meer over de gemiddelde laad- en domeinopzoektijden, serververbindings- en reactietijd.

Toegankelijkheid via Search Console

google serach console

Search Console, de nieuwe naam voor Webmaster tools, is voor zoekmachines het startpunt van een website. Kijk onder Crawlen / robots.txt-tester of Google je robots-file begrijpt. Verifieer of Googlebot je belangrijkste pagina’s kan crawlen. Nu je hier toch bent, dubbelcheck of de actieve uitsluitingen nog steeds van toepassing mogen zijn. Check eveneens bij Crawlen / Sitemaps of er alles nog juist loopt.

Laadtijden via Pingdom Tools

pingdom tools

De laadsnelheid van sites is al enkele jaren een rankingfactor. Hoe sneller, hoe beter voor je SEO posities. Pingdom is erg eenvoudig qua gebruik, gratis en genereert een overzichtelijke ‘waterval’ aan info. Je leert nu pas echt hoeveel URL’s en html worden aangesproken om 1 webpagina te openen. Tracht iets te doen aan de lijnen in kleur en uitroeptekens: het zijn meestal doodlopende files en redirects (die een klein beetje tijd toevoegen aan de pagina crawl). Nu je er toch bent, analyseer ook eens je DNS gezondheid.

Een rappe sitesnelheid is van groot belang, niet in het minst voor mobiele pagina’s. Ook PageSpeed Insights kan hierbij helpen om ook voor jouw site een snellere loadingtime te verkrijgen.

Duplicate content met Siteliner

siteliner

Ondertussen hebben de spiders van de search engines je site bereikt. Nu is van belang ze niet onnodig te misleiden met dubbele content en doodlopende links. Siteliner is een praktische SEO tool om je hierbij te helpen. Geef eenvoudigweg de domeinnaam in en Siteliner doet de rest. Scroll ook eens na beneden om te inspecteren hoe jouw internet-site presteert qua gemiddelde laadtijd, tekst tot html ratio of duplicate content ten op zichte van andere sites.

Samenvatting

In dit artikel enkele praktische instrumenten om zoekmachines efficiënter webpagina’s te ontdekken, te openen en ten slotte te indexeren.

Weet je niet goed hoe je met SEO moet beginnen? Wij helpen je met veel plezier verder!