Betekenis SEO-term lead generation

Lead generation

Lead generation, leadgeneratie in het Nederlands, is de term voor het genereren of verzamelen van leads. Dit zijn gegevens van potentiële klanten die de website-eigenaar kan gebruiken om iemand om te vormen tot een klant. Dit is zowel voor grote als kleine bedrijven belangrijk. Een lead verschilt per bedrijf en per campagne. De ene keer is de lead een e-mailadres, de andere keer wil je dat iemand een offerte aanvraagt. Bij lead generation ga je activiteiten uitvoeren om ervoor te zorgen dat je nieuwe leads verzamelt.

Lead generation is een onderdeel van een nog groter deeltje namelijk inbound marketing. Hierbij ga je relaties opbouwen met potentiële klanten. Je voorziet hen van relevante en waardevolle informatie die ervoor zorgt dat ze een goede aankoopbeslissing nemen. Dit doe je niet via advertenties, maar wel door goede content te plaatsen.

Belang van lead generation

Waarom is lead generation belangrijk? Zonder een actieve lead generation is het niet gemakkelijk om in contact te treden met nieuwe prospects. Dit zijn mensen die interesse hebben in je producten en/of diensten. Zonder leads hoop je dat potentiële klanten zelf contact met jou opnemen. Jammer genoeg gebeurt dit nu nog zeer weinig.

Nieuwe leads zorgen ervoor dat er nieuwe prospecten in een funnel terechtkomen. Dit is een soort trechter binnen de online marketing. Deze funnel laat de verschillende stappen zien die je potentiële klanten afleggen voordat ze een klant van je worden. Ze doorlopen dus eerst dit begeleid proces tot er een conversie wordt uitgevoerd. Daarna komen ze onderaan in de funnel terecht.

Verschil lead generation en lead nurturing

Lead generation en lead nurturing worden vaak nog wel eens verwisseld. Toch zijn het twee verschillende zaken. Het zijn namelijk twee verschillende fases binnen een funnel.

Lead generation zorgt ervoor dat er dus nieuwe leads binnen de funnel terechtkomen. Zij komen vooral binnen in de top van de funnel. Bij lead nurturing zitten we in de volgende stap van de funnel. Hierbij ga je bestaande leads begeleiden en informeren. We willen er namelijk voor zorgen dat dit marketing qualified leads worden. Uiteindelijk zal een deel ook veranderen naar sales qualified leads op het einde van de funnel.

Hoe genereer je leads?

Nu je weet wat lead generation is en waarom dit zo belangrijk is, wil je natuurlijk weten hoe je leads kan verzamelen. De belangrijkste onderdelen binnen lead generation bespreken we even hieronder:

  • Landingspagina: hierop komen bezoekers terecht voor een speciaal doel. Je verwijst vanuit andere kanalen naar deze pagina. Hierdoor moeten je bezoekers minder moeite doen om iets terug te vinden. Je kan je leads verzamelen in een contactformulier dat op jouw landingspagina wordt geplaatst.
    Contactformulier:
    dit element staat op je landingspagina. Hiermee kan je informatie van je potentiële klant te weten komen, in ruil voor iets anders. Bezoekers blijven sceptisch, dus zorg ervoor dat hetgeen ze in ruil krijgen in verhouding staat. Dit moet ook zo goed mogelijk vermeld worden zoals bv. onze gratis SEO-scan
  • Aanbiedingen: dit is de waardevolle content die je zal aanbieden op je landingspagina. Zorg ervoor dat je aanbod zo waardevol mogelijk is. Alleen zo overtuig je je bezoeker om zijn/ haar persoonlijke gegevens achter te laten.
  • Call-to-action: dit kan in verschillende vormen voorkomen zoals een beeld, knop of boodschap. De CTA spoort bezoekers aan om een bepaalde actie te ondernemen. In het geval van lead generation is het dus om het formulier in te vullen. Zorg ervoor dat je CTA zo duidelijk mogelijk is en de aandacht trekt. Dit doe je door de grootte en het design aan te passen.

Ontdek meer SEO-termen!

SEO quiz

Hoe sterk is jouw SEO-kennis?

Blog

Volg de online marketing trends op de voet.

Gratis SEO scan

Vraag een gratis SEO scan van je website aan.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.