Google Ads campagne
Het opzetten en starten van een Google ads campagne is zeer eenvoudig en kan al in 10 minuten. Ongelooflijk snel, maar daar zit er natuurlijk ook gevaar in. Want een slecht opgezette campagne kan ook veel slechts doen aan je website.
Iedereen weet dat een onderneming runnen, veel tijd in beslag neemt. Dit is niet anders dan bij het opstellen van een Google ads campagne. Om succesvol de markt te kunnen veroveren met je SEA, zal je zeker in het begin de nodige tijd erin moeten stoppen. Dit lijkt een grote inspanning, zeker voor kleinere bedrijven, maar dit zal in de toekomst toch een hoop geld opleveren. Een correcte en goede campagne is namelijk de basis voor succes met je SEA. De juiste campagne zorgt voor betere resultaten, lagere kosten en een efficiënter beheer. Op deze pagina geven we jullie een aantal praktische tips.
Hoe een Google Ads campagne instellen?
De campagnenaam
Zorg ervoor dat uw campagne een duidelijke en toepasbare naam heeft. Bouw ze op rond brede productgroepen of bepaalde thema’s. Zeker wanneer er verschillende campagnes lopen, is het handig dat je zo snel je project terug kan vinden. Elke campagne bevat dan 1 of meerdere advertentiegroepen, die op hun beurt individuele ads bevatten.
Type netwerken
Er zijn 2 types: ‘zoek netwerk’ en ‘Display netwerk’
Het zoek netwerk richt zich op mensen die via een zoekmachine van Google een zoekopdracht ingeven. Het Display netwerk toont tekst-ads, banners, video’s en bevat vele duizenden websites. Je kan kiezen voor het Display Netwerk als je vooral voor naamsbekendheid wil gaan. Beide netwerken kiezen kan ook altijd, maar zet hiervoor wel steeds aparte campagnes voor op. In het algemeen is de CTR of Click- through rate wel lager in het Display netwerk.
Apparaten
Hier kunt u beslissen op welke toestellen met internetverbinding de advertenties weergegeven mogen worden:
- Desktops computers en laptops
- Mobiele apparaten onder andere tablets en smartphones.
Indien de website nog niet geoptimaliseerd is voor mobiele apparaten, kies je deze optie best niet, omdat je hier dan niet veel profijt zal uithalen.
Locaties en taal
Denk goed na over welk geografisch gebied uw bedrijf momenteel actief is. En kies er dan ook voor om de focus alleen op dat actieve gebied te leggen. Hierdoor worden uw advertenties alleen maar getoond aan de klanten die er ook effectief wonen/werken. Zo wordt het budget niet opgebruikt door kliks waar je bedrijf dus niets aan heeft. Je kan er uiteraard ook voor kiezen om op een specifieke locatie/stad in te zetten. Of om deze juist uit te sluiten. Door uw advertenties te targetten op de locatie, zal u de mensen bereiken waarvoor u echt iets kan en wil betekenen. Vergeet zeker ook niet de taal van je doelgroep in te stellen.
Bieden
De biedoptie bepaalt wat u bereidt bent te betalen per klik.
Hierbij zijn er een aantal mogelijkheden:
- Handmatig beheren
- Biedingen laten organiseren. (dit zorgt ervoor dat er zoveel mogelijk verkeer naar de website komt.)
- Verbeterde CPC is een functie in Ads waardoor ze automatisch je bids zullen wijzigen op basis van de kans dat een klik tot een conversie leidt. Ads zal dus bij elke advertentieveiling het ideale bod berekenen om je ROI zo hoog mogelijk te maken.
- Bij de Conversion Optimizer geef je het maximale bedrag in dat je wil uitgeven om een bepaalde conversie te realiseren. Deze zal dan automatisch bepalen wat je uitgeeft.
Budget
Bij het budget kies je wat je maximum dagelijks wil uitgeven. Dit hangt uiteraard af van het marketingbudget dat beschikbaar is voor de campagne.
De dagbudgetten worden per campagne apart ingesteld. Let wel op, Google kijkt naar de gemiddelde dagbesteding per 30 dagen. Het kan dus zijn dat bepaalde dagen het budget iets hoger is, maar dit compenseert dan met de dagen dat uw budget iets lager is. Waardoor we op het einde van de rit niet meer uitgeven dan ons maximale campagnebudget.
Wil je nog meer te weten komen over hoe je je budget kan bepalen? Lees er hier alles over.
Advertentie – extensies
Er is ook nog een mogelijkheid om extra informatie toe te voegen aan je advertenties.
Standaard kan er maar 1 link toegevoegd worden, maar met de extensies kan er dus extra informatie weergegeven worden zoals:
- Locatie extensie: dit zorgt ervoor dat uw adres ook weergegeven wordt.
- Bel extensie: een telefoonnummer vermelden
- Sitelinks: dit kan interessant zijn als er meerdere webpagina’s relevant zijn voor uw doelgroep.
- Sociale extensie: deze koppelt de advertentie aan uw Google+ pagina.
Het voordeel is dat deze extensies voor een hogere CTR zorgen. Het nadeel is dan wel dat deze advertenties duurder zijn dan een gewone.
Weergavesnelheid
Er zijn twee weergaveopties om uw advertenties te tonen. De versneld optie, die zorgt ervoor dat de advertentie zo vaak als mogelijk getoond wordt, tot het dagbudget op is. Hiermee neem je wel het risico dat deze bijvoorbeeld niet meer ’s avonds zal weergegeven worden. Bij de standaard optie gaan we er dus eigenlijk voor zorgen dat de advertenties gespreid worden over de volledige dag.
Advertentieplanning
De startdatum is uiteraard de eerste dag waarop de advertentie in Google zichtbaar is. Wilt u slechts een tijdelijke campagne? Zorg er dan zeker ook voor dat er een einddatum ingevuld wordt. De campagne zal na deze datum niet meer zichtbaar worden. Standaard wordt de advertentie op alle dagen en uren getoond, maar met de advertentieplanner kan u dit wijzigen en ervoor zorgen dat ads maar op bepaalde tijdstippen getoond worden.
Advertentieweergave
Met de advertentieweergave bepaalt Adwords welke van de advertenties meer of minder worden weergegeven. De mogelijkheden hier zijn:
- Optimaliseren voor klikken: de advertentie met de hoogste CTR wordt het meest getoond.
- Optimaliseren voor conversies: de advertentie met het hoogste conversiepercentage word het vaakst weergegeven.
- Roteren: al uw advertentie worden even vaak getoond.
Starten met een ads campagne?
Zoals je nu hebt kunnen lezen, komt er bij het opstarten van een Google Ads campagne veel kijken. Waar, hoe, wanneer … moeten uw advertentie getoond worden? Dit is allemaal zeer belangrijk om het succes van je eigen campagne. Zorg er dus voor dat je je budget verstandig gebruikt. Benieuwd hoe je dit doet? Kom het hier te weten.
Met de juiste structuur en inrichting leiden uw Ads campagnes tot betere resultaten.
1 gedachte over “Google Ads campagne”
Reacties zijn gesloten.