.htacces file

.htacces file

Een .htaccess bestand is een configuratiebestand waarin instructies staan voor het behandelen van binnenkomend verkeer. Dit bestand kan ook zekere instellingen van je submappen bewerken. Het is een bestand zonder naam, want het is immers een extensie. Een .htaccess bestand zet je in je root folder of in een andere map.

Ook deze term is eigenlijk een afkorting: de ht in htaccess staat voor hyper text. Vertaalt betekent het begrip in het Nederlands dus “hyper text toegang”.

Wat kun je er mee doen? Met een .htaccess kun je bijvoorbeeld IP-adressen blokkeren, redirecten, foutmeldingen aanpassen en mappen beveiligen.

Belang voor SEO

Veel mensen denken dat de volgende URLs, namelijk www.site.be/blog en www.site.be/blog/ , hetzelfde zijn. Zelfde problematiek bij bijvoorbeeld https://www.site.be en http://www.site.be of https://www.site.be en https://site.be.

Technisch gezien zijn de voorbeelden aparte URLs, met echter dezelfde content. Dit kan duplicate content problemen met zich meebrengen, iets wat nefast is voor de SEO van een website. Via de htaccess-file kan je mooie URLs genereren, wat Google graag ziet. Het handelt ook de 301 redirects af op directory niveau, en alle daar onder liggende mappen.

Meer SEO termen

Andere interessante onderwerpen

SEO Quiz

Hoe sterk is jouw SEO kennis?

Blog

Volg Online Marketing op de voet

Gratis SEO Scan

Hoe sterk is de SEO op jouw website?

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte over SEO & SEA