Google Pinguin 3

google pinguin 3

Google Pinguin 4 komt eraan !

27 augustus 2014 + updated 09/12/2015

Google Pinguïn (Penguin in het Engels) 1, 2 en 3 haden al een zware impact op de rankings van vele webshops.

 

Wat is Google Penguin ook al weer ? Het is een geautomatiseerde spam bestrijder. De afgelopen jaren gingen (goede) webmasters massaal aan de slag om backlinks, die door Pinguïn als spammy beoordeeld werden, te verwijderen opdat hun sites bij de volgende Google Penguin update er beter van zouden worden. Tot op heden is de beloning voor al die noeste arbeid er eigenlijk nog niet echt geweest. Waarom ? Wel, omdat Pinguïn is een apart staand algoritme is en daardoor geen onderdeel kan zijn van de frequente zoekmachine updates. Met andere woorden: pas na een nieuwe Pinguin Run zullen website-rankings weer aangepast worden.

John Mueller van Google licht verder toe in deze video:

Zodra Google Pinguïn 4 gelopen heeft, is het de verwachting dat websites, die hun spammy backlinks op de juiste manier hebben aangepast, hoger gaan scoren in de zoekresultaten. Echter, websites die de afgelopen 2 jaar niets hebben gedaan om een linking profiel te verbeteren, zullen keihard getroffen worden, met alle gevolgen van dien: significante daling van zoektermen in de zoekresultaten, minder online bezoekers, minder conversies, minder verkoop. Ex-google man Matt Cutts himself heeft dat, tussen de lijnen door, verschillende keren herhaald. Sinds de laatste Penguin update van oktober 2014, werken de ingenieurs van Google nu al bijna een jaar aan een nieuwe update. Of Pinguïn 4 er komt, is niet het issue. De vraag is alleen wanneer. Wij vermoeden ergens in het voorjaar van 2016.

De volgende Penguin4 wordt verondersteld in realtime te zijn, wat betekent dat, zodra Google (goede of slechte) backlinks detecteerd naar een site, het algoritme ze meteen ook analyseert en dat eventuele aanpassingen in de rankings eveneens direct plaatsvinden.

Google Penguin updates

Google verbetert op een permanente basis haar zoekalgoritme. Veel van die verbeteringen hebben een naam, zoals Pinguin, maar er zijn ook Panda, Kolibrie en andere diersoorten. Een overzicht van de Google updates . Ondertussen hebben we dus 6 Google Pinguin updates gehad:

 • Penguin 1: april 2012
 • Penguin 1.1: mei 2012
 • Penguin 1.2: oktober 2012
 • Penguin 2: mei 2013
 • Penguin 2.1: oktober 2013
 • Penguin 3: oktober 2014
 • Penguin 4: maart 2016 ?

Love & hate

Pinguin heeft een hekel aan deze zaken:

 • backlinks van lage kwaliteit
 • betaalde links
 • over geoptimaliseerde ankerteksten

Daartegenover houdt Pinguin van deze zaken:

 • natuurlijke links
 • normale ankerteksten
 • on topic bakclinks

Hoe je website beschermen tegen Pinguïn ?

Stap 1 is nagaan of je site negatief wordt beïnvloed door Penguin. Een handige tool hiervoor is Penguin Penalty Analysis Tool. Deze tool geeft weer hoe je bezoekersaantallen fluctueerden na de verschillende Pinguin updates. Indien je een significante daling juist na een Penguin update constateert, kan het zijn dat je website door Pinguin is aangepakt.

invloed pinguin controleren

Is je site getroffen door Pinguin, voer dan asap een link audit uit opdat elke backlink helemaal conform is met Google Webmaster richtlijnen. Voorkom zo dat al je SEO posities door de komende Pinguin verloren gaan. Houd er rekening mee dat je, ook nadat je alle backlinks hebt netjes opgeschoond, wederom maanden zal moeten wachten op verbetering van je rankings, tot de volgende nieuwe Pinguïn update.

Mogelijks ondervind je site nog geen negatieve gevolgen van de vorige Pinguins. Opgelet: sommige spammy links die tot op heden niet werden opgemerkt, kunnen best wel eens opgepikt door Pinguin 4. Heb je in het verleden betaald om 100den goedkope backlinks te krijgen naar je site, dan loop je groot gevaar. Neem geen risico en schoon op ! Wil je toch het risico lopen ? Bedenk dan maar vast een strategie om een jaar lang zonder SEO bezoekers op je site te krijgen …

Eens je alle backlinks hebt opgeschoond: stop voor eens en altijd met die ‘old school’ link building strategie. Het is puur tijdverlies en je website zal er enkel maar onder lijden. Verdien je backlinks en doe vanaf nu enkel nog aan natuurlijke linkbuilding.

Besluit

Controleer op regelmatige basis het backlink profiel van je website. Heb je spammy links, schoon asap op. Want de komende Pinguïn 3 zal alle sites met spammy backlinks harder treffen dan ooit.

 

Interessante links

Vragen of interesse om samen te werken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!