Betekenis SEO-term cloaking

Cloaking

Wat is cloacking?

Cloacking is de SEO techniek om de zoekmachines een andere content te laten zien dan menselijke bezoekers van een website. Zie je dat een zoekmachine langskomt op je pagina op basis van zijn IP adres? Dan wordt er een script geactiveerd en toon je die een volledige andere inhoud.

Cloacking is afgeleid van het Engelse werkwoord ‘To Cloack’, wat verhullen & verbergen betekent.

Is cloacking slecht voor SEO?

Cloacking druist in tegen Google’s Webmaster Richtlijnen. Het wordt daarom beschouwd als Black Hat SEO en zal vroeg of laat de SEO van je site schaden. Het is met andere woorden iets wat best niet toegepast op je site.

Waarom wordt cloacking in SEO toegepast?

De belangrijkste reden om cloacking toe  te passen op een website is om de zoekmachines te misleiden om hoger te ranken voor bepaalde zoekwoorden.

Voorbeelden van Cloacking

Bezoekers zien wel een gewone webpagina, maar de zoekmachines zien een geoptimaliseerde pagina die vol staat met links en zoekwoorden. Een ander voorbeeld is het onzichtbaar maken van teksten voor bezoekers, terwijl de zoekmachines deze wel kunnen zien. Dit is op een eenvoudige manier al mogelijk door de tekst dezelfde kleur te geven als de achtergrondpagina.

Vanzelfsprekend houdt Google er niet van om een bezoeker door te sturen naar een pagina die per slot van rekening anders is dan de zoekmachine eigenlijk voor ogen had. Kwaliteit is hierdoor niet te garanderen en daarom is deze techniek uitdrukkelijk afgeraden in Google’s spelregels.

Ontdek meer SEO-termen!

SEO quiz

Hoe sterk is jouw SEO-kennis?

Blog

Volg de online marketing trends op de voet.

Gratis SEO scan

Vraag een gratis SEO scan van je website aan.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.