Betekenis SEO-term htacces file

.htaccess file

Een .htaccess bestand is een configuratiebestand waarin instructies staan voor het behandelen van binnenkomend verkeer. Dit bestand kan ook zekere instellingen van je submappen bewerken. Het is een bestand zonder naam, want het is immers een extensie. Een .htaccess bestand zet je in je root folder of in een andere map.

Ook deze term is eigenlijk een afkorting: de ht in htaccess staat voor hyper text. Vertaalt betekent het begrip in het Nederlands dus “hyper text toegang”.

Wat kun je er mee doen? Met een .htaccess kun je bijvoorbeeld IP-adressen blokkeren, redirecten, foutmeldingen aanpassen en mappen beveiligen.

Belang voor SEO

Veel mensen denken dat de volgende URL’s, namelijk www.site.be/blog en www.site.be/blog/ , hetzelfde zijn. Zelfde problematiek bij bijvoorbeeld https://www.site.be en http://www.site.be of https://www.site.be en https://site.be.

Technisch gezien zijn de voorbeelden aparte URL’s, met echter dezelfde content. Dit kan duplicate content problemen met zich meebrengen, iets wat nefast is voor de SEO van een website. Via de htaccess-file kan je mooie URL’s genereren, wat Google graag ziet. Het handelt ook de 301 redirects af op directory niveau, en alle daar onder liggende mappen.

Ontdek meer SEO-termen!

SEO quiz

Hoe sterk is jouw SEO-kennis?

Blog

Volg de online marketing trends op de voet.

Gratis SEO scan

Vraag een gratis SEO scan van je website aan.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.