Betekenis SEO-term Yahoo

Yahoo zoekmachine

Yahoo, het kan gezien worden als een uitroep van vreugde maar in dit geval gaat het over de bekende zoekmachine. Maar wat weten we over één van de grootste concurrenten van Google.

Zoekmachine

Yahoo is vooral bekend als een zoekmachine, wat is precies een zoekmachine? Een zoekmachine is een softwaresysteem dat is ontworpen om zoekopdrachten op het web uit te voeren. Zij doorzoeken het World Wide Web op een systematische manier naar bepaalde informatie die in een tekstuele zoekopdracht op het web is gespecificeerd. De zoekresultaten worden doorgaans gepresenteerd in een rij resultaten, vaak aangeduid als search engine results pages (SERP’s).

De zoekmachine werd opgericht in 1995 en was een erg populaire search engine en portaalsite in de jaren 90. Yahoo was één van de pioneers van de internet era. Yahoo-zoekopdrachten werden grotendeels door mensen gestuurd. In ieder geval tot juni 2000. Toen begon de nog onbekende zoekmachine, genaamd Google, met het voeden van de organische zoekresultaten van Yahoo.

Deze manier van werken hield stand tot 2004, toen besloot Yahoo zijn eigen zoektechnologie te gebruiken. Daarna waren ze afhankelijk van zichzelf. Sinds 2010 worden de organische zoekresultaten gevoed door de zoekmachine van Microsoft, namelijk Bing.

Geschiedenis

Yahoo werd in 1995 opgericht in Sunnyvale California door twee studenten genaamd David Filo en Jerry Yang. Het waren twee afgestudeerde studenten elektrotechniek aan de Stanford Universiteit. Voor de naam Yahoo werd was het “Jerry’s guide tot the world wide web” genoemd.

De naam is een backronym (een acroniem gevormd uit een reeds bestaand woord) voor “Yet Another Hierarchically Organized Oracle”. Nadat Yahoo een naam voor zich gemaakt had in de wereld van de zoekmachine, hebben ze snel andere diensten opgericht. Twee voorbeelden hiervan zijn Yahoo-Mail en Yahoo-BOLD.

Jerry Yang en David Filo de oprichters van Yahoo waren voor de langste tijd de eigenaren, tot Yang in 2012 de fakkel doorgaf aan Carol Bartz. Zij bleek echter genoeg niet geschikt volgens de board of directors om te leiden vanwege het gebrek aan business kennis. Tegenwoordig wordt Yahoo geleid door Marissa Mayer. Yahoo hun belangrijkste aandeelhouders zijn Verizon Communications met 10% en Apollo Global Management voor 90%.

Belangrijkste gelijkenissen/verschillen met Google

Yahoo en Google zijn al jaren concurrenten maar wat maakt hen zo gelijkaardig maar aan de andere kant ook weer verschillend van elkaar? We lijsten ze hier op.

Social media

Beide zoekmachines zijn gelinkt aan social media kanalen. Voor Google is dat Youtube, Google nam Youtube over voor 1.6 miljard dollar in 2006. Yahoo daarentegen nam in 2013 Tublr (blogging site) over voor 1.1 biljoen dollar.

Marktaandeel

Het grootste verschil tussen Google en Yahoo is het marktaandeel die ze hebben. Als we alleen nog maar kijken naar België, kunnnen we afleiden dat 87% van het marktaandeel voor desktop in België van Google is. Yahoo daarentegen heeft maar 8% van het marktaandeel. 

Lay out

Het beginscherm van Google is zeer basic opgesteld waardoor je weinig prikkels hebt. Het tegenovergestelde zie je bij Yahoo, je krijg direct een hele overlay met allerlei randinformatie zoals: het laatste nieuws, trending topics, het weer en een lijst van functies die handig kunnen zijn om te gebruiken. Om zo de customer experience te verbeteren.

Ontdek meer SEO-termen!

SEO quiz

Hoe sterk is jouw SEO-kennis?

Blog

Volg de online marketing trends op de voet.

Gratis SEO scan

Vraag een gratis SEO scan van je website aan.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.