Linkbuilding platform: de voor- en nadelen op een rijtje

Het verkrijgen van externe links, ook wel backlinks genoemd, is een van de belangrijkste SEO ranking factoren. Een kwaliteitsvolle en relevante inbound link naar jouw website wordt gezien als een vertrouwensstem door Google. In deze blog leggen we je graag uit hoe je een linkbuilding database kan gebruiken om meer backlinks te scoren.

Wat is een linkbuilding platform?

Er zijn verschillende linkbuilding-technieken die gebruikt kunnen worden om de domein autoriteit van je website te verhogen en de algemene SEO te versterken. Guestposting is dan ook een van de meest gebruikte technieken. Bij deze techniek plaats je een artikel met een link naar jouw website op een externe website.
Het vinden en contacteren van deze websites kan zeer tijdrovend zijn. Hierbij kan een linkbuilding platform een handig hulpmiddel zijn. Met een platform zoals Bazoom of Getlinko krijg je overzicht van websites die gastblogs aanbieden tegen betaling. Je kan makkelijk filteren op niche, domeinextensie, autoriteit, aantal webbezoekers en prijsklasse.

Linkbuilding database: de mogelijke voordelen

Efficiëntie

Door gebruik te maken van een linkbuilding database kan je heel wat tijd besparen. Met behulp van het platform is het makkelijker om potentiële betalende gastblogs te vinden en te contacteren. Dit is efficiënter dan handmatig op zoek te gaan naar mogelijke linkpartners.

Versnelde outreach

Bij handmatige linkbuilding-technieken, zoals unlinked brand mentions, kan het soms dagen duren vooraleer je een backlink kan verkrijgen. Bij een linkbuilding platform die betalende links aanbiedt gaat het linkbuildingproces veel sneller.
Een linkbuilding platform heeft veel weg van een online webshop: je kiest de website waarop je een gastblog wilt publiceren, je plaats deze in je winkelmandje, je gaat over naar de bestelling en je betaalt de factuur.

Analytische inzichten

Vooraleer je een link besteld, kan je de kwaliteit van de website controleren op het platform zelf. SEO-tools als SEMrush, Ahrefs en MOZ zijn geïntegreerd in de database en bieden direct een overzicht van de domein autoriteit en websitetraffiek.

voordelen linkbuilding database (1)

Linkbuilding database: de risico’s

Ondanks de voordelen van een linkbuilding database zijn er wel een aantal risico’s die je in acht moet nemen.

Inhoudelijke kwaliteit

Betaalde gastblogmogelijkheden op linkbuilding platformen variëren sterk in termen van kwaliteit en zijn in vele gevallen linkfarms. Deze websites van lage kwaliteit zullen weinig tot geen linkwaarde doorgeven naar jouw website en kunnen je website zelf schaden.

Richtlijnen van Google

Google hanteert richtlijnen met betrekking tot betaalde links. Het overtreden van deze richtlijnen kan leiden tot straffen, zoals ranking verlies of niet meer worden getoond in de zoekresultaten van de zoekmachine.
Betalende links zijn een vorm van black hat SEO omdat ze in de ogen van Google worden gezien als “link spam”. Dit zijn links die enkel worden gebruikt om de SERP-rankings te manipuleren. Google heeft dan ook algoritmes die deze “link spam” kunnen detecteren.

 risico's linkbuilding database

Onze adviezen bij het kopen van links op een linkbuilding platform

De risico’s bij het gebruik van een linkbuilding database zijn groter dan de voordelen die de databases bieden. Ja, je kan op korte termijn veel links verkrijgen aan een scherpe prijs. Maar het budget dat je zou spenderen aan websites van lage kwaliteit en linkfarms, kan je beter investeren in het creëren van goede content en white hat linkbuilding technieken.
Wij raden het gebruik van linkbuilding platformen om snel links te kopen ten sterkste af! Natuurlijke linkbuilding zoals unlinked brand mentions, broken linkbuilding en linkable assets hebben veel meer waarde en zijn gunstig voor de online zichtbaarheid van je website.