Wikipedia en SEO: een perfecte combinatie

Wikipedia en SEOWikipedia, wie kent deze site niet? Elke internetgebruiker heeft zeker de website al eens bezocht of zien verschijnen in de zoekresultaten. Wikipedia is dan ook de zesde meest bezochte website in de wereld. In deze blog lees je alles over hoe de combinatie Wikipedia en SEO je website meer zichtbaarheid en trafiek kan bezorgen.

Wie beheert Wikipedia?

Deze internetencyclopedie wordt onderhouden door vrijwilligers en moderators. Wikipedia maakt gebruik van opensourcesoftware. Dit wil zeggen dat de informatie door iedereen vrij kan worden bekeken, verbeterd en aangepast. Uiteraard kan je niet zomaar pagina’s aanpassen of toevoegen. De informatie die op Wikipedia komt, wordt gemodereerd en er zijn toch een paar regels waar auteurs rekening mee moeten houden.

Google en Wikipedia

Niet enkel mensen beschouwen Wikipedia als een belangrijke bron voor informatie. Google hecht ook veel waarde aan de informatie die wordt gepresenteerd op Wikipedia. John Mueller, Webmaster Trends Analyst bij Google, bevestigt dat de Knowledge Graph wordt samengesteld uit verschillende bronnen, waaronder ook Wikipedia.

Wikipedia en SEO

De populaire online encyclopedie verschijnt heel vaak bovenaan in de zoekresultaten voor diverse zoektermen (waarschijnlijk ook voor termen waarop jij graag gevonden wilt worden).
Hieronder bespreek ik een aantal strategieën om Wikipedia en SEO te combineren en je website meer webverkeer te bezorgen.

Off-page SEO

Wikipedia heeft een Domein Autoriteit van 92. Een backlink van websites met een hoge autoriteits-score is enorm waardevol, maar jammer genoeg is het niet zo makkelijk. Om te voorkomen dat Wikipedia wordt gespamd met outbound links, krijgen alle backlinks van wikipedia een no-followtag. Deze tag zorgt ervoor dat Google geen linkwaarde geeft aan deze link.

Een backlink van Wikipedia zal de Domein Autoriteit van je site niet doen stijgen, maar kan nog steeds nuttig zijn. Zo kan je meer websiteverkeer genereren via mensen die de originele informatiebron zoeken als jouw website in de bronvermelding staat van een Wikipediapagina.

On-page SEO

Op de eerste plaats is Wikipedia een encyclopedie en een bron van informatie. Online marketeers kunnen heel wat inspiratie halen uit deze informatieve website. De combinatie Wikipedia en SEO zijn heel bruikbaar bij een zoekwoorden onderzoek of bij het creëren van nieuwe content

Tijdens een zoekwoorden onderzoek kan Wikipedia een belangrijke rol spelen. Door even te surfen op de site kan je tal van zoektermen en vakjargon vinden over een bepaald onderwerp of sector.

Wil je een nieuwe blog publiceren op je website, maar weet je niet goed over welke onderwerpen je kan schrijven? Dan kan je een bezoekje aan de internetencyclopedie je zeker verder helpen. Als een Wikipedia-pagina veel pageviews heeft, geeft dit een indicatie dat veel mensen informatie opzoeken omtrent dit topic. Analoog steek je beter geen tijd en moeite in het schrijven van blogs over onderwerpen waarvan de Wikipedia-pagina maar een laag aantal bezoeken heeft.

E-E-A-T

Google geeft misschien geen linkwaarde mee aan een Wikipedia-backlink, maar veel marketeers menen dat deze backlink enorm waardevol is en dat Google er toch belang aan hecht.
Een link van Wikipedia naar je site toont aan dat je website een autoriteits-en vertrouwensbron is en je voldoet aan de E-E-A-T-richtlijnen.
Met E-E-A-T wilt Google zijn gebruikers de beste en meest relevante zoekresultaten tonen. E-E-A-T toont aan dat je website een bron van ervaring, expertise, autoriteit en vertrouwen is.

Er zijn twee manieren die je kan gebruiken om E-E-A-T aan te tonen met Wikipedia.

  • Je kan een Wikipediapagina aanpassen of verbeteren en linken naar je website in de bronvermelding.
  • Of je kan een pagina aanmaken op Wikipedia. Als je bedrijf een eigen Wikipediapagina verdient, dan moet je er een hebben.

Weet wel dat je rekening moet houden met de richtlijnen van Wikipedia en dat elke aanpassing of toevoeging wordt gecontroleerd en gemodereerd. Zo zal een grote internationale business makkelijker een pagina kunnen krijgen dan een lokale handelaar.

Klinkt de combinatie van Wikipedia en SEO interessant of wil je graag je SEO uitbesteden? Aarzel dan niet om vrijblijvend contact op te nemen met Online Marketing Monkey.