Betekenis van de SEO-term affiliate marketing

Affiliate marketing

Affiliate marketing is een online marketing techniek waarbij een ander bedrijf zijn promotiemateriaal op jouw website kan plaatsen. Jij wordt dan beschouwd als een affiliate, dat is de persoon die zijn website openstelt om er promotiemateriaal van een ander bedrijf op te zetten. Het bedrijf dat adverteert via jouw website is de merchant.

Stel dat je slaapkamermeubels verkoopt. Dan kan je promotiemateriaal op je website over decoratie, bedlinnen of tapijten plaatsen. De bedoeling is om relevant promotiemateriaal weer te geven zodat de kans groter is dat jouw klant ook een aankoop verricht op de website van de merchant en jij er ook iets aan verdient.

Werking affiliate marketing

Als je wil beginnen aan affiliate marketing dan is de eerste stap je aanmelden bij een affiliate netwerk. Een van de meest gebruikte netwerken in België en Nederland is TradeTracker. Daar ga je kijken welke producten of services handig zijn om naar door te verwijzen vanaf jouw website. Stel dat je een personal trainer bent, dan kan je best een advertentie plaatsen voor een regionale fitness club.

Je kan ook kiezen om te kijken naar een affiliate programma (ook gekend als ‘partnerprogramma’) van een bedrijf. Hiervoor moet je niet aanmelden op een netwerk. Zie hieronder het voorbeeld van een online winkel voor dierenbenodigdheden. Deze zou gebruikt kunnen worden door een dierenarts of iemand die een blog over dieren schrijft.

Als de adverteerder jouw verzoek heeft geaccepteerd, dan kan je de affiliate links zetten op jouw website. Deze links waarop de bezoeker klikt, geeft informatie weer aan de merchant. Daarmee kan hij zien via welke affiliate de bezoeker komt. Vaak zijn zulke affiliate links nogal lang, maar ze kunnen verkort worden. Dit heet cloaking. Hierbij zien bezoekers een nette, verkorte versie van jouw affiliate link, terwijl Google de originele link ziet.

Waarom is affiliate marketing interessant?

Een eerste voordeel is dat het geen kosten met zich meebrengt. Het systeem is volledig performance-based. Je ontvangt een commissie voor een aangebrachte sale of lead. Hoeveel je eraan verdient hangt af van hetgeen het ander bedrijf wilt en bereid is ervoor te betalen. Als dank voor jouw dienst deel je de winst met de merchant. Dat is, indien het ander bedrijf bezoekers (cost per lead) of verkopen (cost per sale) genereert.

Affiliate marketing vergt geen extra werk. Het gaat hier om een passief inkomen. Het enige waar je voor moet zorgen is je eigen website en je eigen content. Als deze volledig in orde is dan kan je erop rekenen dat genoeg bezoekers zullen doorklikken naar de advertentie.

Waarop moet je letten?

Het is niet de bedoeling om een (recent gemaakte) website vol te proppen met advertenties van andere bedrijven. Indien je eigen site nog niet genoeg over kwalitatieve content beschikt, dan zal die weinig bezoekers genereren en zullen heel weinig mensen doorklikken naar het promotiemateriaal.
Probeer het promotiemateriaal te integreren in jouw website. Het oogt niet mooi wanneer banners niet in jouw design passen. Je krijgt vaak de vrijheid om zelf een advertentie te maken volgens de huisstijl van jouw bedrijf. Let hier ook op de taal en woordkeuze, deze komen ook het best overeen met die van jouw bedrijf.
Adverteer hetgeen waar jouw doelpubliek mogelijk ook naar op zoek is. Het heeft geen nut om te verwijzen naar producten of diensten die helemaal niets met jouw bedrijf te maken hebben. Denk hierbij zelf na over waar je mogelijk naar op zoek zou kunnen zijn of zou kunnen gebruiken als jouw website wordt bezocht.

Ontdek meer SEO-termen!

SEO quiz

Hoe sterk is jouw SEO-kennis?

Blog

Volg de online marketing trends op de voet.

Gratis SEO scan

Vraag een gratis SEO scan van je website aan.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.