Google’s marktaandeel onder de loep

zoeken in zoekmachine

Hoe groot is Google?

Google is een gigantisch bedrijf dat wereldwijd erkend wordt als de meest gebruikte website. Elke maand worden 89,3 miljard zoekopdrachten uitgevoerd en dagelijks is dit 8,6 miljard. Google wordt zoveel gebruikt omdat het een platform is waar je eenvoudig nauwkeurige informatie kan vinden. Hoewel er geen specifieke gegevens beschikbaar zijn over het gebruik van Google in België, blijkt volgens DataReportal dat 94,5% van de bevolking gebruik maakt van het internet. Later in het artikel zul je verder lezen hoe dominant Google is in de zoekmachine-markt.

Omzet Google

De omzet van Youtube in het vierde kwartaal van 2022 bedroeg 76 miljard dollar. Dit was minder dan verwacht, wat grotendeels te danken was aan Youtube. Youtube heeft met zijn Youtube Shorts veel concurrentie van TikTok.

In hoeveel landen is Google beschikbaar?

De zoekmachine van Google is beschikbaar in 190 landen en ondersteund 150 talen. Google moet zich houden aan de lokale wetten van de landen waar ze actief in zijn. Als gevolg zijn sommige services van Google buiten het zoekmachine onbeschikbaar.

Wat zijn de meest gezochte woorden in België?

De 5 populairste zoektermen (thema: actualiteit) van 2023 waren:

  1. Israël
  2. Aanslag Brussel
  3. Chandrayaan-3
  4. Hamas
  5. Staatsbon

In onze blog rond Google’s year in search kan je extra informatie vinden.

Zoekmachines in cijfers

Alle apparaten

Google dicteert doorgaans het marktaandeel in België. Deze data is van alle platformen (desktop, mobiel, tablet). Het marktaandeel van Google is lange tijd niet onder de 92% gezakt. Het marktaandeel van Bing daarentegen bevond zich een hele tijd rond 5%.

Google marktaandeel zoekmachine alle apparaten

Bron: StatCounter Global Stats – Search Engine Market Share

Daar kwam echter aan het einde van 2023 verandering in. In de laatste twee maanden van 2023 is het marktaandeel van Google in België sterk afgenomen. Bij Bing gebeurde net het omgekeerde: deze zoekmachine zag haar aandeel in dezelfde periode met maar liefst 13 procentpunten stijgen. Niet minder dan 37% van alle desktopgebruikers geeft aan Bing te gebruiken! De reden? Mogelijks de AI features die de zoekmachine in 2023 uitbracht. Dit is een interessante les: bij SEO denken we vaak automatisch aan Google, maar deze trend toont aan dat we ook andere zoekmachines niet mogen vergeten.

marktaandeel google 2023

Bron: StatCounter Global Stats – Search Engine Market Share

Zoekmachines op mobiel

Op mobiel heeft Google een zeer groot aandeel van 98,42%, voornamelijk dankzij het feit dat Google de standaardbrowser is op veel Android-apparaten. Gedurende 2022 is het aandeel boven de 98% gebleven. Dit aandeel op mobiele apparaten is vooral gunstig voor Google omdat er meer gebruik wordt gemaakt van smartphones dan desktops.

Zoekmachines op desktop

Alhoewel het marktaandeel van Google op desktop lager is dan op andere apparaten domineren ze nog steeds de Belgische markt met een marktaandeel van 85,85%. Bing is de tweede grootste concurrent met een marktaandeel van 11,48%. Vanaf februari 2023 is ChatGPT van OpenAI geïntegreerd met Microsoft’s Prometheus model in Bing, wat ervoor kan zorgen dat Bing een beetje marktaandeel van Google kan nemen.

Google marktaandeel zoekmachine desktops

Bron: StatCounter Global Stats – Search Engine Market Share

Zoekmachines op tablet

Net zoals op mobiele apparaten heeft Google een zeer groot marktaandeel met 98,02%. DuckDuckGo staat op tweede plaats met een marktaandeel van 0,66%. DuckDuckGo is een zoekmachine dat veel nadruk legt aan privacy. In tegenstelling tot andere zoekmachines slaat DuckDuckGo je gegevens niet op en maakt geen gebruik van persoonlijke advertenties.