Gevonden – momenteel niet geïndexeerd

 

Google kan je vergelijken als een archiefkast. Er zitten wel geen documenten in het archief maar URL’s. Een correcte URL is er één die geïndexeerd is door Google. Hiermee wordt er bedoeld dat Google je webpagina gezien heeft en goedgekeurd heeft om gezien te worden. Wanneer je webpagina niet gezien wordt dan heb je een probleem die je moet oplossen. Er zijn veel verschillende soorten problemen die je kan waarnemen met URL’s maar in dit artikel zullen we het hebben over “Gevonden – momenteel niet geïndexeerd”.

Wat is Gevonden – momenteel niet geïndexeerd?

Gevonden – momenteel niet geïndexeerd is een type probleem van de Index Coverage report in de Google Search Console. Dit type probleem bevindt zich in het onderdeel Dekking. In de uitgesloten URL’s, kan je je gevonden – momenteel niet geïndexeerde links vinden. Wat er gebeurd is, Google vindt je webpagina niet geschikt of te weinig geoptimaliseerd om in de SERP terecht te komen.

gevonden-momenteel-niet-geïndexeerd

Google moet een URL vinden voordat deze kan worden gecrawld. URL’s worden meestal ontdekt door interne of externe links te volgen, of door XML-sitemaps, die alle pagina’s moeten bevatten om geïndexeerd te worden.

Door pagina’s te crawlen, bezoekt Google ze en controleert de inhoud. Google heeft niet de middelen om alle pagina’s die het vindt te crawlen – en dit feit ligt ten grondslag aan veel crawl problemen die sites ondervinden.

Gevolg voor kleine en grote websites

De grote van de website kan een gevolg hebben voor je indexatie in de Google Search Console. Hierbij wordt het crawl budget een belangrijk aspect van het zoekresultaat bij je

Kleine websites

Als u een kleinere website hebt – die meestal niet meer dan 10k URL’s bevat – en uw pagina’s hebben unieke inhoud van goede kwaliteit, zal de status gevonden – momenteel niet geïndexeerd zichzelf vaak oplossen. Het kan zijn dat Google geen probleem ondervindt, maar de vermelde URL’s gewoon nog niet heeft gecrawld.

Een andere reden waarom het weinig invloed heeft op kleine websites is het limiet van crawl budget. Een crawl budget, is het maximum aantal URL’s die Google ziet en crawlt in één dag. Bij kleinere websites zal er geen probleem zijn met het limiet omdat er ook veel minder URL’s zijn om te crawlen.

grote websites

Voor grotere websites kan het crawl budget wel een groot probleem veroorzaken. Websites die meer dan 100.000 URL’s bevatten, gaan vaak links bevatten die onnodige waste zijn. Een voorbeeld hiervan is een e-commerce website, vaak hebben ze dubbele of slechte inhoud of bevatten ze producten die niet meer op voorraad zijn of waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken. Al deze waste wordt ook door Google gezien en gaat dan in de Google Search Console bij gevonden – momenteel niet geïndexeerd.

Migratie van grote website

Wat met een migratie van een grote website? Wanneer je je website migreert, moet je niet meteen de hele structuur lanceren als die veel lege of onvoltooide pagina’s bevat die pas later zullen worden bijgewerkt. Het beste wat je kan doen is geleidelijk aan je website vormgeven zodat je geen onnodige URL’s hebt op je website die gezien kunnen worden als gevonden – momenteel niet geïndexeerd.

Wanneer dat wel het geval is zal Google je website anders bekijken en kan het zijn dat pagina’s die wel content bevatten niet geïndexeerd worden. Dat is wat je zeker wilt vermijden want Google zal je website zien als low-quality waardoor het een minder groot crawl-budget zal geven.

Oorzaken van gevonden – momenteel niet geïndexeerd

Er zijn verschillende oorzaken waaruit het probleem ontstaat dat je URL’s niet geïndexeerd willen worden door Googlebot. Hieronder hebben wij ze even opgenomen.

De kwaliteit van de content

Google heeft kwaliteit drempels waaraan pagina’s moeten voldoen, omdat het niet alles op het web kan crawlen en indexeren.

Google kan sommige pagina’s op uw domein beschouwen als niet de moeite waard om te crawlen en ze overslaan, waardoor andere, meer waardevolle inhoud voorrang krijgt. Als gevolg daarvan kunnen deze URL’s worden gemarkeerd als Ontdekt – momenteel niet geïndexeerd.

Sommige pagina’s van lage kwaliteit mogen niet indexeerbaar zijn, zoals:

  • Verouderde inhoud (zoals oude nieuwsartikelen)
  • Pagina’s gegenereerd door een zoekvak binnen een website
  • Pagina’s gegenereerd door het toepassen van filters
  • Dubbele inhoud
  • Automatisch gegenereerde inhoud
  • Door gebruikers gegenereerde inhoud.

Slechte interne linkstructuur

Als Google niet genoeg links vindt die naar een URL leiden, kan het crawlen ervan worden overgeslagen omdat er onvoldoende signalen zijn die wijzen op het belang ervan.

Een goede interne linking draait om het verbinden van uw pagina’s om een logische structuur te creëren die zoekmachines en gebruikers helpt de hiërarchie van uw site te volgen. Interne links worden ook geassocieerd met hoe de architectuur van uw site is opgezet.

Server Issues

Google kan problemen hebben om je website te crawlen doordat er een probleem zit in je server. De reden hiervoor kan zijn dat je website overbelast is. Dit gebeurt omdat de crawlsnelheid, die van invloed is op het crawl budget, wordt aangepast aan de server mogelijkheden.

Error 404 not found

Hoe kan je gevonden – momenteel niet geïndexeerd oplossen?

Zoals al vermeld is in dit artikel, zijn er verschillende manieren waardoor je gevonden – momenteel niet geïndexeerd kan krijgen. De enige vraag is hoe kan je deze problemen oplossen.

Content kwaliteit

Eén van de problemen waardoor je in de gevonden – momenteel niet geïndexeerd lijst te staan is de kwaliteit van de content die je uitbrengt. Wanneer je gelijkaardige content of content die door Google gezien wordt als niet op niveau voor in de zoekresultaten te raken, dan zal het in de GSC komen te staan. Wanneer je webpagina’s hebt waar geen content op staat, dan worden deze ook gezien als niet kwaliteitsvolle content.

Interne links

Als Google niet genoeg links vindt die naar een URL leiden, kan het crawlen ervan worden overgeslagen. Dit komt omdat er onvoldoende signalen zijn die wijzen op het belang ervan.

Server problemen

Wanneer je problemen hebt met de server, controleer bij uw hostingprovider of er problemen zijn met uw site. Serverproblemen kunnen ook veroorzaakt worden door slechte web prestaties.

Gevonden- momenteel niet geïndexeerd vs. Gecrawld – momenteel niet geïndexeerd

Deze twee statussen worden vaak verward en hoewel ze verbonden zijn, hebben ze een volledig andere betekenis.

In beide gevallen zijn de URL’s niet geïndexeerd, maar met crawled – momenteel niet geïndexeerd, heeft Google de pagina al bezocht. Met gevonden – momenteel niet geïndexeerd, is de pagina gevonden door Google maar nog niet gecrawld.

crawled – momenteel niet geïndexeerd wordt vaak veroorzaakt door een vertraging in het indexeren. Andere oorzaken zijn problemen met de kwaliteit van de inhoud, problemen met de site-architectuur, of een pagina kan geïndexeerd zijn.

Invloed op SEO

Wanneer je pagina’s/URL niet geïndexeerd zijn door Google, is het ook zo dat je niet gevonden zal worden in de Search Engine Results Page. Wanneer je als groot bedrijf meer dan 100 verschillende URL’s hebt die niet gevonden worden waarbij er enkele webpagina’s tussen zitten die wel goed opgesteld zijn, dan wordt het gezien door Googlebot als waste maar dat is het in ieder geval niet.

Het is dus belangrijk om eens te kijken naar je GSC bij je gevonden – momenteel niet geïndexeerd zodat je zeker bent dat er geen enkele webpagina tussen zit waarvan je wilt dat het wel gezien wordt in de zoekresultaten.