CSS
Cascading Style Sheet of CSS wordt gebruikt voor het ontwerp van een webpagina. Kort uitgelegd is CSS waar alles is geplaatst en hoe het er visueel eruit ziet, het concept is in 1994 ontwikkeld met als doel om webpagina’s een beter beeld te geven. Het is een programmeertaal waarmee je HTML bestanden kan opmaken. Met behulp van CSS kan worden bepaald in welke kleuren, lettertypes, achtergrondkleuren, marges, etc. gegeven aspecten van een webpagina moeten worden getoond in de browser van de bezoeker.
CCS begrijpen
Je mag CSS eigenlijk beschouwen als een soort onzichtbare container die rond de HTML van een webpagina staat. Cascading style sheets laten je toe om regels toe te passen die de manier van weergave van de container bepalen. Een CSS regel bestaat uit 2 delen: een “selector” en een “declaration”. Een selector bepaalt op welke element de regel van toepassing is. De declaration stuurt hoe de elementen waarnaar de selector verwijst, eruit dienen te zien.
Waarom CSS gebruiken?
Er zijn een aantal redenen waarom je CSS moet gebruiken. Eerst en vooral omdat de CSS losstaat van de HTML. Het visuele deel is losgekoppeld van de technische invullen van de website. Door CSS hebben ontwerpers veel meer mogelijkheden dan dat ze het zonder CSS zouden doen, de website zal er beter visueel uitzien. Daarnaast ondersteunt CSS alle webbrowsers (Google Chome, Firefox, Safara etc.), Het resultaat zal er daarom altijd hetzelfde uitzien.
Als je geen CSS toewijst aan een HTML bestand, dan zal er automatisch een standaard styling toegepast worden op je website. Dit zal zeer basic zijn en de website zal er leeg uit zien. Als de website niet visueel genoeg is kan het zijn dat bezoekers je website vroegtijdig verlaten. Met CSS heb je zelf de controle in hand en ziet het design er professioneler uit. Als je een WordPress pagina hebt, is er automatisch een CSS aanwezig zijn in alle thema’s die er beschikbaar zijn. Indien je hierover niet beschikt, moet je zelf de code opmaken. Dit hoef je zelf niet te doen, online zijn er namelijk tal van tools beschikbaar die je kunt gebruiken om een CSS code op te stellen.
SEO en CCS
Ook op het vlak van SEO biedt CSS enkele voordelen aan voor je website:
- Met CCS kan je html tags zoals menu’s samenstellen voor interne linking. Dit laat zoek-bots dan weer toe om interne links op je site sneller te ontdekken.
- CSS verbetert de tekst verhouden, waardoor een website gemakkelijker kan gelezen worden door crawlers.
- Een ander voordeel is het eenvoudige onderhoud ervan, waardoor meer tijd vrijkomt om nieuwe content te maken, wat je SEO weer ten goede komt.
- Bovendien laat CCS je toe je website er professioneler uit te laten zien, wat de time on site, bounce-rate en aantal pagina’s per sessie ten goede komt.
Ontdek meer SEO-termen