Elke website-eigenaar wilt zijn of haar webpagina’s zo snel mogelijk in de zoekresultaten krijgen. Microsoft Bing en enkele andere zoekmachines hebben een oplossing voor dit probleem: een open source protocol genaamd, IndexNow.
Kan IndexNow zorgen voor sneller indexering en meer verkeer naar je website? Ontdek het in deze blog.
Wat is IndexNow?
IndexNow is een open source protocol waarmee je in plaats van te wachten tot zoekmachines zelf je website crawlen om updates te ontdekken, kun je deze wijzigingen meteen doorgeven. Dit versnelt het proces van indexeren, waardoor nieuwe of gewijzigde content sneller zichtbaar wordt in zoekresultaten.
Met IndexNow kun je dus snel en gemakkelijk zoekmachines informeren wanneer je nieuwe pagina’s toevoegt, oude pagina’s verwijdert, of de inhoud van je website aanpast.
Hoe werkt IndexNow?
Wanneer je een pagina op je website toevoegt, bijwerkt of verwijdert, kun je een API-verzoek sturen via het IndexNow-protocol.
De zoekmachines ontvangen deze melding en kunnen de betreffende URL(s) onmiddellijk crawlen en hun index bijwerken. Dit kan de tijd die het normaal gesproken zou kosten voor zoekmachines om deze wijzigingen te ontdekken en te indexeren, aanzienlijk verkorten.
Je kunt zoekmachines handmatig op de hoogte brengen van updates, of je kunt dit proces automatiseren met behulp van de Index Now-plugin. In sommige CMS-systemen of plugins van derden is dit protocol ingebouwd, maar vaak alleen beschikbaar voor premiumaccounts.
IndexNow wordt momenteel alleen ondersteund door een beperkt aantal zoekmachines, waaronder Microsoft Bing en Yandex. Google ondersteunt het protocol niet, maar maakt gebruik van een vergelijkbare methode. Website-eigenaren kunnen via de inspectietool in Google Search Console handmatig wijzigingen op hun website aan Google doorgeven.
Push en Pull
Zoekmachinerobots crawlen periodiek je website om wijzigingen of nieuwe pagina’s te ontdekken, te indexeren en weer te geven in de zoekresultaten. Met behulp van interne links of een sitemap kunnen zoekmachines je pagina’s vinden, wat bekend staat als de “pull”-methode. Deze methode kan echter meer tijd kosten, waardoor het langer kan duren voordat je pagina’s worden geïndexeerd.
Bij de “push”-methode daarentegen, stuur je een melding naar zoekmachines om hen direct te informeren over aanpassingen op je website.
Voordelen van IndexNow
Het belangrijkste voordeel van IndexNow is de versnelde indexering. Door zoekmachines direct te informeren over nieuwe of gewijzigde content, kunnen ze deze sneller indexeren en beschikbaar stellen voor websurfers
Daarnaast heeft IndexNow een gunstig effect op het crawl budget. URL’s die via de API worden doorgegeven, krijgen prioriteit in de verkenning. Dit betekent dat zoekmachines eerst deze URL’s zullen crawlen, voordat ze andere pagina’s op je site verkennen.
IndexNow is handig als je je website vaak bijwerkt en wilt dat zoekmachines snel de wijzigingen opmerken. Het zorgt ervoor dat nieuwe content of updates bijna direct worden geïndexeerd, wat ideaal is voor blogs die vaak publiceren, nieuwssites en webshops.
Is IndexNow echt nodig?
De voordelen van IndexNow klinken aantrekkelijk voor website-eigenaren, maar is IndexNow echt nodig?
Geen vervanging voor SEO
IndexNow kan er dus voor zorgen dat de crawlers van Bing (of andere ondersteunende zoekmachines) nieuwe content of updates sneller vinden, maar het protocol is geen garantie dat je nieuwe pagina’s daadwerkelijk worden geïndexeerd en getoond in de zoekresultaten.
Hoewel IndexNow de snelheid van indexeren kan verbeteren, is het dus geen vervanging voor goede SEO-praktijken. Contentoptimalisatie, technische SEO en backlinking blijven belangrijk.
Crawl budget
Alle via de API doorgestuurde URL’s tellen mee voor je crawl budget. Als je meer URL’s verstuurt dan je budget toelaat, worden alleen de pagina’s die binnen dit budget passen, verkend.
Beperkte ondersteuning
IndexNow wordt momenteel ondersteund door Bing, Yandex, Naver, Seznam.cz en Yep, maar niet door Google. Als je voornamelijk op Google gericht bent, biedt IndexNow geen direct voordeel voor die zoekmachine.
Google is nog steeds de meest gebruikte zoekmachine in België met een marktaandeel van meer dan 95%. Bing heeft slechts een marktaandeel van 1% en de andere internationale zoekmachines worden in België niet gebruikt.
Moet ik IndexNow installeren?
IndexNow wordt in veel CMS-systemen of plugins automatisch geïntegreerd. Zo is het bijvoorbeeld inbegrepen bij een premiumaccount van Wix en in de premium-versie van de populaire SEO-plugin Yoast. Daarnaast kan IndexNow eenvoudig worden geïnstalleerd op een WordPress-site via de gratis IndexNow-plugin van Microsoft. Maar is het echt de moeite waard om deze (zoveelste) extra plugin te installeren of een premiumaccount aan te schaffen? Persoonlijk vind ik van niet.
IndexNow belooft snellere indexering en weergave in de zoekresultaten van Bing. Volgens de FAQ-pagina van het protocol geeft IndexNow echter alleen aan Bing door dat je een nieuwe pagina hebt aangemaakt; indexering is niet gegarandeerd. Een goed opgestelde sitemap en SEO-optimalisatie blijven cruciaal.
Daarnaast zorgt IndexNow niet automatisch voor meer websiteverkeer. Het Open Source Protocol wordt momenteel enkel gebruikt door Bing en enkele andere zoekmachines die niet in België worden gebruikt. Google maakt nog geen gebruik van IndexNow, maar als deze zoekgigant dat in de toekomst zou doen, kan dit mijn mening wel eens veranderen.
Ondanks de voordelen die IndexNow biedt, zoals prioriteit in crawlen en een mogelijks snellere verschijning in de zoekresultaten van Bing, is het protocol geen wondermiddel. Het garandeert geen indexering en is geen vervanging voor essentiële SEO-praktijken.
Wil je zelf werken aan de vindbaarheid van je website, maar weet je niet hoe je moet beginnen met SEO?