Google – Year in search 2021

Met Year in Search blikt Google ieder jaar terug op de populairste zoektermen van de afgelopen 12 maanden. De ranglijsten zijn opgesteld op basis van de zoektermen met de grootste verkeerstoename in 2021 in vergelijking met 2020. 

De zoektermen werden opgedeeld in verschillende categorieën. Google bracht de populairste persoonlijkheden, muziekgroepen, politici en vragen in kaart. Daarnaast hebben ze een video gemaakt waarin wordt teruggeblikt op het afgelopen jaar. 

Trending topics in België

Populairste Belgische persoonlijkheden

 1. Jurgen Conings: Jürgen Conings staat in de categorie Belgische persoonlijkheden op de eerste plaats. Jürgen was een beroepsmilitair die in mei 2021 zware wapens had gestolen uit de militaire kazerne van Leopoldsburg, nadien verdween hij spoorloos. Na een wekenlange zoektocht in het Nationaal Park Hoge Kempen werd zijn levenloze lichaam teruggevonden. 
 1. Jan Van Hecke: De Vlaamse acteur Jan Van Hecke speelde grote rollen in producties van Studio 100, VTM en Disney. De 51-jarige acteur kwam in de media nadat hij werd beschuldigd van kindermisbruik. 
 1. Eddy Demarez: Eddy Demarez is een Vlaamse presentator voor de zender Sporza. Hij kwam in een slecht daglicht te staan nadat hij ongepaste uitspraken had gedaan over het voorkomen van enkele Belgische basketbalspeelsters die net terugkeerden van de Olympische Spelen in Tokio. 
 1. Heidi De Pauw: Heidi De Pauw is al bijna tien jaar CEO van Child Focus. In 2021 deed ze mee aan het 19e seizoen van De Slimste Mens ter Wereld. 
 1. Sihame El Kaouakibi: Sihame El Kaouakibi werd in 2019 verkozen als volksvertegenwoordiger voor Open Vld in het Vlaams Parlement. In april 2021 verliet ze de politieke partij nadat bekend werd dat ze was betrokken bij een oplichtingsschandaal.

Populairste Belgische zangers

 1. Hooverphonic: Hooverphonic was het afgelopen jaar de meest populaire zoekterm binnen de categorie Belgische zangers. Hooverphonic is een Belgische rockgroep, de groep bracht in 2021 een nieuw album “Hidden Stories” uit dat nummer 1 behaalde in de hitlijsten. Daarnaast vertegenwoordigde de muziekgroep België op het Eurovisiesongfestival van 2021 met het nummer “The Wrong Place”. 
 1. Tourist LeMC: Tourist LeMC is een hiphop- en reggae-artiest uit de provincie Antwerpen. In 2021 was hij muziekcoach in het televisieprogramma “The Voice van Vlaanderen” op VTM en nam hij deel aan “Liefde voor Muziek”. In april 2021 bracht hij een album “Niemandsland” uit dat meteen op de eerste plaats debuteerde in de Vlaamse albumcharts. Door de vele successen van Tourist wist hij zijn plaats in Year in Search 2021 te bemachtigen. 
 1. Charlotte Adigéry: Charlotte Adigéry is een Belgische zangeres en muzikante met Caraïbische roots. 
 1. Anouk Matton: Anouk Matton is een Belgische dj en de vrouw van de wereldberoemde dj Dimitri Vegas. In 2021 kreeg ze een eigen serie (Anouk Matton Privé) op VTM-2 waarin Vlaamse kijkers een kijkje konden nemen in haar privéleven. 
 1. Emma Bale: De Belgische zangeres Emma Bale nam in 2021 deel aan het programma Liefde voor Muziek. Ze bracht ook haar tweede album “Retrospect” uit, het album stond op nummer 3 in de hitlijsten. 

Wat is…?

De gebruikers van Google gingen het afgelopen jaar het meest op zoek naar een verklaring voor de volgende termen:

 1. een broodfokker: De term broodfokker staat op nummer 1 in de Year in search 2021 binnen deze categorie. Een broodfokker is een persoon die dieren fokt met als doel zoveel mogelijk geld te verdienen. Hierdoor komt het welzijn van de dieren vaak pas op de tweede plaats te staan. De term kwam vaak in de media nadat de populaire YouTubers Céline en Michiel onder vuur kwamen nadat ze een puppy kochten bij een broodfokker.
 1. woke: De term woke is afkomstig van het Engels en betekent “wakker”. Een persoon die woke is, is zich bewust van wat er zich allemaal afspeelt in de maatschappij. 
 1. PFOS: PFOS is een overkoepelende term voor giftige chemicaliën die het gevolg zijn van fluoridering. De term werd opgenomen in Year in Search 2021 doordat in juni 2021 een groot milieuschandaal aan het licht kwam. Dit werd veroorzaakt door het bedrijf 3M.  
 1. gaybashing: Gaybashing is het mishandelen, discrimineren en treiteren van homoseksuelen. De term werd veel opgezocht nadat er in maart 2021 een homoseksuele man van het leven werd beroofd door minderjarigen. 
 1. antigeentest: Een antigeentest is een test die snel aangeeft of een persoon al dan niet besmet is met het Covid-virus. In de volksmond wordt het vaak een sneltest genoemd

Politici – nationaal

 1. Alexander De Croo: premier van België (politieke partij – Open Vld). 
 1. Frank Vandenbroucke: vicepremier en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid (politieke partij: SP / sp.a / Vooruit). 
 1. Annelies Verlinden: minister van Binnenlandse Zaken (politieke partij – CD&V).  
 1. Petra De Sutter: minister van Ambtenarenzaken (politieke partij – Groen). 
 1. Ludivine Dedonder: minister van Defensie (politieke partij – PS). 

Populairste internationale persoonlijkheden

 1. Peter R. de Vries: Peter Rudolf de Vries was een Nederlands misdaadverslaggever die in juli 2021 werd neergeschoten in Amsterdam. 
 1. Ary Abittan: Ary Abittan is een Franse acteur en humorist.
 1. Alec Baldwin: Alec Baldwin is een Amerikaans acteur. In oktober 2021 werd een cinematograaf om het leven gebracht op zijn set nadat hij een pistool had afgevuurd dat als rekwisiet werd gebruikt. De cinematograaf overleefde het ongeluk niet. 
 1. Jean-Paul Belmondo: Jean-Paul was een Franse acteur, hij overleed in september 2021 op 88-jarige leeftijd
 1. Jean-Pierre Bacri: Jean-Pierre was een Frans film- en theateracteur en scenarioschrijver. Hij overleed in januari 2021. 

Populairste internationale zangers

 1. DMX: DMX stond in Year in Search 2021 in de categorie internationale zangers op de eerste plaats. De Amerikaanse rapper overleed in april 2021 na een hartaanval die mogelijk veroorzaakt werd door een overdosis. 
 1. Daft Punk: Daft Punk is een Frans house- en electroduo. Het duo kondigde het einde van hun carrière aan in februari 2021. 
 1. Patrick Juvet: Patrick Juvet Zwitserse zanger, pianist en liedjesschrijver, hij overleed in april 2021 door een hartaanval.
 1. Nick Kamen: Nick Kamen was een Brits zanger, liedjesschrijver en fotomodel. De zanger overleed in mei 2021 na een langdurige ziekte.
 1. Måneskin: Måneskin is een Italiaanse rockband. In maart 2021 won de band de Italiaanse muziekwedstrijd “het Festival van San Remo”. In mei wonnen ze het Eurovisiesongfestival In de zomer van 2021 werd hun cover van Beggin’ een wereldwijde hit. 

Bekijk hier de video van Google:

Ontdek ook onze blogpost over de 7 beste SEO video’s van het afgelopen jaar.

Lees ook ons artikel over de meest populaire zoekwoorden van 2022.

Wil je gevonden worden op de juiste zoekwoorden met jouw website?