Betekenis SEO-term ankertekst

Ankertekst

Ook wel: anchor tekst, link label of link title genoemd. De ankertekst is de tekst waaraan een hyperlink is verbonden. De tekst waarop bezoekers kunnen klikken kan uit één of meerdere woorden bestaan. Een ankertekst ziet er als volgt uit: < a href=”https://www.onlinemarketingmonkey.be/seo-termen”>Klik hier voor meer SEO termen </ a>, waarbij “Klik hier voor meer SEO” termen de klikbare tekst vormt (meestal in het blauw voor bezoekers).

Bij zoekmachineoptimalisatie speelt het kiezen van ankerteksten een grote rol. Zoekmachines analyseren welke woorden zijn gekozen om te linken naar een bepaald adres op het web. Het gebruik van bepaalde zoekwoorden kan helpen om beter gevonden te worden op deze keywords. Dit geldt zowel bij interne links als links vanaf andere pagina’s.

We kunnen diverse types van ankerteksten onderscheiden

Exact Match Ankertekst

Bij een exact match ankertekst wordt hetzelfde zoekwoord gebruikt als datgene waarop de pagina getarget wordt waarnaar de link gaat.
bv. Als we het over zoekwoorden hebben, dan is zoekwoorden onderzoek een exact match ankertekst voor de url die target op dit zoekwoord.

Varieer met ankertekst

Ga ook niet overdrijven met exact match ankertekst. Google zal dit mogelijk als spam beschouwen. Probeer dus te werken met synoniemen en gebruik zeker niet overal “klik hier” als ankertekst.

Backlink Ankertekst

Naast interne links is het uiteraard ook heel relevant om kwalitatieve links te krijgen van andere websites. Ook daar zal de gebruikte ankertekst vanop de externe website een invloed hebben op hoe de pagina zal gerangschikt worden in de SERP of zoekresultaten van de zoekmachine.

One-Way Ankertekst Backlink

Heel eenvoudig, in dit scenario linkt website A met een, al dan niet relevante, ankertekst naar website B. Die laatste linkt echter niet terug naar website A. Heel wat SEO’ers streven ernaar om zoveel als mogelijk die pagina van website B te zijn. Jouw website ontvangt linkwaarde van een andere kwalitatieve website met een behoorlijk autoriteit, maar geeft zelf geen linkwaarde weg.

Overdrijf niet met ankerteksten

Net zoals je best niet aan keyword stuffing doet, vermijd je maar beter ook te veel ankerteksten op één pagina te plaatsen die linken naar diverse andere pagina’s. Google is watching you!

Spammy Ankertekst

Zorg ervoor dat de ankertekst die je gebruikt wel enige relevantie heeft met de pagina waar je de enthousiaste ‘klikker’ heen stuurt. Ankertekst die deze eigenschap niet bezitten, worden mogelijk door Google aanzien als black hat SEO. Als je bijvoorbeeld denkt dat populaire zoekwoorden als “Adidas voetbalschoenen” een slimme zet zijn om meer bezoekers naar jouw website voor sportvissers te krijgen, think again. Google doorziet dit en jouw pagina zal hier niet beter door ranken op die zoekwoorden, integendeel. Je zou wel eens te maken kunnen krijgen met het fenomeen Google Bombing en het ganse ‘slimme’ plan in je gezicht ontploft.

Ontdek meer SEO-termen!

SEO quiz

Hoe sterk is jouw SEO-kennis?

Blog

Volg de online marketing trends op de voet.

Gratis SEO scan

Vraag een gratis SEO scan van je website aan.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.