Favicon

Favicon

Hoewel het zo lijkt, is favicon geen uitgestorven diersoort. Favicons zijn eigenlijk de kleine icoontjes die naast de titel van een website komen bovenin je tabblad. Het pictogram wordt geassocieerd met je website. 

Het woord is een samentrekking van favorite en icon. Het werd voor het eerste gebruikt bij de lancering van Microsoft Internet Explorer 5. Wat dus al een hele tijd geleden is. 

 

Deze naam zal je misschien niets zeggen, maar je hebt het ongetwijfeld al gezien. 

 

Het hoofd van onze aap is bijvoorbeeld de favicon van onlinemarketingmonkey.be.

 

 Favicon

Doel en belang SEO 

De hoofdreden waarom we een favicon gaan gebruiken, is de user experience verbeteren en de huisstijl doortrekken. Deze is niet alleen aanwezig in het tabblad, maar zal ook tevoorschijn komen wanneer we een webpagina in onze bladwijzers plaatsen. 

 

Het gebruik heeft niet alleen een visueel doel, het levert meer aandacht op voor je bookmarks en zal je pagina herkenbaar maken. 

 

Wanneer er bij iemand meerdere tabbladen open staat, zullen mensen sneller hun weg vinden naar jouw website aan de hand van de favicon. Want wie ziet nu niet graag in één oogopslag welke tabbladen er open staan? 

 

De favicon creëert dus vooral herkenbaarheid. Wat dan weer belangrijk is voor je huisstijl. Voor sommige lijkt dit misschien vergezocht maar een website die tot in de puntjes uitgewerkt is, komt professioneler over. Het is een onderdeel van je branding, die velen vaak uit het oog verliezen. 

Hoe favicon plaatsen op je website? 

Eerst en vooral gaan we de favicon ontwerpen. Hiervoor hoef je zeker geen grafisch ontwerper te zijn. Meestal doet het logo van het bedrijf hiervoor dienst. Via verschillende online tools kan je dan je favicon genereren. 

 

Hoe toevoegen aan je website is eigenlijk ook zeer eenvoudig. Je hebt enkel toegang nodig tot de hoofdmap van je website. Via een hulpprogramma kan je dan de HTML code van je website aanpassen.

 

Ontdek meer SEO-termen!

SEO quiz

Hoe sterk is jouw SEO-kennis?

Blog

Volg de online marketing trends op de voet.

Gratis SEO scan

Vraag een gratis SEO scan van je website aan.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.