Wat is parasite SEO?

Niet iedereen is zich bewust van parasite SEO, toch zien we het steeds vaker. Maar wat houdt deze strategie eigenlijk in? In deze blogpost vind je alles wat je moet weten over parasite SEO.

Parasite SEO: wat is het en hoe werkt het?

Parasite SEO is een SEO-strategie waarbij je, zoals het woord zelf zegt, net als een “parasiet” meegeniet van je host, en dan vooral van zijn hoge domein autoriteit. Als een pagina een lage ranking heeft en je wil hoger ranken, kun je een website met een hoge autoriteit gebruiken om het artikel of de pagina op hun website te zetten. Zo kunnen webpagina’s met een lage autoriteit toch hoger scoren in zoekmachines voor bepaalde zoekwoorden. Met parasite SEO plaats je een artikel, een korte tekst of andere content op een website met hoge autoriteit of op sociale media platformen zoals YouTube. Deze content gaat vaak over een onderwerp met zoekwoorden die een hoge concurrentie hebben, wat het moeilijker maakt om hoog te ranken.

  • We zien deze strategie vaak terugkomen op websites van kranten. Steeds minder mensen kopen papieren kranten omdat meer en meer mensen het nieuws online volgen.
  • Als gevolg hiervan zijn er niet veel bedrijven meer die willen betalen voor een advertentie in de krant.
  • Als alternatief bieden kranten een plaats aan op hun website om een artikel of pagina te promoten in ruil voor een betaling.
  • Hun hoge autoriteit helpt dan deze websites of webpagina’s om een hogere positie te krijgen in de zoekmachines.

Hoewel niet iedereen zich bewust is van parasite SEO, hebben velen deze strategie waarschijnlijk al eens gezien. Vaak valt het niet op dat de artikels of gastblogs gesponsord zijn en staat dit ergens bovenaan of onderaan de pagina of in de URL.

Op de screenshot hieronder kun je zien dat de 2de en 3de organische zoekresultaten voor het zoekwoord ‘best natural weight loss pills’ websites van kranten zijn, met gesponsorde artikels.

Parasite SEO voorbeeld

De belangrijkste voordelen

Parasite SEO brengt heel wat voordelen met zich mee voor je website of webpagina als je deze strategie goed gebruikt.

  1. Google heeft veel vertrouwen in websites met een hoge autoriteit. Daardoor kan je al snel hoog ranken in de zoekmachine.
  2. Het maakt niet uit of de website follow of nofollow links gebruikt. Jouw website heeft al genoeg aan de hoge autoriteit om je ranking te boosten.
  3. De hogere ranking en autoriteit kunnen ervoor zorgen dat er meer verkeer is op je website en dat er een hogere click through rate ontstaat.
  4. Er zijn tegenwoordig heel wat websites die de mogelijkheid bieden tot parasite SEO. Ze laten je bijvoorbeeld gastblogs schrijven op hun website.
  5. Als de autoriteit van de website verhoogt, zullen ook de voordelen groter worden. Je kunt deze strategie daarom ook op lange termijn gebruiken.
Opgelet! Vertrouw niet enkel op de autoriteit van de websites, maar ga ook aan de slag met je linkbuilding en zorg ervoor dat je voldoende kwaliteitsvolle backlinks hebt, deze kun je via parasite SEO snel verkrijgen.
Infographic Parasite SEO

De gevolgen van parasite SEO

Dat deze SEO-strategie werkt, wil echter niet zeggen dat andere strategieën minder voordeel zullen hebben. Parasite SEO lijkt gelimiteerd, het kan heel wat geld kosten en het kost veel moeite om er iets uit te halen. Enkel bedrijven die hier voldoende geld en tijd in willen steken, maken gebruik van deze strategie. We zien deze strategie momenteel vooral in specifieke sectoren zoals producten voor gewichtsverlies en minder op vlak van technologie of online marketing.

De gevolgen zijn daarom ook beperkt. Het kan wel een grote hulp bieden aan websites die moeite hebben om hoog te ranken of voor beginnende websites.

Bij bepaalde commerciële zoekwoorden zul je bovenaan gesponsorde artikels of gastblogs vinden in plaats van bijvoorbeeld webshops. Daarnaast is er een kans dat 1 bedrijf een hoge ranking heeft met gesponsorde artikels op verschillende websites. Daardoor kan hetzelfde bedrijf vaak terugkomen in de zoekresultaten.

Wanneer is parasite SEO een goed idee?

Is deze SEO-strategie voor iedereen voordelig? Helemaal niet! Voor je aan parasite SEO begint is het essentieel dat je voldoende kennis hebt van SEO en linkbuilding. Je zal nog steeds kennis nodig hebben om onderzoek te doen naar de verschillende websites en zoekwoorden die je wilt gebruiken. Ook backlinks en goede SEO-copywriting zijn nog steeds belangrijk.

Het is belangrijk dat je de juiste websites vindt met een hoge autoriteit, maar wat ook niet onbelangrijk is, is dat je websites kiest die je kan linken aan jouw eigen bedrijf. Let wel op, als de website al te vaak gebruikt werd voor parasite SEO, zal Google de gelinkte artikels zien als spam en niet meer hoog laten ranken. Gebruik de website daarom niet te veel, zodat Google dit niet als spam begint te zien. Doe dus genoeg research voor je een website kiest voor deze strategie.

Als je producten of diensten verkoopt, kan deze strategie veel voordelen hebben voor je bedrijf. Kijk voor je begint wel goed of het de moeite waard is om deze strategie te gebruiken. Als je meer moeite moet steken in het uitvoeren van de strategie dan dat je terugkrijgt, is het beter om andere SEO-strategieën toe te passen.