Google gaat zoekresultaten wissen

zoekresultaten wissen

Staan er gegevens online van jezelf die je liever niet zichtbaar ziet? Of zie je een foto van jezelf die je niet zo leuk vindt? Dan kan je dit laten verwijderen met zoekresultaten wissen. Sinds een paar jaar zijn meer en meer mensen bezig met het beschermen van hun privacy. Ze vinden het belangrijk dat hun persoonlijke gegevens afgeschermd kan worden voor de buitenwereld. In deze blog gaan we dieper in wat het zoekresultaten wissen precies is en hoe het in elkaar zit.

Hoe ontstaan?

In 2014 was er veel commotie rondom de privacywetgeving, er waren namelijk gebruikers die persoonlijke gegevens van het internet wilde. Maar het gebeurde amper of zelden dat Google een zoekresultaat verwijderde. Sinds 2014 is Google echter verplicht om dit te doen, een beslissing van het Europese Hof van Justitie. Aanleiding was een zekere Mario Gonzalez. Gonzalez had schulden bij de Spaanse sociale zekerheid, met als gevolg dat zijn eigendommen in 1998 verkocht werden. Een lokale krant berichtte toen daarover. Met als gevolg dat de naam van Mario steeds weer verscheen in de zoekresultaten van Google. Gonzalez vroeg de krant om het artikel te verwijderen maar dit deden ze niet. Daarom besloot Gonzalez om naar het Europees hof van justitie te stappen. Zei waren van oordeel dat het hier ging om een inbreuk van de privacy.

Zoekresultaten wissen: wat zegt dat Europese arrest precies?

Het arrest van het Europees hof zei in mei 2014 dat zoekmachines zoekresultaten moeten verwijderen die ‘irrelevant’ , ‘ontoereikend’ of ‘disproportioneel’ zijn. Het arrest is eigenlijk gestoeld op de Europese Privacy Richtlijnen van 1995. De aanvulling zit hem in het feit dat ook zoekmachines zich moeten schikken naar de Europese wetgeving betreffende de verwerking van persoonsgegevens. Anders gezegd: Europese burgers hebben het recht vergeten te worden.

Wat zegt Google ?

Google was hier in de tijd niet bepaald blij hiermee. Het ‘recht om vergeten’ te worden stond lijnrecht tegenover Google’s visie van volledige vrijheid van informatie. Het bedrijf is voor de vrije meningsuiting. Het zo accuraat mogelijk tonen van zoekresultaten voor een bepaald zoekwoord is heilig voor Google. Tegenwoordig moet de zoekmachine hier mee leven, privacy is momenteel een basisnorm in deze huidige wereld.

Voor alle duidelijkheid: Google verwijdert alleen de betwiste info in de zoekresultaten. Meer precies in de zoekresultaten van de Europese versies van Google. Op de Amerikaanse google.com blijft de betwiste info wel gewoon opduiken. Google verwijderd dus de zoekresultaten, maar niet de feitelijke bron waar de informatie zelf gewoon op blijft staan.

Hoe een aanvraag indienen voor verwijdering?

Door de Europese beslissing is Google verplicht om de optie te geven om zoekresultaten te laten verwijderen. Via een online aanvraagformulier kan je dit aanvragen.

Formulier wissen zoekresultaten

Eerst en vooral geef je aan op welk kanaal de ongewenste content staat enkele voorbeelden van kanalen zijn: Google zoeken, Google Afbeeldingen, YouTube etc. Indien je een kanaal hebt opgegeven kan je melden wat het probleem precies is. Waarom wil je de content weg hebben? Wat is de reden hiervan? Dit zijn vragen waarop Google een antwoord wilt. Vervolgens kan je selecteren om vergeten te worden. Als alle gegevens ingevuld zijn kan je het verzoek indienen. Google zal het verzoek bekijken en toepassen indien het relevant is omtrent de wetgeving.

Formulier zoekresultaten wissen oorzaken

En in de praktijk?

In principe kan iedereen er een beroep op doen. Veel hangt af of het publiek er belang bij heeft om bepaalde informatie te kennen. Een publiek figuur zoals een bekende voetballer zal er minder snel gebruik van kunnen maken. Het is Google die bepaalt of een aanvraag terecht is of niet. Volgens Google zijn onderstaande redenen geldig voor verwijdering van inhoud:

Mogelijke oorzaken wissen zoekresultaat

Er is bij de pers wel begrip voor mensen die maar niet los raken van een probleem van jaren terug. In sommige gevallen wordt de achternaam van een persoon in een oud artikel vervangen door de 1ste letter van de familienaam. Of wordt het artikel bijvoorbeeld achteraf gewijzigd door toe te voegen dat de persoon in kwestie later voor een bepaalde beschuldiging is vrijgesproken.

De geschreven (online) pers zijn echter bang dat Google voor de gemakkelijkste weg zal kiezen en aanvragen steeds zal uitvoeren. De meeste nieuwssites gebruiken daarom geen volledige namen meer. Maar het gebeurt toch nog dat Google content verwijderd op aanvraag.

Indien je content over iemand schrijft wees je er dan bewust van dat deze persoon een aanvraag kan doen tot verwijdering. Vraag dus eerst een goedkeuring indien mogelijk, op deze manier heb je minder kans dat de content verwijderd zal worden.

Ontdek ook 7 SEO trends die je zeker moet toepassen in 2022.

Benieuwd hoe goed je website het doet qua SEO? Binnen 24u geven we je antwoord.

FAQ:

Wat is zoekresultaten wissen?

Staan er gegevens online van jezelf die je liever niet zichtbaar ziet? Of zie je een foto van jezelf die je niet zo leuk vindt? Dan kan je dit laten verwijderen met zoekresultaten wissen. Sinds een paar jaar zijn meer en meer mensen bezig met het beschermen van hun privacy. Ze vinden het belangrijk dat hun persoonlijke gegevens afgeschermd kan worden voor de buitenwereld.

Hoe een aanvraag indienen voor verwijdering?

Door de Europese beslissing is Google verplicht om de optie te geven om zoekresultaten te laten verwijderen. Via een online aanvraagformulier kan je dit aanvragen.