Google’s SpamBrain update: Hoe het algoritme je site beïnvloedt

spambrain update google 14 december

Het spamdetectie algoritme SpamBrain van Google is ontworpen om spammy websites te identificeren en te flaggen. Het algoritme kijkt naar verschillende factoren om te bepalen of een site al dan niet spammy is, zoals de kwaliteit van de content, het aantal uitgaande links en nog veel meer. Of je site door dit algoritme wordt getroffen, hangt af van verschillende factoren. Dit is wat we op dit moment weten over de SpamBrain en de meest recente update van 14 december 2022.

Wat is SpamBrain precies? 

Google verandert en actualiseert voortdurend zijn algoritmen. In 2018 lanceerde het bedrijf voor het eerst SpamBrain, een op AI-gebaseerd spam-preventiesysteem. Het algoritme heeft 1 doel, namelijk het opsporen en bestraffen van spammy sites op het internet. Google is op 14 december 2022 begonnen met het uitrollen van een nieuwe SpamBrain update. Naast het rechtstreeks opsporen van onbetrouwbare sites, kan het algoritme nu ook sites opsporen die links kopen en sites die worden gebruikt om links te verkopen.

Google lanceert de update onder de naam “Google December 2022 Link Spam Update” en begon met de uitrol op 14 december 2022. Dit is de eerste keer dat Google SpamBrain inzet om onnatuurlijke links op te sporen. De volledige implementatie zal twee weken duren. 

Zowel websites die links kopen als verkopen zullen een negatieve impact ondervinden. Onnatuurlijke links die op de radar van het algoritme komen zullen geneutraliseerd worden en hun waarde verliezen, wat een negatieve impact kan hebben op de rankings van een site. Alle websites kunnen gecontroleerd worden, ongeacht de taal waarin de content geschreven is.

John Mueller, een medewerker van Google beantwoordde deze vraag op Twitter: 

spambrain update

Het is niet nodig om spammy links die naar je site verwijzen te disavowen. Google heeft in de verleden al aangegeven dat dit type links geen negatieve invloed hebben op je rankings, zolang je ze zelf niet gebouwd hebt. Google “neutraliseert” de link, wat betekent dat ze de link niet meer meetellen en er geen linkwaarde meer wordt doorgegeven aan je site. Indien je veel van dit soort inkomende links hebt, kun je een daling in rankings en zoekverkeer verwachten. 

Krijg ik een waarschuwing als mijn site het doelwit is? 

John Mueller benadrukt ook het volgende: 

spambrain twitter john mueller

Als een spammy link wordt geneutraliseerd, ontvang je geen melding in Google Search Console. Het is geen manuele actie. Als je opeens een significante daling ziet in je zoekverkeer en je hebt eerder veel gebruik gemaakt van blackhat SEO linkbuildingtactieken, is het waarschijnlijk dat dit het gevolg is van de SpamBrain-update.

Waarom lanceert Google deze update? 

Externe links zijn een belangrijke rankingfactor voor zoekmachines. Google ziet elke externe link als een blijk van vertrouwen. Hoe meer kwalitatieve en betrouwbare links een website heeft, hoe meer vertrouwen Google in de website zal hebben. Dit resulteert dan in hogere rankings. Natuurlijk links verkrijgen is erg moeilijk, daarom zijn veel sites aan linkbuilding gaan doen. Dit betekent letterlijk het bouwen van links, door bijvoorbeeld gastblogs te publiceren op andere sites. Tegenwoordig zijn er veel bedrijven die externe links kopen en op deze manier de zoekmachines op een bepaalde manier manipuleren. Met deze Google December 2022 Link Spam Update wil Google sites bestraffen die actief links verkopen en kopen.

De richtlijnen van Google 

Als je een website beheert, is het belangrijk ervoor te zorgen dat je voldoet aan het beleid van Google met betrekking tot externe links. Dit moet je weten over het beleid van Google als het over externe links gaat: 

  • Als je website regelmatig gastblogs publiceert, voorzie je best een rel=nofollow tag bij outbound links.
  • Google wil alleen links die natuurlijk, relevant en van hoge kwaliteit zijn.
  • Goed om te weten voor affiliate marketeers is dat Google een strikt beleid heeft als het gaat om het invoegen van affiliate links in content. Voorzie dit type links altijd van een rel=sponsored tag. Als je dit niet doet kan je website getroffen worden door de SpamBrain update. 

Hoe groot de impact zal zijn op de rankings van een website is nog niet helemaal duidelijk. Zodra de update volledig is uitgerold, zullen we daar een beter beeld van krijgen. 

Benieuwd hoe goed je website het doet qua SEO? Binnen 24u geven we je antwoord.