Hoe video een impact heeft op je SEO

video impact banner

Videocontent verovert het internet op een snel tempo en trekt ook steeds meer mensen aan. Gebruikers geven tegenwoordig namelijk de voorkeur aan video’s boven traditionele foto’s en saaie tekstblokken. Bedrijven gaan dan ook steeds meer aan de slag met YouTube SEO om hun video’s te optimaliseren. Video heeft echter niet enkel als voordeel dat het gebruikers aantrekt, het heeft ook nog eens impact op jouw SEO.

In deze blog bespreken we hoe video impact kan hebben op SEO. We geven je tips mee om volop te genieten van de voordelen van video’s, of je nu een online marketeer of een ambitieuze ondernemer bent. Lees verder over de fascinerende wereld van video en SEO en versterk je online aanwezigheid!

Waarom is video content zo populair?

Video content vormt tegenwoordig een groot deel van de digitale wereld en ook steeds meer bedrijven spelen hierop in. Het is een manier om te communiceren met je klanten en je verhaal over te brengen aan je doelgroep. Steeds meer bedrijven beginnen aan video marketing om klanten beter aan te spreken. Maar waarom is video nu zo populair?

Video trekt de aandacht

De combinatie van bewegende beelden en geluid trekt automatisch onze aandacht omdat we als mens zeer visueel ingesteld zijn. Maar dat is natuurlijk niet de enige reden dat video content onze aandacht trekt. Een video kijken is makkelijker dan een tekst lezen en het gaat ook sneller.

 • Stel nu je hebt een nieuw toestel gekocht en je wil deze instellen of gebruiken.
 • Bij elk toestel zit een handleiding, maar heel wat mensen grijpen naar een instructievideo.
 • Waarom? Het is veel visueler en het kost je minder moeite om de video te bekijken dan de handleiding te lezen.
 • Tegenwoordig zorgen al heel wat bedrijven zelf voor zo’n instructievideo voor het gemak van de klant.

Let wel op. Korte video’s trekken meer aan dan lange. Mensen haken vaak af bij langere video’s en deze zijn ook moeilijker te verspreiden op andere kanalen.

Video is makkelijk te verspreiden

Korte video’s kan je op allerlei kanalen verspreiden zodat jouw doelgroep en klanten deze zeker tegenkomen. Denk maar aan een korte video als aanvulling van je blog.

 • Deze kan je op YouTube zetten en embedden op je website.
 • Je kan de gehele video of een fragment ervan op je sociale media kanalen zetten zoals LinkedIn of zelfs Instagram.
 • Instagram Reels en TikTok blijven tegenwoordig heel erg populair en ook als bedrijf kun je hier gebruik van maken om je doelgroep aan te spreken.

Heb je lange video’s? Dan kan je een teaser maken voor je sociale media kanalen. Dit is een korte samenvatting van je video, die mensen nieuwsgierig moet maken om je lange video te bekijken.

Video’s maken is toegankelijker

Vroeger had je heel wat duur materiaal nodig om goede video’s te kunnen maken. Maar tegenwoordig zijn er al heel wat goedkopere materialen die jouw video’s een goede kwaliteit geven. Ook een videocamera is niet altijd nodig, met een goede gsm kan je al heel wat mooie beelden maken met de juiste belichting en microfoon om jouw beeld en audio nog beter te maken. Video’s maken is zo veel toegankelijker geworden, ook voor kleinere bedrijven.

voordelen video

 Hoe heeft video impact op SEO?

Zoals al eerder vermeld, kan video impact hebben op de SEO van jouw website en dat kan op verschillende manieren. We geven je enkele mogelijkheden van hoe video jouw SEO kan verbeteren.

Video impact 1: een goede indruk bij Google

Allereerst moet je natuurlijk de zoekmachine in het achterhoofd houden en rekening houden met wat deze belangrijk vindt op een website. Google zal enkel relevante en kwaliteitsvolle content hoog ranken in de zoekresultaten. Daarbij heeft ook video impact op jouw score. Google kijkt natuurlijk naar de tekst op je webpagina, maar ook naar andere media zoals video’s. Als deze video’s kwaliteitsvol zijn en een meerwaarde bieden aan jouw content, zal Google jouw pagina zien als informatief en relevant en kan dat een boost geven aan je score in de zoekresultaten.

Video impact 2: meer online bezoekers

De volgende impact die video op jouw pagina kan hebben, is meer online bezoekers. Google-gebruikers zijn vaak geneigd om te klikken op video’s in de zoekresultaten. Google zet dan ook vaak video’s tussen de organische zoekresultaten bij bepaalde zoekwoorden. Als je dus duidelijk maakt aan de zoekmachine en de gebruikers dat je ook video’s op je pagina hebt staan, kan je hoger in de zoekresultaten komen en zal dat zorgen voor meer online verkeer of een hogere CTR.

video zoekresultaten

 Maar een goede video maken is niet genoeg. Je moet er natuurlijk ook voor zorgen dat Google-gebruikers op jouw video klikken.

 • Zorg voor een krachtige titel die de gebruikers meteen aantrekt.
 • Ook een goede en aantrekkelijke thumbnail is belangrijk.
 • Zorg ervoor dat de thumbnail meteen toont waarover je video gaat en dat deze er verzorgd en aantrekkelijk uitziet.
 • Voorzie zeker de nodige tijd om de titel en thumbnail te optimaliseren. Het zou natuurlijk jammer zijn dat de video impact een heel stuk minder is door een onaantrekkelijke thumbnail of titel.

Video impact 3: bezoekers blijven langer

De impact van een video slaat niet enkel op het aantal bezoekers, maar heeft ook een positieve invloed op hoe lang jouw bezoekers op de website blijven.

 • Heel wat bezoekers verlaten de website als ze niet snel genoeg vinden wat ze zoeken.
 • Met een video trek je meteen de aandacht, waardoor ze langer op de pagina blijven.
 • Google zal een langer verblijf op de website zien als een teken van waarde en betrouwbaarheid.
 • Dat geeft je een grotere kans op een hoge score in de zoekresultaten.

Video impact 4: meer backlinks

De laatste impact van video slaat op het verkrijgen van backlinks. Mensen zijn snel geneigd om te linken naar relevante en kwaliteitsvolle content die passen bij hun eigen onderwerp.

 • Denk maar aan een blog rondom marketingcampagnes.
 • In dit soort blogs worden vaak bekende en goede campagnes als voorbeeld gebruikt.
 • Als jij een goede videocampagne hebt en deze staat bijvoorbeeld op YouTube is de kans groot dat deze blog zal linken naar jouw content.

Dit is slechts een van de vele voorbeelden hoe anderen jouw content kunnen gebruiken in hun eigen werk. Indien jouw video relevant is en een goede kwaliteit heeft, zullen anderen wellicht linken naar jouw website of video. Dit geeft opnieuw een goed teken aan Google, waardoor je kans hebt op een hogere ranking.

video impact infographic

Kortom, video’s kunnen op heel wat manieren impact hebben op de SEO van jouw website. Van meer online verkeer tot een langer verblijf op je website. Zolang jouw video’s maar relevant en van goede kwaliteit zijn, hebben ze heel wat voordelen. Om je video’s zo veel mogelijk te optimaliseren, kan je naast jouw gewone SEO ook aan YouTube SEO doen. Zo kan je ook op YouTube hoog in de zoekresultaten komen te staan en kan je langs deze weg ook meer bezoekers genereren.

Wil je meer bijleren over online marketing of kan de SEO van je website wel een boost gebruiken? Bekijk dan zeker onze blog of neem vrijblijvend contact met ons op. Online Marketing Monkey helpt je graag verder!

Bekijk hier onze video’s!