De beste gratis SEO tools van 2022

De beste gratis SEO tools van 2022

Wil je meer inzicht krijgen in de positie van je website in de zoekresultaten van Google? Of op welke zoekwoorden je het best gevonden wordt? Dan kunnen SEO tools je vast en zeker helpen! SEO tools geven een antwoord op de bovenstaande vragen. Maar ze vergemakkelijken ook het werk voor heel wat online marketeers. Dankzij deze tools ontdek jij precies wat je sterke en zwakke punten zijn. Daarnaast helpen ze je om je website te optimaliseren op het gebied van SEO, en zelfs hoger te scoren in Google.

Jammer genoeg zijn de meeste SEO tools betalend. Gelukkig kan je ook gebruik maken van een aantal gratis SEO tools. Ze geven je tips en belangrijke informatie over je huidige positie in de zoekresultaten. Benieuwd met welke gratis SEO tools jij alvast aan de slag kan? Ontdek hier dan een lijst met enkele goede gratis SEO tools!

1. Fat Rank

Fat Rank werking

De eerste gratis SEO tool is Fat Rank, een Chrome extensie waarmee je snel de prestaties van je website kan analyseren. Hoe gebruik je deze tool? Je vult een zoekwoord in waarvoor je het belangrijk vindt dat je gevonden wordt. Hierna kies je het land waar je je op richt. Wanneer je klikt op ‘check’ dan gaat de Fat Rank op zoek naar de plaats waar jij rankt. Val je buiten de top 100 resultaten? Dan krijg je te zien dat je niet rankt voor dit zoekwoord. Dankzij deze informatie kan je je website optimaliseren voor een bepaald zoekwoord, indien dit nodig is. Hierdoor moet je niet meer de volledige SERP’s af te gaan om je positie te kennen.

2. SEO Minion

SEO Minion is een SEO tool die verschillende functies bevat. We leggen je even kort de verschillende taken van SEO Minion uit:

  • Analyse van on page SEO: de SEO tool analyseert de HTML van een webpagina en bekijkt welke informatie je kan helpen om verder te optimaliseren.
  • Markeren van links: de SEO tool bekijkt alle links, zowel intern als extern voor elke webpagina.
  • Controleren van niet-werkende links: de tool bekijkt elke link en geeft je een overzicht van alle links met problemen.
  • Controleren van hreflang: de tool controleert of het label en de retourtags van de hreflang aanwezig zijn.
  • SERP preview geven: de tool laat jouw website in een zoekresultaat zien en werkt dit in realtime bij.
  • SERP locatiecontrole: de tool laat je zien hoe jouw resultaten er in een ander land en een andere taal eruitzien.

3. Ubersuggest

Ubersuggest werking

Ubersuggest, ontwikkeld door Neil Patel, is een gratis SEO tool die je helpt bij het zoeken van zoekwoorden. Een zoekwoorden onderzoek is één van de belangrijkste stappen voor een succesvolle SEO strategie. De juiste zoekwoorden aan je website toevoegen is cruciaal. Dankzij deze SEO tool krijg je heel wat ideeën van zoekwoorden, zowel long tail als short tail keywords. Daarnaast krijg je ook het zoekvolume, de concurrentie, CPC en seizoensgebonden trends te zien. Deze tool helpt je dus zowel voor organische SEO als betaalde PPC.

4.Google Trends

Google Trends werking

Google Trends is een gratis tool van Google die vaak vergeten en onderschat wordt. Dankzij deze tool kan je trending zoekopdrachten en de populariteit van een zoekwoord tijdens een bepaalde periode ontdekken. Het grote voordeel hiervan is dat het in realtime aangeeft wanneer een zoekwoord populairder wordt. Het is altijd handig om te weten tijdens welke piekperiode je een actie best onderneemt.

5. GTmetrix

GTmetrix werking

Met GTmetrix krijg je alles te weten over de laadsnelheid van je website. Het is één van de betere gratis testen die je kan gebruiken om deze belangrijke factor te testen. Wanneer je dit vanuit België wilt testen dan kan je best de locatie Londen nemen. Daarnaast geeft GTmetrix je ook suggesties om je website sneller te maken zoals te grote bestanden, caching, etc. Je krijgt meteen te zien om welke bestanden en/of pagina’s het gaat.

6. Google Analytics

Google Analytics is niet echt een SEO tool. Maar toch is het onmogelijk om aan SEO te doen zonder Google Analytics. In Google Analytics krijg je superveel informatie te zien die je vertelt of je SEO-inspanningen de moeite lonen. Je vindt er gegevens terug zoals organisch verkeer, bouncepercentage, verkeersbronnen, time on site, paginasnelheid, etc. terug. Daarnaast kan je de tools van Google eenvoudig met elkaar integreren. Door Google Analytics te koppelen met Google Search Console krijg je zelfs de zoekwoorden te zien die mensen gebruiken om je website te vinden.

7. Screaming Frog

Screaming Frog werking

We horen het je al zeggen: Screaming Frog is toch niet gratis? Nee, maar er is wel een gratis versie. Dankzij de gratis versie van deze SEO tool kan je tot wel 500 URL’s crawlen. Screaming Frog is een websitecrawler die je eerst zal moeten downloaden en installeren. Deze populaire tool analyseert de technische en on page SEO problemen. Hierna krijg je een rapport met de potentiële problemen zoals duplicate content, HTTP header fouten, etc.

8. Web.dev

Web.dev is een gratis tool van Google die de performance van je website meet. Aan de hand van deze resultaten geeft het je verschillende tips om de performance te verbeteren. Het gaat als volgt te werk. Google meet de SEO score van je website gebaseerd op hoe gemakkelijk het de inhoud van je pagina’s kan crawlen en ontdekken. De Web.dev tool gaat dan ook geen SEO ranking perspectieven geven, maar analyseert hoe crawlbaar en gemakkelijk te begrijpen de content van je website is. Daarna geeft deze SEO tool advies hoe je je website kan verbeteren om de beste score te behalen op de belangrijkste meetfactoren van Google, zoals de snelheid van je pagina’s, en om de beste prestaties van je pagina te verzekeren. Maar dat is lang niet alles. Web.dev geeft daarnaast ook tips om de ervaring voor je gebruikers te verbeteren, de leesbaarheid van je inhoud te verbeteren en om de inhoud duidelijker begrijpelijk te maken voor jouw gebruikers. Kortom, het is de ideale SEO tool om jouw website optimaal te verbeteren voor het crawlen en ranken van Google.

9. Wayback machine

Wayback machine werking

De wayback machine is op het eerste zich niet echt een SEO tool. Maar toch kan deze tool gebruikt worden om te bepalen of een URL al bestond op een bepaald moment. Dankzij de wayback machine kan je zien hoe websites er in het verleden uitzagen. Daarnaast kan je machine je ook gebruiken om je SEO-strategie te verbeteren. Enkele zaken die je met deze tool te zien krijgt:

  • Website-wijzigingen
  • Oude redirect-mogelijkheden opzoeken
  • Oude content terugvinden
  • Sitestructuur identificeren

10. Yoast SEO

Yoast SEO is een must-have plugin om de SEO van WordPress website op te krikken. Deze gratis plugin biedt heel wat SEO functies aan die het optimaliseren van je website vergemakkelijken. Yoast bevat onder andere functies voor automatische XML sitemaps, instelbare meta descriptions, no-index tags, URL-structuur en nog veel meer. Daarnaast biedt deze gratis SEO tool ook een snelle SEO-analyse en tips aan om je pagina te optimaliseren. De tool geeft je meteen een preview van je snippet in Google weer samen met je titel en beschrijving. Wil je je WordPress website verifiëren in Bing of Google Search Console? Ook dat kan je direct via Yoast doen.

Yoast SEO werking

Kan je na het ontdekken van deze gratis SEO tools nog wat hulp met je SEO gebruiken? Aarzel dan niet om vrijblijvend contact op te nemen!