Maak deze 5 SEO fouten niet

SEO fouten

Uiteraard wil elk website hoge rankings in de zoekmachines realiseren. Search engine optimization is daarvoor uiteraard vrij essentieel: on-page optimalisatie, nieuwe content, zoekwoordenonderzoek, linkbuilding, internal linking, social shares en nog zoveel meer. Op dit moment is er onder de SEO-ers veel aandacht voor snelle laadtijden en de specifieke content van de website. Zorg ervoor dat je, in het heetst van deze strijd, de volgende 5 SEO fouten niet begaat.

1. Niet-indexeerbare webpagina’s

Wil je mooie posities behalen, dan moeten je webpagina’s uiteraard de juiste content bevatten én toegankelijk zijn voor de zoekmachines. We komen regelmatig pagina’s tegen die per ongeluk een no-index tag gekregen hebben (bijvoorbeeld tijdens de ontwerp fase ) en die nadien vergeten worden te verwijderen. Gevolg: de google-bots zullen deze webpagina’s niet indexeren en zullen aldus niet in de SERPs verschijnen.

Ook een slecht ingestelde Robots.txt kan veel kwaad doen. Heeft jouw site dergelijke file: verifieer of er specifieke pagina’s, afbeeldingen of CSS geblokkeerd worden voor crawling EN of dit nog steeds mag.

Een erg praktische gratis SEO tool om dit te controleren is Screamingfrog. Met Google Search Console kan je eveneens controleren welke pagina’s zijn uitgesloten voor crawlers.

screaming frog

2. Linkbuilding op laag pitje

SEO bestaat uit twee pilaren: on-page en off-page optimalisatie. Een deel van die off-page optimalisatie is linkbuilding.

De domein autoriteit van een website wordt bepaald door de kwaliteit van de inkomende externe links en je interne link structuur. Die domein autoriteit is één van de vele factoren waarmee de zoekmachines je positie bepalen.

Een veelgemaakte SEO fout bij de lancering van een nieuwe website met een gewijzigde URL structuur, is dat er niet correct 301-geredirect wordt. Dat heeft een stijging van 404-foutpagina’s en een verzwakking van de internal linking tot gevolg.

3. Geen onpage-optimalisatie

Een groot deel van zoekmachine optimalisatie is de on-page optimalisatie. Gevonden worden voor specifieke zoektermen begint op deze manier. Je vermeldt keywords eerst en vooral voor de schermen van je website: in de titel van je pagina, in je tussentitels en in je tekst. Ook is het belangrijk die zoektermen achter te schermen toe te voegen via onder andere de meta description. Maak je de (SEO) fout dit niet te doen? Dan word je niet of veel minder gevonden.

Ook de sitemap kan niet ontbreken. Hoe weten spiders anders waarover de website precies gaat?

Tip: Check Google Search Console wekelijks en controleer of alles correct loopt.

4. Enkel schrijven voor zoekmachines

Maak zeker niet te fout om enkel te schrijven voor zoekmachines. Het over-optimaliseren van je teksten heeft enkel negatieve gevolgen. Niet alleen schrik je er bezoekers mee af, ook wordt Google alsmaar slimmer.

De E-A-T van een website wordt belangrijker en belangrijker, zeker in 2022. Zijn je teksten goed geschreven? Toon je dat je weet waarover je praat? Zijn ze lang genoeg? Maar zitten al je keywords er nog steeds in? Google kan dit allemaal zien. Ook dit zijn factoren die invloed hebben op de ranking van de website.

5. Duplicate content op je site zetten

Duplicate content (of dubbele inhoud) is letterlijk je content dupliceren. Dan heb je verschillende pagina’s met dezelfde content of neem je content van een andere site die je letterlijk overneemt op de jouwe.

Is het op je eigen site? Dan zal Google de duplicate content filteren en maar één van de pagina’s tonen. Heb je content overgenomen van een andere site? Dan zal alleen jouw site afgestraft worden en niet getoond worden in de SERPs.

Neem dus de moeite om originele content te schrijven, of om content zo te veranderen dat zoekmachines het niet als plagiaat zien.

Een SEO-er moet rekening houden met erg veel factoren om goede resultaten te halen. Voor dat je het beseft, worden de bovenstaande vermijdbare SEO fouten gemaakt. Door regelmatig eens in de Google Search Console van een website te kijken, zijn ze vaak al te voorkomen.

Veel succes!

Wil je er zeker van zijn dat je deze SEO fouten niet maakt op jouw website?
Weet je zelf niet goed hoe je eraan moet beginnen?