Niche zoekwoorden

Ondernemers weten het maar al te goed: ze opereren niet alleen in deze wereld. Hevige concurrentie heerst quasi in elke sector. Als uw firma pas recent beslist heeft ook online echt een rol van betekenis te willen gaan spelen, is de kans reëel dat u het moet opnemen tegen enkele zware concurrenten met een reeds enorme online aanwezigheid: websites met ontelbare webpagina’s, duizenden Twitter volgers, tienduizenden Facebook fans, honderden hoge kwaliteit backlinks, email-databases om jaloers op te worden, etc. Zoals bijvoorbeeld de website van een kleine, lokale, startende sportzaak die moet opboksen tegen sites van een hele reeks gerenommeerde nationale en internationale sportketens.

niche zoekwoorden

Op korte termijn is het eigenlijk zinloos voor de opstartende website van onze lokale sportzaak om de strijd aan te binden op algemene, populaire zoekwoorden zoals sportkleding of voetbalschoenen. Die zullen ongetwijfeld al lang ingenomen zijn door anderen. Het zal zeer moeilijk zijn om snel in de top 10 van Google te komen voor deze zoektermen. We zeggen niet dat het onmogelijk is, maar het zal een buitenproportionele hoeveelheid aan tijd en budget vragen vooraleer die generieke zoektermen u geld gaan opleveren. Tijd en budget waarover een startende kleine firma normaal gezien niet beschikt.

Long tail keywords: een goed bewaard geheim

De lokale sportzaak in het voorbeeld van hierboven moet zich niet focussen op de populaire zoekwoorden, maar op niche zoekwoorden. In elke bedrijfstak bestaan er specifieke niche zoekwoorden. Uiteraard wordt er minder gezocht op deze niche termen, maar ook de online concurrentie is veel minder groot. En het mooie aan niche keywords is dat meer waardevolle zoekers ze gebruiken. Immers, hoe gedetailleerder een zoekopdracht, hoe meer interesse de zoeker er voor heeft, hoe groter de kans dat hij ook van plan is te klikken op de link en een aankoop van de dienst & product te overwegen.

Niche zoekwoorden zijn dus specifieke long tail keywords voor een bepaalde sector. Het is dus belangrijk uw website op de eerste plaats te optimaliseren voor gespecialiseerde branche termen en minder op algemene termen, als u pas met SEO of een nieuwe product of dienst start en opereert een concurrerende internet markt.

Terug naar onze kleine, lokale sportwinkel. Stel dat het zich vooral wil richten op fietskleding in de regio Hasselt. In plaats van de concurrentie aan te gaan op het zoekwoord “sportkleding”, kan het zich veel beter concentreren op niche zoekwoorden zoals bijvoorbeeld “goedkope fietskleding Hasselt” of ” wielerbroek dames”. Met de juiste SEO aanpak zal het véél gemakkelijker gaan om deze niche zoekwoorden snel hoog te laten scoren in de zoekmachines.

Het is dus beter in de top 10 te staan voor gespecialiseerde long tail zoekwoorden, dan op pagina acht voor een algemene “bigshot” zoekterm.

Strijd om populaire zoektermen opgegeven ?

Betekent dit nu dat u niet kan winnen van die gereputeerde firma’s met hun aanzienlijke online aanwezigheid voor de echt interessante zoektermen met hoge zoekvolumes ? Dat u de strijd opgeeft en zich gewonnen geeft ? Integendeel ! Door te concentreren op de niche zoekwoorden gaat u juist meer bezoekers naar uw website halen. Immers, er is minder concurrentie en de bezoekers hebben een hoger koop potentieel. Ze hebben sneller het gevoel een echte specialist gevonden te hebben.

Uiteraard houdt niets u tegen om tegelijkertijd ook energie te steken in de algemene zoekwoorden. Zie die als een investering op middellange termijn. Ondertussen zullen de niche zoektermen op korte termijn voor traffic op uw opstartende website zorgen.

Niche zoekwoorden: hoe vinden ?

Zoekwoord analyse helpt u de juiste keywords voor uw branche te ontdekken. Via de Google keyword planner kunt u in detail analyseren welke de algemene zoekwoorden zijn en welke de niche zoekwoorden. Vul in de tool het gewenste keyword in en klik op de tab “zoekwoordideeën” . In de kolommen “Gemiddelde maandelijkse zoekopdrachten” en “Concurrentie” krijgt u al snel een idee waar opportuniteiten voor niche zoektermen liggen.

google keywordplanner

Besluit

Het is beter in de top 10 van Google te staan voor niche zoekwoorden, dan op pagina 8 voor populaire algemene zoektermen. Niet alleen zal dit op korte termijn uw SEO ten goede komen, maar ook uw verkoop.

 

Ook interessant om lezen

Wil je graag op de hoogte blijven van de nieuwste online marketing trends?