Betekenis SEO-term 200

HTTP 200

De HTTP 200 OK statuscode geeft aan dat een verzoek is geslaagd.

De bezoeker van uw website heeft aan de server van uw site enkele documenten opgevraagd. De server heeft deze bezorgd aan de bezoeker en deze statuscode geeft aan dat alles goed verlopen is, het verzoek is een succes deze statuscode is de code die je wil, waar je op hoopt en naar moet streven.

Statuscode 200 banner

Als bezoeker van een website zal je deze code zelden tot nooit te zien krijgen. Je zal deze code vooral te zien krijgen als je SEO-tools of in het algemeen digitale marketing tools gebruikt die u specifiek deze statuscode zullen laten zien. Een status code bestaat uit drie cijfers. De combinatie van de drie cijfers heeft elk een eigen betekenis. Zo zal het eerste cijfer van de code aangeven tot welke categorie de status- of foutcode behoort.

Heeft de statuscode HTTP 200 effect op je website?

De aanwezigheid van een HTTP 200 statuscode heeft invloed op jouw website. Het toont, in tegenstelling tot een 404 pagina, aan dat jouw website wel werkt. Dit levert een voordeel op voor de crawlers die op deze manier jouw site kunnen lezen.

Het ontbreken van deze foutcode zal echter zeer negatief zijn voor uw website. De crawlers van een zoekmachine zoals bijvoorbeeld google zullen dan terecht komen op een 404 foutcode pagina. Stel er zijn veel kapotte pagina’s, vanuit de technische kant wordt een kapotte pagina ook wel een 404 pagina genoemd, dan is dit niet ideaal voor de crawlers van zoekmachines zoals bijvoorbeeld Google. Veel 404 fouten zijn vaak een negatief signaal richting Google en zijn crawlers, je zal hierdoor dus ook slecht scoren in de ranking van deze.

Error 404 not found

Als er dus een HTTP-202 succes code verkregen wordt, dan betekent dit dat bezoekers van jouw website en zoekmachines zoals Google de inhoud van jouw website dus zonder problemen kunnen bekijken. De content kan dan ook vlot worden gelezen en geïndexeerd door de Google bot.

Welke categorieën HTTP status codes zijn er?

De verschillende status codes worden opgedeeld in vijf categorieën:

– 1xx – Informatieve foutcodes, deze codes geven meer informatie over de opgevraagde pagina. De server is het verzoek nog aan het verwerken.

– 2xx – Succes codes, ook wel groen licht om door te gaan genoemd. De server geeft het verwachtte antwoord op het verzoek.

– 3xx – Redirection codes (zoals de gekende 301 redirect code), Het verzoek is ontvangen door de server maar je bent doorverwezen naar een andere pagina.

– 4xx – Client error codes (de bekendste hiervan is de 404 foutcode), De opgevraagd pagina kan niet worden bereikt. Bijvoorbeeld: de opgevraagde pagina bestaat niet.

– 5xx – Server Error codes, het verzoek is verzonden maar de server heeft hem niet ontvangen door problemen aan de server kant.

Ontdek meer SEO-termen!

SEO quiz

Hoe sterk is jouw SEO-kennis?

Blog

Volg de online marketing trends op de voet.

Gratis SEO scan

Vraag een gratis SEO scan van je website aan.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.