Favicon

Favicon

Er zijn veel mensen die denken dat een favicon niet meer relevant is in dit huidig tijdperk, maar dit klopt niet. 

Wat zijn favicons nu?

Favicons zijn de kleine icoontjes die naast de titel van een website komen bovenin je tabblad. Het pictogram wordt geassocieerd met je website. Het woord is een samentrekking van favorite en icon. Het werd voor het eerste gebruikt bij de lancering van Microsoft Internet Explorer 5, dit in 1999.
 
Je hebt het ongetwijfeld al gezien. Het hoofd van onze aap is bijvoorbeeld de favicon van onlinemarketingmonkey.be. Dit ziet er zo uit:

favicon

In de meeste gevallen is dit gewoon een afbeelding van het logo, maar in sommige gevallen kan de favicon ook iets zijn dat geassocieerd wordt met de website. Een favicon hoeft niet noodzakelijk een afbeelding te zijn, maar kan ook komen in de vorm van een animated GIF. Maar hou er wel rekening mee dat deze GIF’s enkel en alleen gezien kunnen worden in de browsers Mozilla Firefox en Opera. De meeste mensen gebruiken Google Chrome, dus het is niet aangeraden om dit te implementeren. Daarnaast is een GIF ook van lagere kwaliteit.
 

Doel en belang SEO

De hoofdreden waarom we een favicon gebruiken, is om de user experience verbeteren en de huisstijl doortrekken. Deze is niet alleen aanwezig in het tabblad, maar zal ook tevoorschijn komen wanneer we een webpagina in onze bladwijzers plaatsen.
 
Het gebruik heeft niet alleen een visueel doel, het levert meer aandacht op voor je bookmarks en zal je pagina herkenbaar maken.
 
Ook de E-A-T wordt steeds belangrijker en belangrijker voor je website Als de user experience goed zit, dan gaan mensen langer op de site blijven en zal je ranking in de SERPs veel beter zijn.
 
Ook zijn favicons handig als je een aantal tabbladen hebt openstaan, de gebruiker kan gemakkelijk een tabblad herkennen door de favicon. Het is zeer handig om alles te zien in één oogopslag.
 
De favicon creëert dus vooral herkenbaarheid. Wat dan weer belangrijk is voor je huisstijl. Voor sommige lijkt dit misschien vergezocht, maar een website die tot in de puntjes uitgewerkt is, komt professioneler over. Het is een onderdeel van je branding, die velen vaak uit het oog verliezen.
 

Hoe favicon plaatsen op je website?

Eerst en vooral moet je een favicon ontwerpen. Hiervoor hoef je zeker geen grafisch ontwerper te zijn. Meestal kan je het logo van het bedrijf gebruiken. Als je toch bewerkingen wilt doen aan de favicon, dan kan je gebruiken maken van Adobe Photoshop of Photopea. Hou ook rekening met de afmetingen, zorg ervoor dat dit: 16×16, 32×32 of 64×64 pixels is.  Online kan je dit generen met verschillende tools, een goede tool is real favicon generator. Hierbij moet je enkel de afbeelding uploaden en de tool doet genereert de favicon voor je, het is dus heel gemakkelijk in gebruik.
 
Het toevoegen van een favicon aan je website is zeer eenvoudig. Je hebt enkel toegang nodig tot de hoofdmap van je website. Als je een WordPress pagina hebt, is dit gemakkelijk aan te passen. Je vindt dit terug onder: Weergave -> Customizer -> Site-identiteit -> favicon. Als je niet over een WordPress pagina beschikt zijn er online ook nog een paar hulpprogramma’s die je kan gebruiken om een favicon op te stellen aan de hand van een HTML code. Eén van deze programma’s is real favicon generator, deze hebben we al eerder besproken in deze blog.
 
Voeg dus zeker een favicon toe aan je website. Het is geen grote verandering aan je website, maar het maakt het wel professioneler en aantrekkelijker voor de zoeker. 

 

Ontdek meer SEO-termen!

SEO quiz

Hoe sterk is jouw SEO-kennis?

Blog

Volg de online marketing trends op de voet.

Gratis SEO scan

Vraag een gratis SEO scan van je website aan.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.