Betekenis SEO-term 404

404

Wat is een 404?

De foutberichten HTTP 404, 404 Not Found en 404 zijn een http-standaardresponscode in computernetwerkcommunicatie. Ze tonen aan dat de surfer met een bepaalde server kon communiceren, maar de server de gevraagde pagina niet kon vinden. Met als gevolg dat de gebruiker een 404 melding krijgt. 

Waarom verschijnt er een 404 melding?

De link is gewijzigd

Indien je een URL zelf wijzigt als organisatie kan dit grote gevolgen hebben. Google en andere zoekmachines zien de oude en de nieuwe URL als 2 verschillende webpagina’s. Google zal tussen de zoekresultaten je oude URL tonen met als gevolg dat gebruikers op een 404 pagina terechtkomen. Indien je de oude URL vermeld hebt op andere pagina’s van je website, gaan bezoekers die hierop klikken ook een 404 melding krijgen. Denk dus goed na voordat je een URL wijzigt.
 

De URL is verkeerd ingetypt

De bezoeker heeft een foute URL ingetikt en hierdoor komt hij op een 404 pagina terecht. Een voorbeeld: de URL van een webpagina is https://www.onlinemarketingmonkey.be/seo-termen/404-3 maar de gebruiker heeft een typ fout gemaakt waardoor de URL https://www.onlinemarketingmonkey.be/seo-termen/409-3 geworden is. Doordat deze URL niet bestaat komt de bezoeker op een 404 pagina uit.

 

De pagina is verwijderd

Er is een product op je website die niet zo goed verkoopt dus je beslist om de webpagina ervan te verwijderen. Indien je dit doet moet je dit melden aan Google, als je dit niet doet weet de zoekmachine niet dat de pagina verwijderd is met als gevolg dat hij deze nog toont tussen de zoekresultaten.
 

Wat is het effect van 404 pagina’s op SEO?

Indien een website regelmatig 404 foutmeldingen krijgt dan kan dit grote gevolgen hebben op je SEO. Zoekmachines weten namelijk dat de website niet goed onderhouden is. Hierdoor zal je een lagere ranking krijgen in de organische zoekresultaten met als gevolg dat er minder CTR is naar je website. In ergere gevallen kan het zelfs gebeuren dat je website niet meer zichtbaar is in een zoekmachine. 
 
Naast de ranking van verschillende zoekmachines zal meerdere 404 meldingen ook een effect hebben op je bezoekers. Gebruikers zullen hoogstwaarschijnlijk je website verlaten indien ze een foutmelding krijgen. Dit komt doordat er genoeg andere websites zijn die dezelfde informatie aanbieden. Om deze zaken te voorkomen is het aangeraden om af en toe je website te controleren op 404 foutmeldingen.
 

Hoe los ik de 404 fouten op?

Je kan zelf handmatig alle webpagina’s controleren maar dit vraagt enorm veel tijd. Daarom is het aangeraden om Google Search Console te gebruiken. Met deze tool kan je gemakkelijk 404-pagina’s opsporen. Dit kan je terugvinden onder de pagina ‘crawlfouten’. De search engine data tool Semrush helpt je ook met het detecteren van 404-pagina’s. Om de 404-pagina’s op te lossen kan er gebruik gemaakt worden van 301 redirects.

Als je een WordPress website hebt kan je met de redirect plug-in alle 404 foutmeldingen zien. Deze plug-in helpt je ook met het doorverwijzen van 404-pagina’s. Als je een 404-pagina gedetecteerd hebt moet je een aangepaste 404-pagina maken met een merk ontwerp. Vervolgens voeg je er verschillende interne links aan toe.
 
Nu je weet wat een 404-pagina is kan je gaan kijken of er aanwezig zijn op je website. Zijn er 404 meldingen op je website maar weet je niet hoe je dit moet oplossen? Neem dan zeker contact op, onze monkeys helpen je graag verder!

Ontdek meer SEO-termen!

SEO quiz

Hoe sterk is jouw SEO-kennis?

Blog

Volg de online marketing trends op de voet.

Gratis SEO scan

Vraag een gratis SEO scan van je website aan.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.