Betekenis SEO-term http

HTTPS is uitgevonden in 1995 maar werd pas het hoofdprotocol in 2014. Voordien was HTTP de voornaamste vorm van het protocol. Hyper Text Transfer Protocol ofwel HTTP is het protocol dat gebruikt wordt op het internet voor communicatie tussen een online gebruiker en een webserver. In HTTP is aangegeven welke vragen/requests een gebruiker aan een server kan stellen en welke antwoorden/responses een server daarop kan teruggeven. Elke vraag bevat een URL die naar een webpagina kan verwijzen.

Basis kenmerken HTTP

HTTP is verbindingsloos: De HTTP-cliënt, dat wil zeggen een browser initieert een HTTP-verzoek en nadat een verzoek is gedaan, wacht de cliënt op het antwoord. De server verwerkt het verzoek en stuurt een antwoord terug, waarna de cliënt de verbinding verbreekt. Dus cliënt en server weten alleen van elkaar tijdens het huidige verzoek en antwoord. Verdere verzoeken worden via een nieuwe verbinding gedaan, net zoals cliënt en server nieuw zijn voor elkaar.

HTTP is onafhankelijk van media: Dit betekent dat elk type van gegevens kan worden verzonden door HTTP, zolang zowel de cliënt en de server weten hoe ze de gegevens moeten verwerken. Het is vereist voor zowel de cliënt als de server om het inhoudstype te specificeren met behulp van het juiste MIME-type.

HTTP is stateless: Zoals hierboven vermeld, is HTTP verbindingsloos en dit is een direct gevolg van het feit dat HTTP een stateless protocol is. De server en de cliënt zijn zich alleen van elkaar bewust tijdens een verzoek. Daarna zijn ze elkaar weer vergeten. Door deze aard van het protocol kunnen noch de cliënt noch de browser informatie vasthouden tussen verschillende verzoeken over de webpagina’s.

Voorbeelden van HTTP-requests

Om het wat eenvoudiger te maken, hebben we hieronder enkele voorbeelden van HTTP-requests opgesomd.

  • GET: je ontvangt een document door middel van de URL
  • HEAD: je ontvangt headers van het op te vragen document
  • POST: er worden gegevens verzonden naar de server
  • NUT: documenten worden vervangen op de server door de verzonden data
  • DELETE: het document wordt verwijdert
  • CONNECT: om de verbinding te wijzigen in HTTPS

De bekendste http respons codes zijn de 200 (alles OK), 404 (niet gevonden) en 500 (server fout).

HTTP vs HTTPS

In 2014 was HTTP nog steeds de norm van website protocol. Google kondigde in februari 2018 aan dat zij de Chrome-browser HTTP-sites na juli 2018 zouden markeren als “Niet beveiligd”. Hiermee wilden ze een poging doen om het World Wide Web veiliger te maken, met als gevolg dat vandaag HTTPS meer gebruikt wordt dan HTTP.

HTTPS is HTTP met encryptie. Het enige verschil tussen de twee protocollen is dat HTTPS een SSL gebruikt om normale HTTP verzoeken en antwoorden te coderen. HTTPS is dus veiliger dan HTTP. Er is ook een verschil in de URL, HTTP (http://) en HTTPS (https://).

Wij zouden zeker aanraden om een HTTPS protocol te installeren op je website. Het is veiliger en dat is een component waar Google naar kijkt. Op kort termijn verandert er niets SEO gewijs. Op langer termijn kan Google de kracht van de HTTPS een boost geven.

Ontdek meer SEO termen!

SEO quiz

Hoe sterk is jouw SEO-kennis?

Blog

Volg de online marketing trends op de voet.

Gratis SEO scan

Vraag een gratis SEO scan van je website aan.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.