De toekomst van SEO: hoe je met AI hoger rankt


AI of artificiële intelligentie is vandaag de dag niet meer weg te denken. Het is een technologie die steeds verder evolueert en alsmaar complexere vraagstukken kan oplossen. Dit werd nog maar eens duidelijk met de komst van Chat GPT in januari 2023. De revolutionaire chatbot kan met behulp van AI en enorme hoeveelheden aan data in interactie treden met gebruikers in de vorm van gesprekken. Deze innovaties laten ook de marketingwereld, en meer specifiek SEO copywriters, niet koud. Zo kan AI ook ingezet worden om je SEO en contentstrategie naar een hoger niveau te tillen. In dit artikel bespreken we 5 manieren hoe AI je SEO kan versterken.

1. Versterk je keyword research met AI

De eerste en allerbelangrijkste stap in je SEO strategie, is deze van het zoekwoordenonderzoek, ook wel keyword research genoemd. Met AI technologieën zoals Chat GPT kan je je zoekwoordenonderzoek niet alleen versnellen, maar ook enorm uitbreiden. De hulp die AI biedt kan verschillende vormen aannemen. We schetsen het even met een voorbeeld.

Stel, je hebt een blog rond reizen en je wil met je zoekwoordenonderzoek achterhalen welke reisgerelateerde zoekopdrachten mensen zoal ingeven in zoekmachines als Google. Je bent je ervan bewust dat er heel veel verschillende soorten reizen bestaan, waarop je besluit om te werken met categorieën. Chat GPT kan je dan bijvoorbeeld helpen met het zoeken naar categorieën waaraan jij misschien nog niet gedacht had.

Daarnaast kan AI je uiteraard ook helpen om deze categorieën uit te diepen. Typ enkele zoekwoorden in bijvoorbeeld Chat GPT, en vraag de AI chatbot om gerelateerde zoekopdrachten op te sommen. ChatGPT maakt vervolgens in een mum van tijd een lijst van gerelateerde trefwoorden op basis van zijn inzicht in de zoekresultaten. Mogelijks vindt het zoekwoorden waaraan jij nog niet gedacht had.

2. AI als hulpmiddel in SEO contentcreatie

Het schrijven van content is vaak gestoeld op een aantal subjectieve keuzes die de auteur moet maken. Wat een schrijver relevant vindt, kan soms afwijken van de zoekopdrachten van zoekmachinegebruikers. AI content tools helpen schrijvers echter om hun inhoud meer af te stemmen op wat search users willen zien.

We bouwen verder op het voorbeeld van de reisblog. Je wil bijvoorbeeld een artikel schrijven over de bezienswaardigheden in Valencia. Je richt je tot Chat GPT en je vraagt de technologie om informatie. De chatbot typt het met plezier voor je uit.

Let wel op, we raden het ten zeerste af om deze content klakkeloos over te nemen. Google is namelijk slim genoeg om content die werd gecreëerd door AI te herkennen en beschouwt het voorts als spam. Dit verhindert uiteraard je website om hoog te ranken. Gebruik de informatie die AI technologieën leveren dus louter als inspiratie, en herschrijf de content altijd in je eigen woorden.

3. AI om je SEO content te optimaliseren

Door vast te stellen wat hun gebruikers bedoelen en te achterhalen waar webpagina’s over gaan, begrijpen zoekmachines zoekopdrachten en content beter. De AI tools die nu op de markt zijn doen eigenlijk hetzelfde voor SEO, maar dan vanuit de hele workflow van contentontwikkeling. Hierdoor helpen zij de bestaande content op je website te optimaliseren.

4. Verkrijg goede SEO titels met AI

Het vinden van een geschikte titel voor je blogpost of je webpagina is niet altijd even makkelijk. Dit is zeker het geval wanneer je je titel SEO proof wil krijgen, dan kies je best nóg zorgvuldiger je woorden uit. Gelukkig kan AI je hierbij bijstaan, en helpt bijvoorbeeld Chat GPT je met het vinden van een leuke, niet-droge en SEO vriendelijke titel voor je artikel over bezienswaardigheden in Valencia.

Fun fact: de titel van dit blogartikel werd mede door Chat GPT geschreven!

5. Bouw je volledige contentstrategie met AI

Je kan zelf aan ChatGPT vragen om een volledige contentmarketingstrategie voor jou te bedenken. Hierbij verwacht je best geen gedetailleerd stappenplan, maar de chatbot geeft je wel een leidraad en/of aantal tactieken mee die je helpen je content relevant, waardevol en effectief te maken. Wil je toch een uitgebreider plan verkrijgen? Stel dan bijvragen aan Chat GPT tot je tevreden bent. Dat is namelijk het voordeel van de conversatiegedreven chatbot.