User Experience

User Experience (UX)

User Experience (UX) omvat alle aspecten die de ervaring van de gebruiker omschrijven. Hieronder vallen zaken zoals product, dienst, faciliteit en omgeving. Meestal wordt dit gebruikt in verband met het ontwerp van websites of applicaties. Dit omvat elke vorm van product-interactie.

Belang User Experience

Zoals eerder vermeld verwijst de User Experience naar alle interactie die een persoon kan hebben met een website. Het is het gevoel dat de gebruiker krijgt tijdens het vervullen van bepaalde taken op de website. Het is de bedoeling dat de gebruiker op een zo effectieve, efficiënte en eenvoudige manier dit kan doen.

Wanneer de gebruiker een goed gevoel overhoudt aan de website, zullen ze sneller terugkomen, zich inschrijven op de nieuwsbrief en/of zelfs een aankoop doen.

Door hier dus voldoende aandacht aan te besteden, bereik je dus drie belangrijke doelen:

 • Een effectieve site – waar de gebruiker snel zijn doel bereikt.
 • Een efficiënte site – waar de gebruiker snel zijn doel bereikt.
 • Een hogere tevredenheid – de gebruiker krijgt een prettig gevoel.

We zorgen er dus voor dat we de frustraties en pijnpunten van de gebruiker weghalen van de website. Waardoor de User Experience op de site dus aangenamer wordt. Daarnaast moeten we ervoor zorgen niet hoeft na te denken. Wanneer je dit wel moet doen, zal de gebruiker sneller afhaken en naar een andere website gaan.

Voordelen User Experience

De User Experience speelt een belangrijke rol binnen de ontwikkeling van producten en/of diensten. Op constante basis zal je jouw website dus analyseren en moeten optimaliseren. Net zoals trends veranderen ook gebruikers van je website voortdurend. Hierdoor is het belangrijk om samen met je prospects te evolueren. Enkel zo kan je steeds de beste User Experience (UX) aanbieden.

Daarnaast heeft User Experience een positief effect. Zo zal het aantal conversies stijgen en krijg je een hogere Return On Investment (ROI). Het is dus belangrijk om steeds in te spelen op UX.

User Experience en SEO

Natuurlijk heeft UX ook een invloed op de SEO van je website. Maar waarom is het net zo belangrijk voor je website? We lijsten hieronder nog even de belangrijkste punten voor je op:

1. Google wordt slimmer

Google zorgt ervoor dat zijn gebruikers haar zoekmachine ziet als de beste en dus steeds de beste zoekresultaten te zien krijgt. Hiervoor richt de zoekmachine zich traditioneel op twee pijlers:

 • Relevantie van de inhoud
 • Linken naar andere pagina’s

Maar Google kijkt ook steeds meer naar de ervaring van gebruikers. Zij zijn namelijk degene die de website in kwestie gebruiken. Blijven ze lang rondkijken op een website? Werkt alles zoals het moet?

2. Snelle en gebruiksvriendelijke website

Vandaag de dag hebben mensen zeer weinig geduld. Een website met een goede laadsnelheid zorgt ervoor dat de gebruiker niet snel zal wegklikken naar de SERP. Zorg er dus steeds voor dat de navigatie naar andere webpagina’s duidelijk is.

3. Gestructureerde inhoud

Naast de technische zaken is ook de lay-out van de individuele pagina zeer belangrijk. Een verzorgde pagina oogt namelijk veel mooier dan een pagina waar veel te veel foto’s en tekst op staat. De belangrijkste zaken om mee rekening te houden zijn:

 • Zorg voor een lay-out die niet afleidt.
 • Kies een vlot leesbaar lettertype.
 • Maak een scanbare tekst op (headings)
 • Zorg ervoor dat de bezoeker verder kan (call-to-action, interne links, etc.)

4. Veel testen

Natuurlijk wordt je website niet van vandaag op morgen direct gebruiksvriendelijker. Zorg er steeds voor dat je je website blijft optimaliseren. Dit doe je door te testen. Daarnaast kan je natuurlijk ook jouw gebruikers vragen wat hun mening is over de website. Hierdoor kunnen er enkele pijnpunten naar boven komen. Pas deze punten aan en test daarna weer uitvoerig je website.

5. Klant is koning

Het optimaliseren van je website heeft heel wat voordelen om hoger te scoren in de zoekresultaten van Google. Maar in eerste instantie moet je dit voor je klanten doen. Zij zijn namelijk diegene die ervoor zorgen dat je website effectief bezocht wordt. Als je alles enkel toepast in functie van Google dan zou Google je wel eens een penalty kunnen geven. En dan ben je nog verder van huis weg.  

Een gebruiksvriendelijke website scoort dus niet alleen hoger in de organische zoekresultaten van Google. Maar het zorgt er ook voor dat je potentiële klanten een lagere drempel moeten overstappen en je meer zullen waarderen. De User Experience zorgt dus voor:

 • een hogere kans op een conversie
 • betere organische vindbaarheid in de zoekresultaten
 • meer tevredenheid bij de klanten
 • efficiëntie

Ontdek meer SEO-termen!

SEO quiz

Hoe sterk is jouw SEO-kennis?

Blog

Volg de online marketing trends op de voet.

Gratis SEO scan

Vraag een gratis SEO scan van je website aan.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.