Screaming Frog: website optimalisatie tool

Wat is Screaming Frog?

Screaming Frog is een kleine desktopapplicatie die je website crawlt zoals de Googlebot dit zou doen. Deze applicatie kan je gratis downloaden en installeren op je computer.

Screaming Frog helpt het verbeteren van de SEO van jouw webpagina’s en audits voor veel voorkomende SEO-problemen. Je kan snel je website analyseren, controleren en beoordelen vanuit een SEO-perspectief. Op basis van deze gegevens kun je jouw website of pagina aanpassen aan de wensen van de bezoeker.

Het gebruik van Screaming Frog kan veel werk besparen. Het handmatig analyseren van een pagina kan veel tijd in beslag nemen.

Screaming Frog downloaden en installeren

De eerste stap tot gebruik van Screaming Frog is het programma downloaden en installeren. De applicatie is beschikbaar voor Windows, Mac en Linux. Screaming Frog is gratis, maar je kunt ook een licentie kopen. Bij het aankopen van een licentie krijg je extra functies en kun je meer dan 500 URL’s crawlen.

We leggen even uit hoe je de applicatie kunt installeren:

  1. Je kunt de applicatie downloaden op de website van Screaming Frog zelf.
  2. Dubbelklik vervolgens op het gedownloade installatiebestand en volg de stappen in het installatieprogramma.
  3. Gebruik je de gratis versie, dan kun je deze stap overslaan en meteen doorgaan tot het crawlen van de URL. Wil je meer dan 500 URL’s crawlen en extra functies gebruiken, dan koop je best de licentie.
  4. Voer je licentiecode in, nu krijg je de vervaldatum van je licentie. Start het programma opnieuw op zodat de crawl limiet wordt verhoogd en je toegang hebt tot de nieuwe, betalende functies.
  5. Als je de betalende versie hebt, kun je best een paar dingen vanaf het begin instellen.
  6. Beschikt je computer over een SSD, dan raden we aan om over te schakelen naar “Database-opslagmodus”. Ga naar “Configuratie” > “Systeem” > “Opslag” en selecteer “Database-opslagmodus”. Op deze manier kun je meer URL’s crawlen, opslaan en kun je sneller toegang krijgen tot oude crawl gegevens.
  7. Heb je geen SSD? Dan kies je best de “RAM-opslagmodus”.
  8. Nu kun je starten met crawlen.

Je website crawlen

Na het instellen van Screaming Frog, is het tijd om te starten met crawlen. Dit doe je als volgt:

  1. Allereerst voer je de URL in van de website die je wilt crawlen.
  2. Druk op “start”.
  3. Als je een extra subdomein wilt crawlen, zoals de blogsectie, zal je iets moeten aanpassen in de configuratie.
  4. Ga naar “Configuratie” > “Spider” en selecteer “Alle subdomeinen crawlen”.
  5. Het crawl proces kan even duren afhankelijk van de grootte van je website. De vooruitgang kun je zien in de rechterbovenhoek.

Na het crawlen van de website zul je veel informatie zien. Wij leggen even de belangrijkste functies uit, zodat jij gemakkelijk je website kunt optimaliseren:

Het vinden van broken links, omleidingen en fouten

1 van de belangrijkste functies van Screaming Frog is het vinden van broken links. Hieronder verstaan we “Orphan pages” of pagina’s die niet meer bestaan. Maar hoe kun je deze pagina’s vinden?

  1. Open Screaming Frog.
  2. Voer de website-URL in en klik op start.
  3. Na het crawlen zie je alle interne links met een HTTP-statuscode.
  4. Bekijk alle HTTP-statuscodes onder het tabblad “Response codes”. Dit zijn de belangrijkste:
    • 200 : OK
    • 301 : Permanente omleiding
    • 302 : Tijdelijke omleiding
    • 404 : Niet gevonden
    • 500 : Serverfout
    • 503 : Niet beschikbaar

Bekijk eerst de 301- en 302-fouten en daarna de 404-fouten. 404-pagina’s bestaan niet, dus los dit op door een 301-omleiding naar een relevante pagina.

Verbroken interne links kun je hier ook zien. Klik op een URL met een 4xx- of 5xx-statuscode en bekijk het tabblad “In-links”. Hier zie je een lijst met links naar verbroken URL’s.

Paginatitels en meta descriptions analyseren

De tweede belangrijke functie is het analyseren van paginatitels en meta descriptions. De vereisten voor paginatitels zijn heel simpel:

  • Elke pagina moet een unieke titel hebben.
  • Belangrijkste trefwoord plaats je in het begin van de titel.
  • De titel mag niet langer dan 60 tekens zijn.

Als de paginatitel niet alle vereisten aantikt zal Screaming Frog dit aantonen. Pas je pagina’s aan om aan de vereisten te voldoen.

Het volgende is de meta description. Een meta description is een klein stukje tekst dat verschijnt in de zoekmachine onder het zoekresultaat. Je kunt dit zelf instellen. Als je dit niet instelt zal Google zelf een stuk tekst uit de webpagina kiezen.

Er zijn geen echte vereisten maar wij geven je onze tips.

  • Stel zelf je meta description in.
  • Hou de tekst onder de 160 tekens, om te voorkomen dat Google een stuk ervan afknipt.

Screaming Frog toont je waar jij nog geen meta description hebt toegevoegd. Daarbij hebben ze nog een andere functie die toont hoe de meta description eruit ziet op een desktop, smartphone of tablet. Klik op een URL en selecteer het “SERP-Meta-tabblad” onderaan je scherm. Hier kun je de titel en de meta veranderen en bekijken hoe het eruit ziet.

Genereren van XML-sitemaps

Screaming Frog kun je gebruiken voor het genereren van een XML-sitemap. Maar wat is een XML-sitemap? Een XML-sitemap helpt Google bij het crawlen van je website. Het is een lijst met alle links die van jouw pagina zijn. Lees hier meer over XML-sitemaps.

Ga bovenaan naar “Sitemaps” en klik op “XML-Sitemap maken”. Screaming Frog maakt het bestand op en jij kan daarna de prioriteiten handmatig aanpassen en de frequentie van bepaalde pagina’s wijzigen.

Conclusie

Met Screaming Frog kan je verschillende elementen op je site analyseren. Het is een goede tool om je website te optimaliseren voor je bezoeker, maar ook voor de Googlebot. Dit is een must voor elke webdesigner.

Zie je dat je website nood heeft aan een betere SEO?

Plaats een reactie