YouTube video’s in Google videocarrousel

Wat is de Google videocaroussel en hoe zorg je ervoor dat je video's hierin verschijnen?

YouTube is één van de meest populaire social media netwerken van dit moment. Het is dan ook essentieel om er met jouw merk op in te spelen. YouTube vormt een handig kanaal waarop jouw doelgroep en (potentiële) klanten jouw merk kunnen ontdekken. Het creëren van populaire video’s en het onderhouden van een goed YouTube-kanaal kosten veel tijd en moeite, maar levert wel mooie resultaten op, zeker als je je video’s optimaliseert om te verschijnen tussen de zoekresultaten van YouTube. Maar wist je dat je je video’s ook kan optimaliseren zodat ze organisch weergegeven worden in de videocarrousel van Google?

In deze blog laten we je kennismaken met de Google videocarrousel en leggen we uit welke elementen een invloed hebben op de positie van jouw video tussen de zoekresultaten.

Wat zijn Google videocarrousels?

YouTube-video’s vormen een handige manier om tussen de organische zoekresultaten van Google te verschijnen. Bij elke zoekopdracht zal Google immers video’s tonen die gelinkt zijn aan de zoekopdracht. Het doet dit aan de hand van videocarrousels, interactieve boxen met video’s, die elk op een bepaalde manier gelinkt zijn aan de zoekopdracht. Zoek je mobiel? Dan zullen die video’s zelfs je volledige scherm in beslag nemen.

Stel je voor dat je op Google zoekt naar ‘how to create a logo’ dan toont Google je ook video’s. Je kan door de video’s heen scrollen met de knop. Dit noemen we een videocarrousel.

Hier zie je een voorbeeld van hoe een videocarrousel eruit kan zien.

Komt je video tussen de organische zoekresultaten van Google terecht? Dan zal die video heel wat views opleveren binnen de specifieke doelgroep die er ook echt in geïnteresseerd is, zelfs voor een weinig actief of nieuw kanaal. Daarnaast zijn die video’s ook voor andere doelstellingen heel handig. Als je weet op welke zoekwoorden je video’s het meest gevonden worden weet je natuurlijk ook meteen op welke zoekwoorden je het best kan inspelen.

Het is ondertussen wel duidelijk dat video’s populair zullen blijven. Ze zijn boeiend en converteren goed. Visuals stelen meestal de aandacht tussen de organische zoekresultaten van Google. Komen je video’s in de zoekresultaten terecht? Dan zal je ook meer exposure krijgen voor je merk. En het beste van al? YouTube SEO kost veel minder tijd dan de traditionele SEO. Het is een vrij snelle en vooral nuttige manier om je kanaal te optimaliseren voor de videocarrousel van Google.

Hoe YouTube-video’s optimaliseren?

Maar hoe optimaliseer je nu het best je video’s om zeker te zijn dat je in de Google videocarrousel belandt? Hieronder vind je een aantal handige tips en tricks om met jouw video’s op de paardenmolen te springen.

1. Gebruik een gedetailleerde titel die vertelt waarover je video gaat

Elke video heeft nood aan een goede titel. En als het om SEO gaat is die titel des te belangrijker. Dankzij een geoptimaliseerde titel wordt je video immers sneller gevonden tussen de zoekresultaten.

Zorg er wel voor dat je titel niet ‘SEO’ schreeuwt. Zoek een balans tussen creativiteit en originaliteit terwijl je ook nog enkele zoekwoorden verwerkt.
Pas op! Videotitels mogen slechts 100 tekens lang zijn. Maar dit betekent niet dat je die volle 100 tekens moet gebruiken, maar het kan belemmerend werken voor je optimalisatie bij een langere titel.

Hier zijn een aantal zaken om in je achterhoofd te houden wanneer je je titel kiest:

  • Gebruik steeds je gewenste zoekwoord vooraan in de titel. Dat zoekwoord bepaal je natuurlijk ruim op voorhand door een zoekwoorden onderzoek.
  • Wanneer er in je video bepaalde namen, plaatsen, merken, etc. voorkomen, vermeld je die ook altijd best in je titel.
  • Titels met nummers in leiden meestal tot een groter aantal kliks. Wees dus niet bang om met nummers aan de slag te gaan.
  • Gebruik je een vraag als titel? Dan kan dat de nieuwsgierigheid van de online gebruikers extra prikkelen.
  • Tenslotte doen ook titels die antwoord geven op een ‘hoe’-vraag het altijd erg goed als je video uitleg of instructies geeft.

2. Maak je videobeschrijving zo uitgebreid mogelijk

Alhoewel we voor een titel maar een beperkt aantal tekens kunnen gebruiken, is dat voor de videobeschrijving niet het geval. We raden dan ook aan om hier optimaal gebruik van te maken.

In de videobeschrijving kan je tot 5000 tekens gebruiken. Maak de geschreven uitleg rond je video zo duidelijk mogelijk. Hoe gedetailleerder de beschrijving, hoe makkelijker Google je video kan indexeren en ranken.

Met deze punten hou je best rekening wanneer je je videobeschrijving opstelt:

  • Maak gebruik van een scenario. Indien je een interviewvideo, een webinar of een verslag van een evenement maakt? Dan kan je uit de gesproken tekst van die video waarschijnlijk meer dan genoeg input halen voor je beschrijving.
  • Gebruik tools waarmee je de achterliggende betekenis van zoekopdrachten beter kan begrijpen. Zo kan je ervoor zorgen dat zelfs vage of op het eerste zicht niet gerelateerde zoekopdrachten nog steeds aansluiten bij het onderwerp van jouw video. Een goede tool is de Text Optimizer.
  • Gebruik time-stamps in je video. YouTube geeft je de optie om op bepaalde tijdstippen een soort link te leggen. Als gebruikers hierop klikken gaan ze automatisch naar dat punt in de video. Zo kan je eenvoudig specifieke onderwerpen linken aan dat tijdstip waardoor geïnteresseerde gebruikers meteen kunnen doorklikken naar het onderwerp dat voor hen belangrijk is.

3. Voeg meer tags toe en gebruik minder hashtags

Door gebruik te maken van YouTube-tags zorg je ervoor dat jouw video in de juiste categorie terecht komt. Daarnaast zorgen deze tags ervoor dat zoekmachines beter begrijpen waarover je video gaat. Het gevolg hiervan is dat ze jouw video dus ook beter kunnen ranken.

Je kan tot 500 tekens aan tags voor elke video toevoegen. Voel je vrij om ze één voor één op te gebruiken! Verwar tags vooral niet met hashtags. Het verschil is klein maar wel erg belangrijk. Tags worden voornamelijk gebruikt voor de zoekresultaten van YouTube. Hashtags daarentegen verschijnen visueel als deel van de pagina. Ze sturen relevante informatie naar de zoekmachines door.

4. Zorg voor een aantrekkelijke thumbnail

Het voornaamste onderdeel van je video dat je direct ziet in de Google carrousel is de thumbnail. Deze afbeelding kan bepalen of gebruikers doorklikken op je video of niet. Gelukkig is het maken van een goede thumbnail niet al te moeilijk. Je kan verschillende voorbeelden vinden van thumbnails die heel goed werken. Als je een thumbnail creëert is het wel belangrijk om steeds je eigen stijl te blijven gebruiken.

Conclusie

YouTube-optimalisatie is net zoals standaard zoekmachineoptimalisatie. Je moet steeds alles in het werk stellen om de inhoud van je video’s zo duidelijk mogelijk te maken voor zoekmachines. Dit doe je aan de hand van de punten die we hierboven beschreven.

Ben je nog niet overtuigd dat video’s het medium van de toekomst zijn? Stap dan terug op de carrousel en draai nog een rondje, want bewegend beeld valt in de toekomst niet meer weg te denken. Hoe beter je video’s geoptimaliseerd zijn, hoe groter de kans dat je tussen de organische zoekresultaten terecht komt. Samengevat is het dus natuurlijk een must als je met jouw merk wil opvallen tussen de zoekresultaten!

Wil jij na het lezen van deze blogpost testen hoe goed je website scoort qua SEO? Doe dan nu onze gratis SEO-analyse en ontdek welke punten je nog kan verbeteren!

Plaats een reactie