Betekenis van de SEO-term Google Duplex

Google Duplex

In mei 2016 stelde Google zijn nieuwe virtuele assistent, Google Assistent, voor. Zoals de naam al doet vermoeden is het een functie waarmee je Google kan gebruiken als je persoonlijke assistent voor het inplannen van afspraken en alarmen, het aanpassen van je mobiele instellingen en natuurlijk simpelweg zoeken op internet. De software is dan ook enkel beschikbaar op mobiele apparaten en op Google Home. De software werkt als het ware als een gesprek met Google, waarin de gebruiker een vraag stelt of opdracht geeft, waar Google dan zelf met een gesproken stem op antwoordt.

Google Assistent is in de jaren sindsdien steeds verder ontwikkeld en slaagt er nu niet alleen maar in om met een eigen stem te antwoorden, het kan nu zelfs contact opnemen met andere mensen in jouw plaats. Dat doet het aan de hand van Google Duplex, een soort uitbreiding op de Google Assistent die je niet alleen toelaat afspraken vast te leggen, maar die afspraak ook eerst te maken. En dat zonder dat je zelf ook maar één ding moet doen!

Nut Google Duplex

Stel je bijvoorbeeld voor dat je een reservatie voor een restaurant wil maken. Dan vraag je aan Google om te bellen naar jouw restaurant naar keuze om te reserveren. Het systeem zal dan volledig zelfstandig een telefoongesprek beginnen met het restaurant, niet met een robotachtige stem, maar met een volledig natuurlijke stem. Volgens Google is Google Duplex zelfs in staat om op verdere vragen antwoord te geven en complexe zinnen te begrijpen.

Dat klinkt als een droom, toch? Binnenkort kunnen we al onze afspraken en telefoontjes gewoonweg aan Google overlaten. Het systeem wordt al sinds 2018 getest en zou langzaamaan wereldwijd uitgerold worden. Begin 2020 was het al beschikbaar in het merendeel van de Verenigde Staten en de meeste Engelssprekende landen, zoals Nieuw-Zeeland, Australië, Canada en het Verenigd Koninkrijk.

Hoe werkt Google Duplex?

Google Duplex is vrij eenvoudig om te gebruiken, zeker als je al ervaring hebt met Google Assistent. Nemen we als voorbeeld opnieuw het maken van een reservatie bij een restaurant. Zoek eerst het restaurant dat je wil bereiken op via Google Search, Maps of via je Google Assistent. Daarna kan je Google vragen om het restaurant te bellen om een reservatie vast te leggen. Google Duplex zal je dan enkele vragen stellen, zoals het gewenste tijdstip en voor hoeveel personen het moet reserveren.

Eens je antwoord hebt gegeven op die vragen zal Google Duplex het restaurant opbellen om een reservatie te maken. Zoals gezegd is Google Duplex nog niet beschikbaar in België, maar in de Verenigde Staten is het in staat om elk restaurant dat een telefoonnummer beschikbaar heeft op Google op te bellen. Dat betekent niet dat elk restaurant zomaar gebeld kan worden. Restaurants hebben zelf de keuze of ze gecontacteerd willen worden via Google Duplex of niet. Ze kunnen die keuze aanpassen in hun Google My Business account.

Alhoewel Google Duplex nog niet overal beschikbaar is biedt het verschillende mogelijkheden voor de toekomst. Niet langer zal je overal urenlang aan de lijn hangen om afspraken te bevestigen of reservaties vast te leggen. In de toekomst gebeurt dat allemaal automatisch dankzij Google Duplex!

Ontdek meer SEO-termen!

SEO quiz

Hoe sterk is jouw SEO-kennis?

Blog

Volg de online marketing trends op de voet.

Gratis SEO scan

Vraag een gratis SEO scan van je website aan.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.