Dit zijn de populairste zoektermen in Google – Year In Search 2022

populairste zoektermen google

Het einde van het jaar is in zicht en dat betekent dat het tijd is om terug te kijken op het afgelopen jaar. Het was een mooi jaar met veel hoogtepunten, maar ook met wat mindere momenten. Elk jaar publiceert Google Trends zijn “Year in Search“-rapport, dat een blik werpt op de populairste zoekwoorden van het afgelopen jaar. Benieuwd naar wat de populairste zoektermen waren in 2022? Lees het in dit artikel.

Bekendste Belgische persoonlijkheden

1. Camille Dhont 

Camille Dhont is de populairste Belgische persoonlijkheid wat betreft online zoekopdrachten in Google. Dit is ook geen verrassing. In 2022 verscheen ze in verschillende populaire televisieprogramma’s waaronder The Masked Singer en Liefde voor muziek, bracht ze haar album SOS en verschillende singles uit die hoog scoorden in de Ultratop 50 en won ze prijzen als “Hit van het jaar” bij Qmusic. 

2. Frank Verstraeten

Frank Verstraeten is DJ, ondernemer en oprichter van de Zillion, een van de meest iconische nachtclubs die Antwerpen ooit gekend heeft. In 2022 kwam een film over de Zillion in de bioscoop. De film was het grootste bioscoopsucces van dit jaar in de Belgische zalen. 

3. Mathias Vergels 

Mathias Vergels staat op positie 3 bij de categorie Belgische persoonlijkheden. De Belgische zanger en acteur nam in 2022 deel aan The Masked Singer als het personage Papegaai.

4. Stromae

Stromae is een Belgische zanger, songwriter en muzikant. Stromae’s muziekstijl wordt omschreven als a mix van elektronische muziek met akoestische instrumenten, met invloeden uit hiphop, wereldmuziek en chanson. De laatste jaren werkte hij vooral achter de schermen. In 2022 maakte hij een muzikale comeback met een nieuw album en een tournee. Dit verklaard zijn positie in deze lijst met de meest populaire zoekwoorden van 2022. 

5. Bart Cannaerts 

Bart Cannaerts is een Belgische televisiemaker en stand-upcomedian. In 2022 nam hij deel aan de succesvolle televisieprogramma’s De Allerslimste Mens ter Wereld en The Masked Singer. 

Populairste internationale persoonlijkheden

1 Johnny Depp

In Year of Search staat Johnny Depp op positie 1 in de categorie populairste internationale persoonlijkheden. Johnny Depp is een Amerikaanse acteur en muzikant. Na de scheiding in 2016, heeft Amber Heard een aantal ernstige aantijgingen tegen Johnny Depp gemaakt. Ze beschuldigde hem van huiselijk geweld en zei dat hij haar fysiek en emotioneel had mishandeld tijdens hun huwelijk. Het was 1 van de meest spraakmakende rechtszaken van het afgelopen jaar. 

2 Amber Heard 

Amber Heard is een Amerikaans actrice. Ze heeft haar positie in deze lijst met de gezochte zoekwoorden verkregen door de spraakmakende rechtszaak tegen haar ex-vriend Johnny Depp die in 2022 plaatsvond. 

3 Johnny Logan 

Johnny Logan is een Ierse zanger en songwriter. In 2022 nam hij deel aan The Masked Singer (Vlaanderen) als Edelhert.

4 Vladimir Poetin

Poetin is de president van Rusland en staat aan het hoofd van een van de grootste landen ter wereld. In 2022 kondigde hij de oorlog aan met Oekraïne, dat tot op de dag van vandaag nog steeds actueel is. 

5 Will Smith

Will Smith is een Amerikaanse acteur, producent en rapper. Will Smith is vooral bekend van zijn rollen in de films Bad Boys, Men in Black, Independence Day en The Pursuit of Happyness. Tijdens de Oscars van dit jaar sloeg Will Smith komiek Chris Rock op het podium nadat de komiek een grap had gemaakt over het kale hoofd van zijn vrouw Jada. 

1. Oekraïne Rusland oorlog

“Oekraïne Rusland oorlog” staat op positie 1 in de lijst met de meest trending zoektermen van 2022. Dit is niet verwonderlijk. Op 24 februari 2022 kondigde Vladimir Poetin aan dat hij Oekraïne zou binnenvallen. Tot op de dag van vandaag is het conflict nog steeds niet voorbij.  

2. Mijn Gezondheid

Mijngezondheid is een online gezondheidsportaal van de Belgische overheid. Het platform verzamelt al je digitaal beschikbare gezondheidsgegevens. 

3. VRT Max

In België is de VRT een openbare omroep die door de Vlaamse overheid wordt gefinancierd. De naam VRT staat voor Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie. De organisatie beheert verschillende zenders waaronder Eén en Canvas. Via hun platform VRT Max is het mogelijk om uitzendingen te herbekijken.

4. iPhone 14

Op 16 september 2022 werd de Iphone 14 gelanceerd. Apple is een van de populairste merken consumentenelektronica ter wereld. Jaarlijks kopen miljoenen mensen de nieuwste mobiele telefoon van het merk. Er was veel interesse in het nieuwe toestel, waardoor deze populaire zoekterm verscheen in Year of Search 2022. 

5. Klimaatverandering

Er bestaat geen twijfel over het feit dat het klimaat verandert. De aarde wordt warmer en de gevolgen van deze verandering worden steeds duidelijker. Extreme weersomstandigheden komen steeds vaker voor en we zien de gevolgen van de klimaatverandering in de vorm van droogtes, overstromingen en bosbranden. Moeten we ons dus zorgen maken over klimaatverandering? Het antwoord is een volmondig ja! Daarom is het goed dat deze zoekterm in de lijst van meest populaire zoektermen staat. Hieruit kunnen we afleiden dat de bevolking zich bewust is van deze problematiek.

1. Dahmer

De Netflix serie Dahmer is een waargebeurd verhaal over de seriemoordenaar Jeffrey Dahmer. De serie volgt zijn misdaden vanaf zijn tienerjaren tot aan zijn arrestatie in 1991. De serie is zeer grafisch en verontrustend, maar het is een must-watch voor true crime fans. Het was een van de meest succesvolle reeksen van het afgelopen jaar. Het is dan ook vanzelfsprekend dat Dahmer een plaatsje gekregen heeft in deze lijst met de meest populaire zoektermen van 2022. 

2. Stranger Things

Stranger Things is een horror sci-fi televisieserie gemaakt door de Duffer Brothers. De show speelt zich af in het fictieve stadje Hawkins, Indiana in de jaren tachtig. Het eerste seizoen draait om de verdwijning van een jongen genaamd Will Byers, en de daaropvolgende zoektocht naar hem door zijn moeder, Joyce, en zijn vrienden. Stranger Things is een van de populairste shows van Netflix en heeft dit jaar zijn vierde seizoen uitgebracht. 

3. Zillion

Zillion was de populairste Vlaamse film van 2022. De film vertelt het ware verhaal van de opgang en neergang van de Antwerpse discotheek Zillion en zijn flamboyante uitbater Frank Verstraeten.

4. Big Brother 2022

Big Brother is een Vlaamse reality tv-show die is bedacht door John de Mol en wordt uitgezonden op de zender Play4. Het programma volgt een aantal mensen die samen in een huis wonen en samen uitdagingen moeten voldoen.

5. Euphoria

Euphoria is een Amerikaanse televisieserie van HBO. De serie gaat over het leven van tieners en jonge volwassenen in een kleine stad in Californië. De serie wordt geregisseerd door Sam Levinson en geproduceerd door de Amerikaanse rapper Drake. De serie was een groot succes, hierdoor staat de serie in de lijst met populairste zoektermen van Google van 2022.

De populairste waarom-vragen van 2022

Dit jaar werden er eindeloos veel vragen aan Google gesteld. Toch waren er enkele vragen die er bovenuit staken. Dit waren de populairste waarom-vragen van het afgelopen jaar: 

  1. Waarom valt Poetin Oekraïne binnen?
  2. Waarom is cornflakes uitgevonden?
  3. Waarom zijn bananen krom?
  4. Waarom stijgen de energieprijzen?
  5. Waarom pannenkoeken op Lichtmis?

Benieuwd op welke zoekwoorden in 2021 veel werd gezocht? Lees ons artikel over het Year-In-Search 2021 rapport.

Beheer je zelf een website en ben je benieuwd naar de SEO prestaties van jouw site? Vraag dan nu een gratis SEO-scan aan via onze website.