Betekenis SEO-term sitemap

User sitemap

Een html user sitemap is eigenlijk een overzicht van alle URL’s die aanwezig zijn op een website. Dit is eigenlijk een aanklikbare lijst van pagina’s. Dit zowel van je hoofdcategorieën als URL’s die zich op een lager niveau bevinden. Het is in de eerste plaats vooral om de bezoekers een houvast te geven, voor wanneer ze ‘verdwaald’ raken op je website. Het is dus eigenlijk een aanvulling op de reguliere navigatie die je binnen uw website hebt.Hierin kunnen we nog eens twee soorten sitemaps onderscheiden.
 • De webpagina die zichtbaar is voor de bezoeker: de sitemap die we hierboven beschreven hebben.
 • Het XML-bestand dat bedoeld is voor zoekmachines: dit is de zogenaamde xml-sitemap.
Hieronder zie je het voorbeeld van de html-sitemap van Vanden Borre. Wanneer een website deze sitemap aanbiedt, zal je deze meestal onderaan de webpagina in de footer terug vinden.Html user sitemap voorbeeld

Hoe een user sitemap maken ?

 • De meeste CMSen, zoals WordPress, hebben hiervoor specifieke plugins .
 • Het kan ook manueel, maar dat is niet aan te raden.

Is een html user sitemap belangrijk voor SEO?

Wel, binnen de community zijn er eigenlijk 2 verschillende meningen of een html gebruikers-sitemap nu wel of niet zinvol is voor zoekmachine optimalisatie: het ja-kamp en het nee-kamp.

Mening van het Ja-kamp:

 • Een webpagina kan maar ranken, als ze kan gecrawld worden door de crawlers van zoekmachines.
 • De html user sitemap is ook maar een webpagina en wordt dus OOK gecrawld.
 • Het helpt bijgevolg de crawlers duidelijker te maken hoe een website precies is gestructureerd.
 • Het SEO belang van de user sitemap zit hem vooral in een betere verdeling van de linkwaarde van een website. De hoofdnavigatie doet in principe het zelfde, maar het moet gezien worden als een extra uitbreiding hierop.
 • Indien de hoofdnavigatie niet linkt naar alle onderliggende pagina’s, is een html sitemap erg nuttig voor SEO.

Visie van het Nee-kamp:

 • John Mueller van Google reageerde in oktober 2019 op Reddit dat html user sitemappen voor SEO redenen eigenlijk niet meer nodig zijn.
 • Hier is zijn redenering:
  • Kleine websites met een bekend CMS zijn uit zichzelf al goed crawlbaar;
  • Voor grotere sites zijn html user sitemaps niet bruikbaar; veel beter is hier XML sitemappen en interne linking te hanteren;
  • Zijn user sitemap “in het algemen” wel zinvol voor de gebruiker ? Eigenlijk ook niet;
  • Immers, een user sitemap is meestal niet bepaald gebruiksvriendelijk en niet de beste manier om een site beter te leren kennen;
  • Daarvoor dienen op de eerste plaats de site-navigatie en de interne zoekfunctie.

Hoe moeten we een user sitemap aanmaken?

De meest CMS’en, zoals WordPress, hebben we hiervoor specifieke plugins. Je kan dit ook manueel, maar dat is uiteraard niet aan te raden. Aangezien een user sitemap nog weinig toegevoegde waarde heeft aan je SEO, maak je ofwel één aan via de plugins ofwel gewoon niet en ga je over op een goede navigatie alsook een XML sitemap.

Is een html user sitemap belangrijk voor SEO?

Binnen de SEO community zijn er twee verschillende meningen of een html gebruikers-sitemap nu wel of niet zinvol is voor zoekmachine optimalisatie.Er zijn voorstanders en tegenstanders.

Voorstanders

Een webpagina kan maar gerankt worden als de zoekmachine hen kan crawlen. De html user sitemap die we aanmaken is ook een webpagina, dus deze kan ook gecrawld worden.Dit zorgt er ook voor dat de crawler een beter overzicht krijgt van hoe je website structuur in elkaar zit.Het SEO belang zit er hem vooral in dat er een betere verdeling is van de linkwaarde van een website. De hoofdnavigatie heeft dezelfde functie, maar de user sitemap is een extra aanvulling hierop. Indien je hoofdnavigatie niet naar alle onderliggende pagina’s linkt, kan een html user sitemap dus erg interessant zijn voor je SEO.

Tegenstanders

In 2019 vertelde John Mueller (Google) op Reddit dat de html user sitemap voor SEO redenen niet meer nodig zijn. Hieronder geven we even zijn redenering mee:Kleine websites die gebruik maken met een bekende CMS zijn uit zichzelf al goed crawlbaar. Voor grotere websites zijn de html user sitemap niet bruikbaar. Hiervoor gebruiken we dan al beter een XML sitemap die interne linking hanteert.  En op de vraag of de user map zinvol is voor de gebruiker? Eigenlijk niet. Het is voor de gebruiker niet gebruiksvriendelijke en ook niet de meest ideale manier om de website beter te leren kennen. De gebruiker gebruikt hier namelijk de site-navigatie en zoekfunctie voor. Wanneer we dus kijken, is een user sitemap een verouderde SEO techniek. Dus in het kort gezegd als Google een kleine website zonder user sitemap niet kan crawlen, wil dit zeggen dat je website grote SEO problemen heeft.

Wat adviseren wij?

We kunnen dus eigenlijk stellen dat de html user sitemap geen toegevoegde waarde meer heeft aan je SEO. Het kan zeker geen kwaad om een user sitemap te hebben, wanneer ze de user experience verhoogt, mag je deze uiteraard behouden.  Zowel grote als kleine websites, zorgen er in de eerste plaats dus voor dat ze een goede navigatie aanbieden op hun website alsook een XML sitemap aanmaken.Ontdek meer SEO-termen!

SEO quiz

Hoe sterk is jouw SEO-kennis?

Blog

Volg de online marketing trends op de voet.

Gratis SEO scan

Vraag een gratis SEO scan van je website aan.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.