Google’s maart 2023 Core Update: Alles wat je moet weten

Core Update maart 2023

Op 15 maart 2023 heeft Google aangekondigd dat het een update voor zijn core rankings zal uitvoeren, dit is de eerste grote core update van 2023. Met deze update streeft Google ernaar de gebruikerservaring van zijn zoekmachine te verbeteren door relevante en nuttige zoekresultaten aan te bieden. In deze blog leer je alles over de nieuwe update.

Wat zijn core updates en waarom zijn ze belangrijk?

Core ranking updates zijn wijzigingen en/of verbeteringen in de manier waarop het systeem content beoordeeld. Deze update is gericht op het hele zoekalgoritme en niet op specifieke websites of pagina’s.

Indien je merkt dat de organische zoekresultaten van je website sinds 15 maart dalen, is de kans groot dat je getroffen bent door de Google core update. Je zal wellicht een sterke daling in verkeer of zichtbaarheid hebben gezien. Of je nu geraakt bent of niet, de aanbevelingen van Google blijven hetzelfde, kortom: vermijd Black Hat en Gray Hat SEO-technieken. Door deze te vermijden, hoef je geen aanpassingen te vrezen zoals de Google maart 2023 core update, zowel nu als in de toekomst.

Semrush SERP volatiliteit maart 2023

De grafiek van Semrush laat direct zien dat op de dag van de update de volatiliteit van de SERP aanzienlijk hoog was, wat wijst op een grote impact op de zoekresultaten. Na enkele dagen waren de rankings weer normaal.

Optimalisatie tips voor de core update

Zorg er dus voor dat je goed voorbereid bent voor deze update. Hier zijn drie van de voornaamste optimalisaties:

Content

Richt je op het maken van content die relevant is voor jouw doelgroep. Probeer echt op hun vragen te antwoorden. De content die je op je website plaatst moet waardevol zijn voor de lezer.

Usability

Verbeter de gebruikerservaring van je website. Zorg ervoor dat het snel laad en makkelijk te navigeren is. Dit kan je bijvoorbeeld doen door afbeeldingen te gebruiken die niet te zwaar zijn.

Technische optimalisaties

Zorg ervoor dat je website goed geoptimaliseerd is voor de zoekmachines. Denk hierbij aan correcte alt-tags voor afbeeldingen en meta-beschrijvingen die niet te lang zijn.

Door deze tips te volgen kun je ervoor zorgen dat je je goed voorbereid bent voor deze en de volgende core updates. Het is immers belangrijk om up-to-date te blijven van nieuwe ontwikkelingen, vooral in de wereld van SEO.

Wil je toch je SEO uitbesteden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.