Content marketing

Content marketing

Content marketing is op een relevante en aantrekkelijke manier prospects en klanten een helpende hand bieden zonder jouw product of dienst aan te prijzen. Dat is het waarover het gaat als we spreken over content marketing. Je biedt waardevolle keuzes aan, waarmee je hen helpt om betere keuzes te maken of waardoor je meer uit je product of dienst kan halen.
Hierachter zit er vooral een strategische gedachte. Wanneer je dit vaak en consequent doet, gaat men jouw bedrijf als een betrouwbare en waardevolle bron zien. Je wekt niet alleen vertrouwen, maar ook sympathie en verwerft een bepaalde autoriteit. Vaak word je hier dan ook voor beloond. Dit door merkvoorkeur, – trouw en vooral mond-aan-mond-reclame.

Wat is content marketing?

Content marketing is eigenlijk het precies begrijpen van welke informatie jouw doelgroep zoekt. Je speelt erop in aan de hand van content die zowel een helpende hand is als verband houdt met de aanschaf of gebruik van jouw producten of diensten. Je moet er dan voor zorgen dat deze content aangeboden wordt zowel via offline als online middelen. Met het doel dat je aandacht trekt van de klant en deze uiteindelijk ook bindt.

Wat is het doel van content marketing?

Het uiteindelijke doel is dus dat we klanten gaan aantrekken en zich laten binden. Of anders verwoord, we maken van de prospect een klant en van onze klant een vertegenwoordiger. Deze inspanningen hebben het doel om de prospect naar de volgende stap in de customer journey te leiden.

Link met SEO

Om je content goed te laten scoren in de SEO, moeten we de content optimaliseren. Bij content marketing gaan we er namelijk voor zorgen dat de content geschreven wordt voor de bezoeker, maar dat deze ook nog relevant blijft voor de zoekmachines. Hierdoor gaan content marketing en SEO hand in hand met elkaar.

SEO focust zich vooral op het verbeteren van de vindbaarheid van je website. Bij content marketing draait het dus om het geven van juiste informatie. De combinatie van content en SEO zorgt dat dit een win-winsituatie wordt. Je zorgt voor nieuwe content die je optimaliseert om beter vindbaar te zijn voor je doelpubliek. SEO zonder content bestaat dus eigenlijk niet. Want je hebt inhoud, nieuwsberichten, keyword enz. nodig om gevonden te worden door Google.

Verschil met inbound marketing

Soms hoor je ook wel eens dat ze content marketing, inbound marketing noemen. Maar toch is dit niet hetzelfde. Er nog een belangrijk verschil. Bij inbound marketing gaat het er vooral om dat je online gevonden kan worden door zoekmachines, websites en sociale media. Bij content marketing is dit slechts een deel van het geheel. Hierbij moeten we ook nog alle offline media inzetten. Maar naast de online – en offline media moeten we ook nog rekening houden met de content promotie.

Eigenlijk is inbound marketing dus maar een deel van de content marketing.

asiselementen van content marketing

Onder content verstaan we de vorm en inhoud van een boodschap. Die inhoud kan zowel informatie, educatie of vermaak zijn. Dit hangt uiteraard af van het doel dat je voor ogen hebt. Content is dus het eerste basiselement van content marketing.

We houden ook rekening met het principe, we gaan de doelgroep niet lastig vallen. De doelgroep moet naar jou toekomen. Het is dus belangrijk dat jouw inhoud gezocht en gevonden kan worden. Daarom zien we als tweede basiselement SEO – zoekmachineoptimalisatie.

De content moet dus ergens geplaatst worden.  Het meeste voorname is uiteraard je eigen website of winkel. Media is daarbij ook een handig hulpmiddel om je content onder de kijker te brengen. We moeten er rekening mee houden dat niet iedereen online te vinden is, zorg er dus ook voor dat je offline media ter beschikking hebt. Dit is dan ook ons derde basiselement. De online- en offline media.

Hierbij is er uiteraard ook nog het onderscheid tussen paid, earned en owned.

Dit is toch niet nieuuw?

Content marketing is inderdaad niet nieuw. Dit is iets dat ondertussen zelfs  al meer dan 100 jaar bestaat. Veel bekende bedrijven passen deze vorm van marketing al jaren toe, wat hen leidt tot grote successen. De laatste jaren is de content marketing goed gestegen. Het is een doeltreffend en doelgericht wapen geworden, dit mede door de online media die ervoor zorgt dat je kosteloos je inhoud kan delen en laten consumeren. Hieronder verstaan de dus de e-mails, sociale media en zoekmachines.

Ontdek meer SEO-termen!

SEO quiz

Hoe sterk is jouw SEO-kennis?

Blog

Volg de online marketing trends op de voet.

Gratis SEO scan

Vraag een gratis SEO scan van je website aan.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.