Wat als je per ongeluk je site de-indexeert?

Geeft het lezen van die titel jou ook een mini-hartaanval? Dat is niet verwonderlijk, want als je ooit je website per ongeluk ge-de-indexeert hebt weet je dat die angst volledig terecht is!

Wil je die nachtmerrie zelf nooit meer meemaken, of wil je weten wat je moet doen als je ooit per ongeluk zelf je website de-indexeert? Lees dan zeker verder. Pas wel op, de inhoud van deze blog is niet voor marketeers met een klein hartje!

Indexeren? De-indexeren? Wat is dat?

Als je niet weet wat er gebeurt wanneer je je website per ongeluk de-indexeert, dan heb je geluk. Maar misschien weet je om te beginnen niet wat het indexeren of de-indexeren van je website nu net is. Wil je even een reminder? Dan leggen wij het nog eens kort voor je uit.

Indexeren staat voor het verzamelen van de informatie die je op je webpagina’s vertelt. Doordat Google deze pagina’s indexeert weet zij wat relevante zoekresultaten zijn. Hierna zal Google één of meerdere zoekopdrachten koppelen aan je webpagina. Dit is een automatisch proces dat werkt op basis van crawlers. Deze crawlers zullen je website regelmatig bezoeken, zo kunnen ze ook wijzigingen opslaan in hun database.

Bij de-indexeren doe je net het omgekeerde, en geef je Google geen toestemming om je pagina’s te crawlen. Er zijn verschillende redenen waarom je dat zou kunnen doen, bijvoorbeeld wanneer de content op je website nog niet helemaal af is en je niet wil dat Google zich daarop baseert.

Ge-de-indexeerd? Wat nu gedaan?

Heb je je website per ongeluk ge-de-indexeerd? Dan ben je in deze blog waarschijnlijk op zoek naar een oplossing. En geen nood, die hebben we voor jou. In drie eenvoudige stappen leggen we jou uit hoe je het de-indexeren van je website oplost. Dus geen paniek en lees gewoon lekker verder!

Als je opeens een enorme daling in je zoekverkeer meemaakt denk je misschien maar één ding: paniek!

Maar elke goede marketeer weet dat het dat er voor elk probleem een oplossing is. En daarvoor moet je eerst weten wat je probleem is. Denk je dat de daling in je zoekverkeer gebeurt omdat je website plots niet meer geïndexeerd wordt? Dan kan je dat op de volgende manier controleren: type in Google site: met de naam van je website.

Eens je de oorzaak van je probleem kent kan je het natuurlijk beginnen oplossen. Komt de de-indexering bijvoorbeeld door een update van je website? Draai die dan onmiddellijk terug. Heb je per ongeluk je instellingen zo aangepast dat je website niet meer geïndexeerd wordt? Aarzel dan niet om alles terug juist te zetten. Is de de-indexering het gevolg van een test? Fantastisch, dan heb je nu je resultaat en kan je meteen de test ongedaan maken.

Ge-de-indexeerd? Welke stappen moet je ondernemen?

  1. Onderzoeken

    Wat precies de oorzaak is van je de-indexering is kan natuurlijk van geval tot geval verschillen, maar de oplossing blijft in alle gevallen hetzelfde. Eens je je probleem kent kan je het oplossen. Begin dus zo snel mogelijk met het opnieuw indexeren van je content!

  2. Crawlen van je website

    Het is belangrijk dat je Google zo snel mogelijk je website weer laat crawlen. We raden je aan om een nieuwe sitemap op te stellen en deze in Google Search Console in te dienen.

  3. Wachten

    De laatste stap is misschien wel de moeilijkste uit het hele proces: afwachten. Waarschijnlijk zit je op dit moment boordevol vragen waar je niet zeker weet of je er een antwoord op krijgt. Zullen de pagina’s weer even goed ranken als ervoor. Zal de website weer op dezelfde zoekwoorden ranken? Je kan op dit punt enkel afwachten om het resultaat te zien.

Oef, we zijn terug geïndexeerd

Zoals Piet Huysentruyt altijd al zei: wat hebben we nu geleerd? Eerst en vooral heb je nu hopelijk geleerd om nooit meer per ongeluk je website te de-indexeren. Gelukkig bestaat er voor alles een oplossing en zijn je webpagina’s na verloop van tijd terug hersteld. Maar dan moet je natuurlijk nog aan de slag om ze opnieuw te indexeren.

Het is dus altijd mogelijk om je fouten recht te zetten, maar het zal wel enige tijd kosten vooraleer al je pagina’s opnieuw geïndexeerd worden. Hopelijk heb je uit je ervaring geleerd en laat je zo’n de-indexering nooit meer gebeuren. Want zo’n paniekaanval wil je maar één keer in je professionele leven meemaken!

Benieuwd hoe goed je website het doet qua SEO? Binnen 24u geven we je antwoord.